Home » Life & Style » Rețetă mucenici moldovenești însiropați. Lista de ingrediente și rețeta explicată pas cu pas. Ies perfecți așa 

Rețetă mucenici moldovenești însiropați. Lista de ingrediente și rețeta explicată pas cu pas. Ies perfecți așa 

Voicu Costin / 06.03.2022, 15:00
Rețetă mucenici moldovenești însiropați. Lista de ingrediente și rețeta explicată pas cu pas. Ies perfecți așa 

În curând, sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici va fi celebrată în România. Rețete de mucenici vor fi realizate de gospodinele din țară. Tradițiile și obiceiurile lăsate din moși strămoși au fost diferite, în funcție de zona în care s-au născut. Cele două rețete de mucenici, moldovenești și muntenești diferă, dar sunt la fel de bune amândouă. În acest articol vă vom prezenta rețeta de mucenici moldovenești. Cum puteți obține cei mai buni mucenici?

Cum au luat naștere mucenicii

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus cu începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova –  Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se face curățenie mare în gospodării. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

Obiceiurile românești în ziua de 9 martie

În această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc. În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. În Dobrogea, se păstrează aceeași formă, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Cum obținem cei mai buni mucenici moldovenești

Vă prezentăm mai jos o rețetă de mucenici moldovenești, explicată pas cu pas. Iată de ce ai nevoie și cum trebuie să procedezi!

Ingrediente:

  • 500 g făină (pentru compoziție)
  • Apă călduță (pentru compoziție)
  • Ulei (pentru compoziție)
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat (pentru compoziție)
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat (pentru sirop și decorat)
  • 1 lingură de miere (pentru sirop și decorat)
  • Scorțișoară (pentru sirop și decorat)
  • 150 g nucă (pentru sirop și decorat)
  • 100 g fulgi de migdale (pentru sirop și decorat)

Timp de preparare – 60 de minute. Nivel de dificultat – mediu.

Mod de preparare

  1. Amestecăm făina cu apa călduță, sare și puțin ulei.
  2. Frământăm 10-15 minute.
  3. Lăsăm o oră să se odihnească.
  4. Într-o tigaie prăjim nucile și fulgii de migdale.
  5. Le sfărâmăm într-un mojar cu pistil.
  6. Adăugăm zahărul vanilat peste nuci.
  7. Punem făină pe blat și modelăm fâșii de aluat în formă de opturi.
  8. Pe o tavă punem hârtie de pergament și punem opturile.
  9. Încingem cuptorul la 180 grade.
  10. Punem mucenicii la copt timp de 20 – 25 minute.
  11. Îi mai verificăm din când în când.
  12. Pregătim siropul într-o crăticioară.
  13. Amestecăm 2 linguri de miere, un pliculeț de zahăr vanilat și apă.
  14. Scoatem mucenicii din cuptor și îi lăsăm să se înmoaie în sirop.
  15. Îi tăvălim prin amestecul de nuci și migdale prăjite și pisate.
  16. Presărăm scorțișoară.
  17. Decorăm cu frunze de mentă proaspătă.

Poftă bună!