Home » Life & Style » Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana, adevărul despre relația lor. Cum se înțelegeau de fapt

Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana, adevărul despre relația lor. Cum se înțelegeau de fapt

Ileana Mladinoiu / 14.09.2022, 15:09
Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana, adevărul despre relația lor. Cum se înțelegeau de fapt

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, după mai bine de 70 de ani de domnie și o viață în care a întâmpinat uneori greutăți. Printre acestea s-a numărat și dispariția Prințesei Diana, moment dureros pentru suveran. De la moartea reginei la Castelul Balmoral a curs multă cerneală în ziarele din întreaga lume. Cu toate acestea, dacă interacțiunile cu soțiile nepoților săi, Kate și Meghan, au fost analizate din toate părțile, nu știm exact cum s-au desfășurat legăturile suveranei cu nurorile sale. Diana, cea mai cunoscută dintre ei, a vorbit despre asta în timpul vieții.

Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana, adevărul despre relația lor. Ce s-a petrecut între cele două

Deși „îngrozită” de nașa fratelui mai mic al ei în primele zile ale căsătoriei cu Charles, după cum recunoscuse ea însăşi jurnalistului Andrew Morton, cele două femei nu s-au urât, s-au respectat, deşi relaţia lor a fost complicată.

„Pentru Prințesa Diana, exista speranța că Regina va interveni pentru ca lucrurile să se îmbunătățească ” în căsnicia ei, a declarat Patrick Jephson, secretarul privat al prințesei, pentru Channel 5, în timpul documentarului Two Golden Queens.

În loc să vorbească despre conflict, acesta din urmă semnalase, în cadrul aceluiași interviu, o „problemă a comunicării între două generații”.

Monarhul s-a dovedit a fi „aliatul puțin probabil” al Dianei. Pentru revista britanică „Tatler”, Annabelle Spranklen ridică vălul legăturilor care le-au unit pe cele două femei și cum rezonează și astăzi. Este această relație dintre cele două femei atât de complicată pe cât se crede?

Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana
Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana

Regina o aprobă pe Prinţesa Diana?

În timp ce creatorii The Crown au sugerat că Diana era o străină, ştim că ea a fost crescută într-un cerc apropiat regalității, tatăl ei fiind scutierul reginei. În plus, soții Spencer au fost și vecini ai familiei regale, așa că regina Elisabeta a văzut-o pe Diana crescând, iar cele două bunici ale ei au fost doamne de companie pentru regina mamă. În copilărie, Diana însăși a locuit la Park House din domeniul Sandringham și s-a jucat cu Prințul Andrew și Prințul Edward, mai apropiați de ea ca vârstă decât prințul Charles. Prințesa Diana cunoștea cutumele regale şi știa cum să se comporte cu membrii familiei regale. Nu era o lume complet nouă pentru ea, așa cum se spune uneori.

Asta înseamnă că Diana a cunoscut-o pe regină cu mult înainte de a începe să-l curteze pe Prințul Charles. În 2001, biograful regal Ingrid Seward a scris că monarhul „nu a abordat niciodată în mod direct problema căsătoriei ei, dar, prin tot felul de nuanțe, a arătat clar că o aprobă pe Diana”.

Andrew Morton, autorul biografiei din 1992 Diana: Her True Story: In Her Own Words , a clarificat că relația dintre cele două femei a fost politicoasă, dar formală și „guvernată de faptul că a fost căsătorită cu fiul ei cel mare și cu un viitor monarh”. Cum am spus, la început, Diana era doar îngrozită de mama ei vitregă, dar a respectat formalitățile, înclinându-se adânc de fiecare dată când se întâlneau, păstrând totuşi distanța. La începutul căsătoriei sale, Diana a fost de încredere pentru a reprezenta familia regală

Când Grace Kelly a murit în 1982, la puțin peste un an după căsătoria cu Prințul Charles, Diana a participat singură la înmormântarea organizată la Monaco. Diana o cunoscuse pe Prințesa Grace la o gală, iar cele două femei se pare că se înțelegeau foarte bine. La aflarea veștii decesului tragic, Diana l-a întrebat pe soțul ei dacă poate reprezenta familia la înmormântare.

