Home » Life & Style » Regulament Remi / Rummy pe etalate sau pe tablă

Regulament Remi / Rummy pe etalate sau pe tablă

Manolică Anca / 15.12.2020, 17:24
Regulament Remi / Rummy pe etalate sau pe tablă

Pandemia și anotimpul rece ne obligă să petrecem mai mult timp în casă. De aceea, trebuie să ne găsim diferite activități care să alunge plictiseala și, totodată, să ne relaxeze. Dacă te-ai săturat de televizor și seriale, ce ai spune de un joc care să îi includă pe toți membrii familiei? Remi poate fi o soluție foarte bune și se poate juca atât fizic, cât și online. Iată ce regulament are jocul Remi / Rummy pe etalate sau pe tablă.

Regulament general

Citind în regulament, vei afla că acest joc Remi/Rummy poate fi jucat de 2, 3 sau 4 jucatori. Acesta conține 106 piese, dintre care 104 piese cu numere ți 2 piese de Jolly. Piesele cu numere sunt împărțite, la rândul lor, în 4 culori: albastru, galben, roșu și negru. Fiecare culoare conține numerele de la 1 la 13 în dublu exemplar. Jocul de Remi/Rummy mai conține 4 table pe care jucătorii își țin piesele în timpul jocului, în așa fel încât să nu fie văzute de ceilalți participanți.

Gruparea și aranjarea pieselor de joc: piesele se amestecă și se întorc cu fața în jos, după care se grupează în grămezi de câte 7 piese fiecare. Va rămâne una singură negrupată, care se va întoarce și care reprezintă Atu-ul. Se numără grămezile în funcție de numărul scris pe piesa de Atu, se ridică ultima piesă din respectiva grămadă și se înlocuiește cu Atu-ul întors cu fața în sus. Piesa ridicată se așază pe următoarea grămadă.

Distribuirea pieselor: grămada care are piese în plus va merge la primul jucător, de obicei la cel din stânga, și se continuă împărțirea până cândfiecare jucător va avea 2 grămezi. Dacă se termină grămezile de după Atu, se iau din cele de la început. Fiecare jucător va avea 14 pieze, exceptându-l pe primul care are 15. Din grămezile rămase se vor trage piese pe parcursul jocului. La fiecare tură de joc se trage o piesă și se pune alta jos.

Dublele: schimbul de duble nu este permis în cazul jocului online. Însă jucătorii pot refuza jocul respectiv dacă au 3 sau mai multe duble.

Atu-ul: dacă la începutul jocului cineva are pe tabla piesa întoarsă ca Atu, atunci el primește 50 de puncte în cazul jocului etalat și 100 în cazul jocului pe table.

Regulament Remi / Rummy. Acesta se poate juca atât etalat, cât și pe tablă
Regulament Remi / Rummy. Acesta se poate juca atât etalat, cât și pe tablă

Regulament Remi / Rummy pe etalate

Regulament Remi pe etalate. Primul jucător este cel care are 15 piese pe tablă. Acesta va începe prin a arunca jos o piesă care nu îi folosește. Obiectivul jocului este de a aduna piese care să formeze grupuri valide, numite terțe sau suite. Înainte de a face orice, un jucător trebuie să înceapă tura prin a trage o piesă. La finalul turei, acesta trebuie să arunce o piesă cu fața în sus. Aceste piese care se pun jos se așază în șir, una dupa alta, în ordinea în care au fost date jos. Piesa aruncată de primul jucător se așază pe „orizontala” în partea de sus și indică începutul șirului

Obiectivul acestui joc este de a etala cât mai multe piese și de a aduna cât mai multe puncte! Dacă după lipire sau etalare nu mai rămâi decât cu o singură piesă pe tablă, atunci jocul este considerat închis!

Realizarea grupurilor: sunt 2 tipuri de combinații valide de piese care se pot face:

  1. Suita sau Șirul – este grupul format din cel puțin 3 piese consecutive de aceiași culoare. Un 1 poate fi folosit pentru a face o suită de tip 1-2-3 sau poate fi așezat după 13 pentru a face o suită de tip 12-13-1. Un 1 nu se poate așeza în mijlocul unei suite de genul 13-1-2.
  2. Terța sau Formația este alcătuită din 3 sau 4 piese cu același număr dar de culori diferite. O formație este completă atunci când are 4 piese și nu mai poate fi extinsă.

Jolly: acesta poate înlocui orice piesă este nevoie într-o suită sau formație. Odată folosit, acesta va ține locul unei singure piese. Spre exemplu: la suita [8 roșu] – [9 roșu] – Jolly – se poate lipi un [11 roșu] pentru ca Joly ține loc de [10 roșu]. Dacă un Jolly este dat jos, acesta se consideră pierdut. Jolly dintr-o formație etalată poate fi înlocuit, doar dacă ești deja etalat, și doar cu piesa pe care Jolly o înlocuiește în formația respectivă. De exemplu în 2-3-Jolly-5 de roșu, Jolly poate fi inlocuit doar cu 4 roșu.

