Home » Life & Style » Roma – 10 lucruri mai puțin știute despre capitala Italiei. Câți bani se strâng în fiecare seară din Fântâna Trevi și ce se întâmplă cu ei

Roma – 10 lucruri mai puțin știute despre capitala Italiei. Câți bani se strâng în fiecare seară din Fântâna Trevi și ce se întâmplă cu ei

Voicu Costin / 21.04.2022, 12:29

Roma este capitală Italiei. Situat pe malul fluviului Tibru, orașul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice și a Italiei moderne. Roma are o populație de 2 milioane de persoane. Aria metropolitană are o populație de circa 4 milioane de locuitori. Care sunt lucrurile mai puțin știute despre Roma?

Roma, orașul celor 7 coline

Roma este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numără Colosseumul și Columna lui Traian. O enclavă a Romei este și statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfântului Scaun situat într-un cartier roman. Este cel mai mic stat din lume, și capitala singurei religii care are reprezentanță în Națiunile Unite.

Ca unul dintre puținele orașe mari ale Europei care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial relativ puțin afectat, centrul Romei rămâne renascentist și baroc în esența sa. Centrul Istoric al Romei este pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Muzee și galerii

Lista celor mai importante muzee și galerii din Roma include:

  • Muzeul Național din Roma
  • Muzeul Civilizației Romane
  • Muzeul Național Etrusc Villa Giulia
  • Muzeele Capitoline
  • Galeria Borghese
  • Muzeul Castelului Sant’Angelo
  • Galeria Națională de Artă Modernă.

Secretele celui mai mare muzeu în aer liber din lume

  1. În Roma Antică, densitatea locuitorilor era de 8 ori mai mare decât cea a New Yorkului din prezent.
  2. Roma mai este numită și Capitala lumii, Orașul etern, Pragul apostolilor, Orașul celor șapte coline
  3. Primul mall din lume a fost construit de împăratul Traian. Acesta era format din mai multe niveluri și peste 150 de puncte de vânzare unde găseai orice, de la alimente și condimente până la haine.
  4. Prima universitate din Roma, La Sapienza (construită în 1303), este cea mai mare din Europa și cea de-a doua ca mărime din lume.
  5. În fiecare seară, din Fântâna Trevi sunt strânși aproximativ 3 000 de euro. Banii sunt donați unei organizații caritabile.
  6. Bazilica Sf. Petru din interiorul Vaticanului este cea mai mare biserică construită vreodată.
  7. Orașul vechi se află la mai mult de 10 metri adâncime, sub nivelul străzilor de acum. Orașe precum Pompei sau Herculaneum sunt doar parțial descoperite și cea mai mare probabilitate este că acestea să nu fie complet excavate niciodată, ținând cont de faptul că există atâția oameni care locuiesc deasupra ruinelor.
  8. Panteonul nu a devenit o ruină deoarece a devenit o biserică. În timp ce alte structuri antice romane au fost luate bucată cu bucată, astfel încât pietrele să poată fi folosite pentru a construi alte clădiri, Panteonul, ridicat pe post de templu închinat zeilor, a fost consacrat ca o biserica în anul 609.
  9. Pasajul secret între Vatican și Castelul Sf. Angelo există. „Passetto di Borgo”, pasajul secret care apare în cartea „Îngeri și demoni” a lui Dan Brown există și poate fi vizitat. Acesta era folosit de către preoți pe vremea când Vaticanul se afla sub asediu sau era atacat. Castelul este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Roma.
  10. Bocca della Verita (Gură Adevărului) ar fi de fapt un capac de canal. Boca della Verita se află la intrarea în Biserica Santa Maria în Cosmedin, prima construită în Roma și este un disc de marmură ce reprezintă corpul enorm al unui triton cu gura deschisă. Conform legendei, în evul mediu, acesta era folosit pentru a judeca mincinoșii. Cei acuzați de minciună trebuiau să-și pună mâna în gură tritonului și să repete ce au de spus, iar dacă mințeau rămâneau fără mână