Potrivit lui Andrew Morton, prințul Charles și oficialii Palatului Buckingham au considerat că este puțin probabil să i se permită. Diana i-a spus reporterului: „M-am dus să-l văd pe secretarul privat al Reginei, care era atunci Philip Moore. Mi-a spus că nu crede că va fi posibil, pentru că nu eram în această funcție decât de trei-patru luni”. Diana i-a mărturisit acestuia: „M-am dus la regină și i-am spus: „știi, aș vrea să fac asta”, iar ea a spus: „Nu văd de ce nu ai face asta. Dacă vrei să o faci, poți să o faci”.

La 21 de ani, prințesei i s-au încredințat astfel călătorii în străinătate, fiind lăudată pentru „comportamentul său demn în timpul serviciului funerar foarte aglomerat și uneori sentimental”.

Diana și Charles, în ziua nunții
Diana și Charles, în ziua nunții

Ce reacție a avut regina la ruperea căsătoriei Dianei cu Charles

Pe măsură ce relația dintre Diana și Charles devenea din ce în ce mai dificilă, biograful Ingrid Steward explică faptul că Prințesa de Wales a apărut adesea la palat neanunțată pentru o audiență cu regina. Ea scrie: „La început, Elisabeta a II-a a adoptat o atitudine tolerantă față de aceste vizite neprogramate, însă, de-a lungul timpului, Elisabeta a II-a a ajuns să se teamă de aceste întâlniri. După o ședință, un lacheu a spus: „Prințesa a plâns de trei ori într-o jumătate de oră când aștepta să te vadă”. Regina a răspuns: „Am avut-o o oră și nu s-a oprit din plâns”.

Tot în biografia lui Andrew Morton, Diana își amintește de un interviu cu regina căreia i-a spus că: „motivul pentru care căsnicia noastră s-a prăbușit a fost că prințului Charles i-a fost foarte greu să se ocupe de bulimia mea”.

Cum a schimbat-o Diana pe regină

Moartea Dianei nu a fost lipsită de consecințe pentru familia regală. Într-adevăr, mulți britanici au simțit că regretata prințesă nu a fost niciodată bine primită de către Windsor. În ediția aniversară din 2017 a biografiei sale, Andrew Morton a scris: „Una dintre multele ironii din viața Elisabetei a II-a este că impactul Dianei asupra familiei regale se măsoară prin faptul că acea casa Windsor este acum mult mai confortabilă pentru nou-veniți” și adaugă: „Se poate remarca faptul că regina s-a alăturat adesea tinerei soții a Prințului William, Catherine Middleton, acum ducesă de Cambridge, la începutul carierei sale regale.

Deşi familia Prințesei Diana a avut legături cu familia regală înainte de căsătoria ei cu Charles, acest lucru s-a schimbat în mod natural odată ce a devenit un membru efectiv al monarhiei.

Prin urmare, a iubit-o sau nu regina Elisabeta pe Prințesa Diana? Regina Elisabeta a iubit-o pe Prințesa Diana încă de la începutul relației cu Charles. După căsătoria lor, regina Elisabeta i-a permis nurorii sale să reprezinte familia regală la evenimente. Legăturile s-au complicat atunci când Diana a început să-i fure popularitatea ei și a lui Charles la evenimente, care ar fi cauzat „tensiune” în sânul familiei regale.

De asemenea, regina Elisabeta a fost supărată că Diana a vorbit despre problemele ei conjugale în presă. Deși publicul a luat cunoștință de implicarea Dianei abia după moartea ei, cartea biografică a inclus discuțiile ei cu Regina Elisabeta.

Se pare că regina Elisabeta nu a fost de acord cu despărțirea dintre Diana și Charles din 1995 și a făcut eforturi pentru un „divorț timpuriu”. Când au divorțat în 1996, Diana a devenit și mai vocală și vizibilă publicului. Se pare că vizibilitatea a provocat fricțiuni în familie, dar au rămas unul în viața celuilalt pentru fiii lor, Prințul William și Prințul Harry .

Tragedia care a lovit familia regală

Pe 31 august 1997, o tragedie a lovit familia regală. Diana, în vârstă de 36 de ani, a fost implicată într-un accident de mașină mortal. Publicul a criticat-o pe Regina Elisabeta și Familia Regală pentru abordarea lor aparent rece față de moartea Dianei. Pentru unii, familia părea să meargă mai departe și să-și continue îndatoririle regale foarte curând după moartea Dianei. Înmormântarea Dianei a avut loc pe 6 septembrie 1997.

