Atunci când spui Crăciun te gândești la multe lucruri: colinde, brad împodobit, cadouri și, nu în ultimul rând, masa de Crăciun împreună cu toți membrii familiei. Și pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, venim în ajutorul tău cu trei rețete simple de preparate pentru ca masa de Crăciun să fie plină de bunătăți și să îi bucure pe toți.
Sarmalele sunt un preparat tradițional românesc, foarte gustos, care nu poate lipsi de pe masa de Crăciun. Iată de ce ai nevoie pentru a face cele mai bune sarmale în foi de varză murată.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Ingrediente
Mod de preparare
Varza se deface în foi, se spală bine și se lasă în apă la desărat şi dezacrit. Apoi, se curăţă de cotoare, iar foile care nu sunt potrivite pentru umplut, se toacă fideluță.
Între timp, se toacă ceapa mărunt și se călește într-o tigaie încinsă cu ulei. Se adaugă șu orezul spălat ăn apă caldă și se călesc împreună, aproximativ 1-2 minute, amestecându-se. Peste acestea se adaugă 2-3 linguri pastă de tomate şi se stinge totul cu un pahar de apă. După aceasta, se lasă la fiert descoperit până începe să se umfle orezul, iar sosul începe să scadă. Se lasă la răcit, după care această compoziție se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper, cimbru și boia dulce. Iar pasul următor este umplerea foilor de varză şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert.
Varza tocată mărunt se amestecă cu o lingură ulei, cu restul de pastă de tomate şi condimentele. Într-o oală cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi pun sarmalele în straturi, lăsând la mijloc un gol rotund, în care se pune varză tocată.
Deasupra se pune restul de varză tocată, se toarnă 2-3 pahare de apă caldă, se acoperă cratiţa cu un capac potrivit şi se pun la fiert la foc mic. Se lasă la fiert timp de câteva ore, răsucind din când în când oala, ca să nu se prindă sarmalele de fund şi să se afume. Atunci când vor fi fierte, se vor da la cuptor pentru a se rumeni frumos.
Cârnații de casă nu pot lipsi de pe nicio masă de Crăciun. De aceea, este foarte important să știm cum să îi pregătim, pentru ca toată familia să se bucure de acest gust minunat. Iată cum faci acest preparat, rapid, ușor, cu ingrediente de calitate, fix ca la mama acasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Pregătirea intestinelor – Mațele (intestinele) de porc se spală foarte bine și se rad cu dosul cuțitului până se curăță de toate impuritățile, după care se spală din nou cu apă fierbinte. Pentru ca acestea să fie albe, ele pot fi puse în apă cu sare de lămâie, bicarbonat și puți oțet.
Prepararea cârnaților – Se toacă carnea, peste care se adaugă usturoiul pisat, boia de ardei dulce/iute, piper măcinat și sare după gust, după care se amestecă foarte bine. Pentru ca aceștia să aibă un gust deosebit, este recomandat să se folosescă o carne mai grasă, nu doar carne macră.
După ce condimentele s-au încorporat foarte bine și carnea este gata, se umplu mațele și se leagă la capete. La final, aceștia se pun la uscat, la aer, pentru 2-3 zile. După aceea se pun la frigider sau la congelator, în funcție de când se dorește să fie consumați.
Și pentru că de pe lista de rețete simple pentru masa de Crăciun nu trebuie să lipsească nici ceva dulce, iată cum prepari rapid un desert delicios cu ciocolată şi fructe, perfect pentru a îi înveseli pe cei dragi.
Ingrediente:
Pentru căciulițele lui Moș Crăciun:
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la foc mediu şi se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt şi ulei. Între timp, se amestecă pe bain marie ciocolata de menaj şi untul cu zahărul, până la topirea completă. Apoi se lasă, deoparte, la răcit.
Separat, se amestecă gălbenuşurile cu sarea, esenţa de vanilie, pudra de cacao şi alte arome. Se adaugă și ciocolata topită, se amestecă bine, după care se adaugă făina și praful de copt. Albușurile se bat și ele și se înglobează în compoziție, foarte încet, pentru a nu se sparge bulele de aer.
După ce compoziția este gata, se adaugă în tavă și se dă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Se testează dacă este gata cu o scobitoare. Între timp, se bate frişca lichidă cu puţin zahăr şi esenţa de vanilie.
După ce negresa s-a răcit bine, se taie cuburi și pe fiecare se pune cu un poş puţină frişcă, o căpşună şi vârf de căciuliţă din frişcă.
Spor în bucătărie și poftă bună!