Home » Life & Style » Regina Elisabeta a II-a, simbolul continuității și al datoriei. Lucruri inedite despre suverană

Regina Elisabeta a II-a, simbolul continuității și al datoriei. Lucruri inedite despre suverană

Ileana Mladinoiu / 09.09.2022, 13:34
Regina Elisabeta a II-a, simbolul continuității și al datoriei. Lucruri inedite despre suverană

Marea Britanie este în doliu. Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoția, reședința privată a suveranei unde își petrecea sfârșitul verii în fiecare an. Emoția a pus stăpânire și pe restul lumii, acolo unde s-a bucurat de o imagine foarte bună.

Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani

Graba cu care întreaga familie regală britanică, inclusiv prințul Harry și Meghan Markle din Statele Unite, s-a repezit la patul Elisabetei a II-a nu era de bun augur. De joi după-amiază, medicii Reginei Elisabeta a II-a s-au arătat îngrijorați de starea sa de sănătate și au recomandat ca ea să fie „pusă sub supraveghere medicală”.

Miercuri seara, palatul a anunțat că regina a amânat o întâlnire online, la sfatul medicilor, ca să se odihnească. Elisabeta a II-a era văduvă de la moartea soțului ei, Filip, în aprilie 2021, cu puțin timp înainte de a împlini 100 de ani.

Cine îi va succede suveranei, potrivit regulilor britanice

De la o reformă recentă, moștenitorii, bărbați și femei, sunt egali în accesarea la tron. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cât  în celelalte paisprezece monarhii ale Commonwealth-ului, regula succesiunii este aceea a „primogeniturii”, adică cel mai mare copil al monarhului accesează la tron.

În acest caz, prințul Charles, în vârstă de 73 de ani, fiul cel mare al Elisabetei a II-a, devine imediat rege după moartea mamei sale, chiar dacă ceremonia oficială de încoronare va avea loc ulterior. Regulile de succesiune la coroana britanică s-au bazat istoric pe principiul „primogeniturii cognitive cu preferință masculină”. Dacă un rege avea mai mulți moștenitori, primul băiat dintre frați era ales pentru a-i urma pe tron, iar în caz contrar, coroana s-ar fi dus la fete.

Sistemul diferă deci de legea „salică” (sau „primogenitură agnatică”) care se aplica monarhiei franceze din secolul al XIV- lea și care împiedica femeile să pretindă tronul sau chiar să transmită coroana fiului lor mai mare. Elisabeta a II-a a avut o singură soră mai mică când tatăl ei, George al VI-lea, a murit, dar dacă ar fi avut un frate, chiar și mai mic, el ar fi fost încoronat. Această regulă a fost modificată în 2011. Textul „Actul de succesiune a coroanei”, adoptat în 2013 și intrat în vigoare doi ani mai târziu, a instituit o primogenitură cognatică strictă, care nu creează o distincție între bărbați și femei.

Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani
Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani

Ce condiții există pentru a accede la tron

Monarhul britanic trebuie să fie de credință anglicană, deoarece este și șeful suprem al Bisericii Angliei. Aceasta este una dintre regulile scrise în „Settlement Act” din 1701, care exclude orice reclamant catolic. Reforma din 2011 a relaxat puțin acest principiu, deoarece noul rege sau noua regină nu mai este obligat să aibă un soț de credință anglicană și poate fi căsătorit cu o persoană catolică.

Cine va veni după Charles în ordinea succesiunii

După Charles, fiul său cel mare William, ducele de Cambridge, născut în 1982, este cel care îl urmează direct în ordinea succesiunii, apoi sunt copiii acestuia din urmă: George de Cambridge, născut în 2013; Charlotte de Cambridge, născută în 2015; Louis de Cambridge, născut în 2018.

După copiii lui William, coroana va reveni fratelui său Henry, cunoscut sub numele de Harry, al 6-lea, apoi copiilor acestuia din urmă, Archie (al 7-lea, născut în 2019 și Lilibet (al 8-lea, născut în 2021). Prințul Andrew (ducele de York, născut în 1960 și fratele mai mic al lui Charles) se află doar pe locul 9.

