Home » Life & Style » Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – 9 detalii neștiute. De ce are Suverana două aniversări

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – 9 detalii neștiute. De ce are Suverana două aniversări

Violeta Badea / 21.04.2021, 13:11

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – 9 detalii neștiute. De ce are Suverana două aniversări. Regina Elisabeta a-II-a a împlinit astăzi, 21 aprilie, vârsta de 95 de ani. Evenimentul, însă, este umbrit de moartea prințului Philip, care a încetat din viață pe data de 9 aprilie. Domnește de peste șase decenii, este populară, s-au scris multe despre ea și avem impresia că știm totul despre cel mai longeviv monarh britanic, dar mai sunt câteva detalii pe care puțin le știu. 

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – 9 detalii neștiute

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este o prezență pe cât de cunoscută, pe atât de discretă. Deși are 69 de ani de domnie, suverana a ieșit mai mult de nevoie în față publicului și a acordat rareori interviuri. Majoritatea lucrurilor care s-au spus și scris despre ea au fost scoase la iveală de anumite persoane din interiorul Palatului Buckingham, nicidecum de suverană. Altele, însă, au putut fi văzute cu ochiul liber. De exemplu, toată lumea cunoaște slăbiciunea reginei pentru pălării. În continuare vă com prezenta câteva detalii neștiute despre cel mai longeviv monarh.

Elisabeta poarta un singur model de pantofi
Elisabeta poarta un singur model de pantofi

1. Poartă de peste 50 de ani același model de pantofi

Elisabeta a-II-a a fost o prezență elegantă și rafinată încă din tinerețe. De altfel, exact așa cum îi stă bine unei regine. Cu toate acestea, monarhul preferă pantofii comozi în detrimentul celor stilați. În adolescență, Elisabeta a II-a a purtat tocuri mai înalte, mai subțiri, dar și sandale decupate la vârfuri sau la câlcâie. După o anumită vârstă, regina a ales un model mai simplu din piele, cu tocul pătrat și foarte confortabil. Există un singur model pe care-l preferă, realizat de Anello & Davide din Kensington. Pantofii sunt creați din piele de vițel, au culoarea neagră, o cataramă metalică și o fundiță.

2. Nu este cea mai bogată persoană din Marea Britanie

Probabil ați crede că regina este cea mai bogată persoană din Regatul Unit, în realitate averea acesteia este destul de mică. Elisabeta a-II-a se poate lăuda cu 340 de milioane de lire sterline, adică 490 de milioane de dolari. Surprinzător sau nu, monarhul nu a apărut nici măcar o dată pe lista „The Sunday Times“ a celor mai bogaţi 300 de britanici din ultimii ani. Anul trecut, cel mai bogat om din Marea Britanie a fost Jim Ratcliffe cu o avere de 22,5 miliarde de dolari.

3. Poartă numai culori stridente în public

Acest lucru nu are legătură cu preferințele Elisabetei a-II-a, aceasta alege aceste ținute pentru a fi recunoscută de public și pentru a atrage toate privirile.

Regina Elisabeta poarta doar tinute stridente
Regina Elisabeta poarta doar culori stridente

4. Vorbește cursiv limba franceză

Regina Elisabeta vorbește foarte bine franceza. Limbă pe care a învățat-o de la îndrumătoarea și guvernantă, Marion Crawford.  Pentru membrii familie regale, învățarea unei limbi străine este o necesitate. Astfel, prințul Charles și nepotul ei, prințul William cunosc aproximativ cinci.

5. Folosește geanta pentru a transmite mesaje codificate

Dacă aţi crezut că geanta este doar un accesoriu, ei bine, acest lucru e departe de a fi adevărat. Monarhul o folosește pentru a transmite mesaje codificate. Astfel, dacă regina își pune geanta pe masă la un dineu, acest lucru înseamnă vrea ca evenimentul să se încheie în următoarele cinci minute. Dacă-și pune geanta pe jos, înseamnă că nu-i place discuția în care este implicată și solicită intervenția asistentei ei personale.

6. Ține cu echipa de fotbal Arsenal

Chiar dacă nu ajunge pe stadion, suverana este o susținătoare a echipei de fotbal din nordul Londrei. Această idee a fost întărită și de fostul mijlocaş al clubului, Cesc Fabregas, care a susţinut că Majestatea Sa i-a spus că este „mare fană“ a echipei în timpul unui eveniment ce a avut loc la Palatul Buckingham în anul 2007.

7. Obișnuiește să consume gin

Regina Elisabeta se poate lăuda cu o sănătate de fier, iar „gurile rele” spun că responsabil pentru acest lucru este alcoolul. Se spune că suverana bea în fiecare zi un pahar de gin cu Dubonnet, un vermut, garnisit cu lămâie și gheață. De asemenea, consumă câte un pahar de vin la fiecare masă.

Regina Elisabeta a-II-a iubește ginul, dar și vinul
Regina Elisabeta a-II-a iubește ginul, dar și vinul

8. Nu are nevoie de permis de conducere

Monarhul nu are nevoie de obținerea unui permis de conducere sau de pașaport. Deși nu face vreo școală specială, Elisabeta are dreptul de a conduce și a făcut-o de nenumărate ori, fiind surprinsă de jurnaliști la volan.

9. Are două zile de naștere

Un lucru și mai puțin cunoscut este că Majestatea Sa are două zile de naștere. Elisabeta a-II-a s-a născut pe data de 21 aprilie 1926, dar suverana este sărbătorită abia în luna iunie, eveniment marcat de ceremonia „Trooping the Colour“, când peste o mie de soldaţi îmbrăcaţi în uniforma tradiţională de gală mărşăluiesc prin centrul Londrei.

Acest obicei al dublei celebrări a fost instaurat de regele George al II-lea, în anul 1748, pentru a putea beneficia de condiţii meteo mai bune. Evenimentul din 13 iunie 2020 a fost anulat, din cauza pandemiei de COVID-19, fiind programat pe data de 12 iunie 2021. În urma decesului Prințului Philip, evenimentul a fost din nou anulat.