Evenimentul televizat a inclus Familia Regală și alții care au cunoscut-o și au iubit-o pe Prințesa de Wales. Deși mulți telespectatori nu au fost surprinși să o vadă pe Regina Elisabeta la înmormântarea fostei sale nurori, nu se așteptau la gestul ei amabil făcut lângă sicriul Dianei. Înconjurată de mii de oameni care au iubit-o pe  Diana, regina Elisabeta s-a înclinat lângă sicriu, dovedind că o respecta pe Diana și moștenirea ei.

Elisabeta l-a ajutat pe Charles să-i crească pe William și Harry, care aveau 15 și 12 ani când mama lor a murit. De-a lungul anilor, Harry și William și-au împărtășit admirația pentru regină. În iunie 2021, Harry și soția sa Meghan Markle și-au onorat bunica, numind-o pe fiica lor Lillibet după Regina Elisabeta.

Lady Diana a împărtășit cincisprezece ani cu Charles, fiul reginei Elisabeta a II-a. A fi nora Reginei Angliei implică o serie de reguli care au cântărit greu pentru Diana și i-au stricat relația cu Elisabeta a II-a.

Toată viața, Diana a învățat să urmeze regulile, să-și asculte suveranii, să respecte tradițiile engleze etc. Fiind născută într-o familie de conți , ea a fost întotdeauna obișnuită cu asta. Când a cunoscut-o pe regina, ea era deja familiarizată cu ierarhia și regalitatea. Diana a urmat multă vreme ceea ce i s-a cerut, admirând-o pe regină, temându-se de ea. Nu vorbea niciodată mai tare decât cealaltă.

Pentru originile, puritatea și frumusețea ei, Diana fusese prezentată prințului Charles și chemată să se căsătorească cu el. Pe hârtie, ea era prințesa perfectă, potențiala mamă a viitorului moștenitor și o regină pe care oamenii ar fi apreciat-o.

Faptul că a ieșit din neutralitatea și rezerva impuse familiei regale, care nu trebuie să-și arate emoțiile, a făcut-o imprevizibilă și mai presus de toate incontrolabilă. Stilul, personalitatea ei şi pentru că că era accesibilă publicului s-au ciocnit cu restul familiei și cu motto-ul ei Never explain, never complain .

„A fost o ființă umană excepțională și înzestrată”

Fiind divorțată de Prințul Charles, Lady Di nu mai facea parte oficial din familia regală, iar regina refuză să facă din asta o chestiune de stat. După presiunile presei, dar mai ales la intervenția primului ministru de la acea vreme, Tony Blair, Elisabeta a II-a a ajuns să se întoarcă la Buckingham și s-a adresat națiunii pentru a-și împărtăși durerea. Şi-a exprimat respectul și admirația față de cea cu care a avut relații atât de complexe.

„Vreau personal să-i aduc un omagiu Dianei. A fost o ființă umană excepțională și înzestrată. În vremuri bune și rele, nu și-a pierdut niciodată capacitatea de a zâmbi și de a râde, nici de a-i inspira pe alții cu căldura și bunătatea ei. Am admirat-o și am respectat-o, mai ales pentru devotamentul ei față de cei doi băieți ai săi”.

Pentru Seward, erau prea diferite, iar Regina nu întâlnise niciodată pe cineva care să vorbească despre emoțiile ei precum Diana. Nu știa cum să se descurce și s-a gândit că până la urmă totul va fi bine, dar nu a fost.

„A fost un moment dificil, deja din punct de vedere emoțional pentru că chiar dacă a fost o problemă la început, (…) a susținut-o foarte mult timp pe Diana”, explică Antoine Michelland, reporter senior la revista Point de vue, specialist în familia regală a Angliei.

A fost o perioadă dificilă și pentru Regina Angliei pentru că Prințesa Diana „nu mai era membră a familiei regale, strict vorbind, a murit”, precizează Antoine Michelland. „A fi prințesă a inimilor este foarte bine, dar nu este prevăzut în protocol”, spune el.