Este puțin probabil ca următorul monarh să aibă o putere vizuală atât de puternică precum Regina Elisabeta a II-a. Prințul Charles nu va putea marca mințile și generațiile la fel de mult ca Regina Elisabeta a II-a. Pentru că longevitatea ei a fost punctul forte. Imaginea ei afectează evoluția tendințelor într-un mod pe care probabil că nu îl vom mai revedea prea curând. Perioada de după Elisabeta a II-a promite să fie mai complicată cu Charles, a cărui popularitate este mult mai mică. Britanicii îl preferă pe Prințul William și pe soția sa Kate decât pe el.

Ceea ce a caracterizat în mod deosebit aparițiile Reginei Elisabeta a II-a au fost, fără îndoială, ținutele ei. Sunt monocrome, regina indrăznind să folosească culori vii și așa s-a făcut remarcată. Acest truc vestimentar îndeplinește și gusturile personale ale reginei. Este, de asemenea, după ea, o formă de eleganță.

Averea Reginei Elisabeta a II-a. Ce a lăsat în urma sa

Regina Elisabeta a II-a este departe de a fi cea mai bogată persoană din Anglia, spre deosebire de ceea ce ar putea crede majoritatea oamenilor. Ea deține cu siguranță o colecție considerabilă de bijuterii și proprietăți, dar averea ei nu este atât de mare pe cât ne-am imagina. Totuși, rămâne unul dintre cei mai bogați oameni din țară. Potrivit clasamentului anual al Sunday Times privind cele mai mari averi ale Regatului Unit, averea sa ar fi evaluată astăzi la 365 de milioane de lire sterline sau 436.381.225 de euro.Cu toate acestea, este cu mult în urma marilor oameni de afaceri, precum Richard Branson sau familia Dyson.

Lucruri inedite despre Regina Elisabeta a II-a a Angliei

Să aflăm rapid tot ce nu știm despre monarhul britanic.

Nu era destinată să fie regină

Ca nepoată a regelui din partea tatălui ei, Elisabeta s-a născut doar a treia în linia de succesiune la tron. Ajunge astfel în spatele unchiului său Edward, Prințul de Wales, și a tatălui ei, Prințul Albert. Când bunicul Elisabetei, regele George V, a murit în 1936, Edward i-a succedat la tron, renunțând ​​câteva luni mai târziu, pentru a se putea căsători cu tânăra americancă Wallis Simpson, divorțată de două ori. Cererea în căsătorie a lui Edward provocase o criză constituțională, care s-a sfârșit odată cu abdicarea lui.

Astfel, prințul Albert devine rege, sub numele de George al VI-lea, iar Elisabeta, prințesă moștenitoare. Bolnav, George al VI-lea a murit pe 6 februarie 1952. Vestea a fost aflată de fiica lui când îl înlocuia pentru o vizită oficială în Kenya. Ea a urcat pe tron ​​în aceeași zi, la vârsta de 25 de ani, dar a fost încoronată mult mai târziu, pe 2 iunie 1953.

Elisabeta a II-a domnea simbolic peste șaisprezece țări

Elisabeta a II-a nu era doar regina Regatului Unit, ci și monarh în Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Saint Kitts și Nevis. Aceste 16 țări sunt denumite „tărâmuri Commonwealth”. În afară de Regatul Unit, toate sunt foste colonii sau protectorate ale Imperiului Britanic. În aceste regate, regina era reprezentată de guvernatori generali, dar nu exercita nicio autoritate asupra statelor membre.

Regina s-a înrolat în armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În 1944, la vârsta de 18 ani, Prințesa Elisabeta s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar, filiala feminină a armatei britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul ei de înregistrare este 230873 și este angajată ca ucenic șofer pe ambulanță și mecanic. Sublocotenent la sosirea ei, Elisabeta va fi avansată căpitan după câteva luni.

Plătea taxe doar din 1993

Cu toate că averea ei personală este estimată la 425 de milioane de dolari (375 de milioane de euro), conform indicelui Bloomberg Billionaires, Elisabeta a II-a a plătit impozit pe venit doar din 1993. Decizia a fost anunțată de premierul John Major la 26 noiembrie 1992, dar proiectul de lege pentru reforma financiară a fost planificat încă din anul precedent. Pentru că își pierduse favoarea supușilor ei, regina a consimțit la această măsură.

