Home » Life & Style » Rețetă turtă dulce de Crăciun. Desertul gustos și ușor de preparat, perfect pentru sărbătorile de iarnă

Rețetă turtă dulce de Crăciun. Desertul gustos și ușor de preparat, perfect pentru sărbătorile de iarnă

Ileana Mladinoiu / 20.12.2021, 11:50
Rețetă turtă dulce de Crăciun. Desertul gustos și ușor de preparat, perfect pentru sărbătorile de iarnă

Se pare că turta dulce, așa cum o cunoaștem astăzi, este un derivat din „Mi-kong” (pâine cu miere în chineză), consumată în secolul al X-lea și făcută din făină de grâu, miere și uneori condimentată cu plante aromate. De altfel, textele din secolul al XIII-lea citează „Mi-Kong” ca parte a rațiilor de război ale călăreților lui Genghis Khan care l-au răspândit printre arabi. Apoi, în Evul Mediu, în perioada cruciadelor, occidentalii au adus turta dulce acasă.

Cum a apărut turta dulce

La rândul lor, europenii au descoperit această pâine cu miere și mirodeniile orientale. Regiuni din Franţa, precum Alsacia sau orașe ca Reims apoi Dijon, au căpătat o mare reputație în fabricarea patiseriei denumită turtă dulce cu rețete specifice.

Polonia monopolizează şi ea rețeta, iar turta dulce rămâne una dintre prăjiturile naționale tradiționale.

În zilele noastre, turta dulce poate fi savurată pe tot parcursul anului, atât în varianta dulce cât sărată, dar rămâne un răsfăț esențial de Crăciun.

Se cunosc mai multe variante de turtă dulce: turtă dulce care conține miere, care conține caramel și nu are miere, cea la tavă care este atât moale cât şi pufoasă, cea dulce care are migdale şi câteva fructe confiate ș.a. La Târgurile de Crăciun, desertul acesta atrage ca un magnet pe oricine le vizitează, în special pe copii. O turtă dulce în formă de căsuţă, de exemplu, nu poate să treacă neobservată.

Rețetă turtă dulce de Crăciun. Desertul gustos și ușor de preparat, perfect pentru sărbătorile de iarnă

 

Pentru prepararea acestui desert veţi avea nevoie de 10 minute, urmate de 8 pentru gătire, în total 18 minute.

Ingrediente necesare pentru 60 de bucăţi:

  • 320 de grame de făină clasică;
  • 100 de grame de unt la temperatura camerei;
  • 200 de grame de miere la alegere;
  • un ou;
  • o linguriţă  bicarbonat;
  • puțină sare;
  • 2 linguri  condimente de turtă dulce – poate fi scorțișoară și cardamom alături de cuişoare și ghimbir în formă de pudră
  • un plic mic de zahăr vanilat
Rețetă de turtă dulce de Crăciun
Rețetă de turtă dulce de Crăciun

Mod de preparare turtă dulce cu miere

Pregătirea aluatului

Se topește untul și se amestecă cu mierea. Într-un vas se pun la un loc făina cu oul și celelalte condimente, peste care se toarnă apoi untul și mierea. Frământați cu mâna sau cu un aparat special de frământat, până la omogenizarea aluatului. Puneți-l într-o folie transparentă. În caz că vreți să gătiți turta dulce în aceeași zi, puneți aluatul cel puțin o oră în frigider. Totuși, recomandăm ca aluatul să rămâne la rece câteva ore pe timp de noapte.

Scoateți aluatul din frigider și lăsați-l 30 de minute la temperatura camerei, deoarece nu se poate lucra cu acesta dacă este rece. Întindeți aluatul pe o bucată de lemn ori masă puneți făină pentru a avea undeva la 6 milimetri.

Porționați turtele și apoi le puneți pe tava de copt. Turtele/biscuiții cresc la copt, așa că veți lăsa o distantă între ele. Turta dulce cu miere  are nevoie de 170 de grade C, pentru de 8-9 minute, dar cuptorul trebuie să fie preîncins.

Glazura turtă dulce cu miere

Biscuiții de turtă dulce care au miere trebuie răciți și pot fi ținuți în cutii. Se pot decora imediat după răcire sau ulterior. Pentru decorarea lor puteți folosi o glazură șerbet din comerț, care se poate colora după plac sau o pregătiți simplu, mixând un albuș cu zahăr pudră, zeamă de lămâie și vanilie.

Turtele dulci glazurate astfel se așază pe o hârtie de copt și se lasă câteva ore la zvântat.

Ileana Mlădinoiu