Lipire: o piesă poate fi lipită la o formație etalată, doar dacă ești deja etalat și doar dacă ai piesa potrivită. Exemplu: la 2-3-4 de roșu poti să lipești 1 sau 5 de roșu.

Scor: Iată toate exemplele de punctare:

  • Piese etalate de la 2 la 9 inclusiv = 5 Puncte
  • Piese etalate de la 10 la 13 inclusiv = 10 Puncte
  • Piese de 1 etalate = 25 Puncte (1 în formație de suită înainte de etalare are valoare de 5 pct și 10 pct în funcție de unde este așezat)
  • Atu = 50 Puncte
  • Jolly = 50 Puncte
  • Închidere (atunci când rămâi cu maxim 1 piesă după etalare sau lipire) = 50 Puncte
  • Număr minim de puncte necesar pentru etalare: 45 Puncte

Există posibilitatea ca nimeni să nu închidă, iar piesele de joc să se termine. În acest caz, se va închide jocul și se vor număra punctele obținute până la acel moment.

Regulament Remi / Rummy pe tablă

Exemplu de joc online de Remi / Rummy pe table
Exemplu de joc online de Remi / Rummy pe table

Obiectivul final al jocului este acela de a închide pe tablă (Joc Simplu pe Tablă sau Joc Dublu pe Tablă la închidere prin Jolly).

Primul jucător este cel care are 15 piese pe tablă. Acesta va începe prin a arunca jos o piesă care nu îi folosește. Obiectivul jocului este de a aduna piese care să formeze grupuri valide, numite terțe sau suite. Înainte de a face orice, un jucător trebuie să înceapă tura prin a trage o piesă. La finalul turei, acesta trebuie să arunce o piesă cu fața în sus. Aceste piese care se pun jos se așază în șir, una dupa alta, în ordinea în care au fost date jos. Piesa aruncată de primul jucător se așază pe „orizontala” în partea de sus și indică începutul șirului

Realizarea grupurilor: sunt 2 tipuri de combinații valide de piese care se pot face:

  • Suita sau Șirul – este grupul format din cel puțin 3 piese consecutive de aceiași culoare. Un 1 poate fi folosit pentru a face o suită de tip 1-2-3 sau poate fi așezat după 13 pentru a face o suită de tip 12-13-1. Un 1 nu se poate așeza în mijlocul unei suite de genul 13-1-2.
    Terța sau Formația este alcătuită din 3 sau 4 piese cu același număr dar de culori diferite. O formație este completă atunci când are 4 piese și nu mai poate fi extinsă.

Jolly: acesta poate înlocui orice piesă este nevoie într-o suită sau formație. Odată folosit, acesta va ține locul unei singure piese. Spre exemplu: la suita [8 roșu] – [9 roșu] – Jolly – se poate lipi un [11 roșu] pentru ca Joly ține loc de [10 roșu]. Dacă un Jolly este dat jos, acesta se consideră pierdut.

Joc Simplu pe Tablă – jocul în care se fac suite și formații pe tablă. Jocul se termină îm momentul în care, în afară de piesa de aruncat jos, jucătorul are pe tablă doar suite și/sau formații.

Nu este obligatoriu ca pe tabla să se găsească cel puțin o suită, se poate închide și numai cu suite sau numai cu terțe.
În cazul în care un jucător închide pe tablă, el primește un scor fix de 250 de puncte de la fiecare jucător de la masă. În cazul în care închide joc dublu (cu piesa liberă Jolly) el primește 500 de puncte de la fiecare jucător de la masa.

Scor: Iată toate exemplele de punctare:

  • Joc Simplu cu 2 Jolly în formații = 150 Puncte
  • Joc Simplu cu 1 Jolly în formații = 200 Puncte
  • Joc Simplu = 250 Puncte

Jocuri Mari

  • Bicolor = 500 Puncte
  • Minore (piese pana de la 1 la 7 inclusiv) = 500 Puncte
  • Majore (piese de la 8 la 1 inclusiv) = 500 Puncte
  • Joc Simplu cu Jolly lansat = 500 Puncte
  • Joc Simplu închis cu Jolly = 500 Puncte
  • Oricare Joc Mare cu mai mult de 2 Jolly în Formație = 300 Puncte
  • Oricare Joc Mare cu mai mult de 1 Jolly în Formație = 400 Puncte

Jocuri Speciale

  • Duble = 1000 Puncte
  • Grand Care = 1000 Puncte
  • Monocolor = 1000 Puncte
  • Bicolor/Minore/Majore închis cu Jolly = 1000 Puncte
  • Joc cu Jolly lansat și închis cu Jolly = 1000 Puncte
  • Oricare Joc Special cu mai mult de 2 Jolly în Formație = 800 Puncte
  • Oricare Joc Special cu mai mult de 1 Jolly în Formație = 900 Puncte

Există posibilitatea ca nimeni să nu închidă, iar piesele de joc să se termine. În acest caz, se va închide jocul și nimeni nu va pierde puncte.