A sponsorizat peste 600 de asociații

Elisabeta a II-a este binefăcătoarea a aproximativ 620 de organizații caritabile care se referă la protecția animalelor, a copiilor, a mediului, a sănătății sau a sportului. Regina a fost implicată în asociații militare, profesionale sau religioase și în organizații de serviciu public. Prin urmare, ea este atât binefăcătoare a Societății Highland Pony, comodor al unui club de iaht din Lisabona și membru de onoare al asociației chirurgilor din Regatul Unit și Irlanda.

Avea obiceiul să trimită câte o telegramă tuturor centenarilor regatului ei

În mod tradițional, regina însăși își felicita supușii care au devenit centenari, în Regatul Unit și în tărâmurile Commonwealth. Ea trimitea o telegramă la 100 de ani de naștere, apoi la fiecare zi de naștere după 105. Elisabeta a II-a face același lucru pentru cuplurile care își sărbătoreau aniversarea nunții de diamant. Aproape 300.000 dintre aceste telegrame regale au fost trimise de la începutul domniei Elisabetei a II-a.

Este unul dintre monarhii cu cele mai multe călătorii

De la începutul domniei sale, Elisabeta a II-a a efectuat aproape 305 de vizite oficiale în 130 de țări diferite. Printre destinațiile sale preferate se numără în mod logic țările din Commonwealth: Canada (24 de călătorii), Australia (16 călătorii), Noua Zeelandă (10 vizite) sau Jamaica (de 6 ori). Pentru primul ei „tur al Commonwealth-ului în 1953, regina a vizitat paisprezece state diferite, inclusiv Panama, Uganda, Libia și Malta. Distanța totală parcursă a depășit 70.000 de kilometri. Ultima vizită oficială a Elisabetei a II-a datează din noiembrie 2015, când a fost în Malta.

Ziua ei adevărată nu era sărbătorită oficial

Regina Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926, dar nu această dată a fost aleasă pentru sărbătorile oficiale ale zilei sale de naștere. „Parada de naștere a reginei” avea loc în iunie. Această paradă militară anuală se numește „Trooping the Colour”. Ceremonia avea loc în iunie și nu în aprilie din motive meteorologice. Monarhia britanică a vrut întotdeauna să profite de vremea mai blândă de la începutul verii.

A creat o rasă de câini

Regina Elisabeta a II-a este renumită pentru dragostea ei pentru Corgi galezi. Ea a deținut mai mult de treizeci în timpul domniei sale, primul fiindu-i dăruit pentru a 18-a aniversare. Ceea ce se știe mai puțin este că încrucișând unul dintre corgi-ul ei cu un teckel aparținând surorii sale Margaret, a dat naștere unei noi rase de câini: „dorgi”. Patru dintre ei se numesc Cider, Berry, Candy și Vulcan.

Deținea toți sturionii, balenele, marsuinii, delfinii și lebedele din regat

Această particularitate a monarhiei britanice datează din 1324. Sub domnia lui Edward al II-lea, un text de lege prevedea că „monarhul deține de fapt balenele și sturionii prinși pe mare sau oriunde în regat”. Sturionii, balenele, delfinii sau marsuinii sunt astfel numiți încă „pești regali”.

A pozat pentru mai mult de o sută de portrete oficiale

Până în prezent, există 139 de portrete oficiale ale Elisabetei a II-a. Avea doar 7 ani când primul dintre ei a fost pictat de ungurul Philip de László. Cel mai recent portret a fost creat de artistul australian Rolf Harris în 2005. În 2003, Elisabeta a II-a a fost subiectul unui portret cu hologramă. Regina a pozat doar cu soțul ei, Ducele de Edinburgh, în două portrete oficiale.

A doborât recordurile de longevitate

Din 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a a devenit cea mai longevivă suverană britanică, detronându-și stră-străbunica, Regina Victoria (63 de ani, între 1836 și 1901). Doar Ludovic al XIV-lea o mai depășește (72 de ani de domnie, între 1643 și 1715) și împăratul François-Joseph I al Austriei (68 de ani, între 1848 și 1916).