Home » Life & Style » Românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu. Ce s-a ales de el

Românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu. Ce s-a ales de el

Manolică Anca / 13.04.2021, 12:26
Românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu. Ce s-a ales de el

Românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu a fost o adevărată legendă a luptei împotriva comuniștilor și a comunismului din țara noastră. Iată ce s-a ales de Raul Volcinschi.

Românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu

Raul Volcinschi s-a împotrivit comunismului toată viaţa lui. A fost motorul mişcării anticomuniste a studenţilor clujeni din anul 1956 și a rămas în filele de istorie ca fiind singurul deținut politic care a reuşit să evadeze din beciurile Securităţii din Cluj. Însă, peste toate acestea, el a fost românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu, în anul 1983.

Raul Volcinschi s-a născut pe 14 septembrie 1923, la Cernăuţi, într-o familie de boieri bucovineni. Ulterior, s-a stabilit la Cluj-Napoca, unde a obținut licența în Drept şi doctoratul în Ştiinţe Economice, pentru ca mai apoi să deviă cel mai tânăr lector universitar, la 26 de ani, și şef de catedră la Universitatea „Victor Babeş” din Cluj.

În anul 1956, la vârsta de 33 de ani, Raul Volcinschi a fost unul dintre cei care au pornit revoltele studenților din Cluj. Aceștia trebuiau să ia legătura cu cei care luptau împotriva comunismului din Munţii Făgăraş pentru a lua de la ei armele automate cu ajutorul cărora plănuiau să atace închisorile din Gherla şi din Aiud pentru a-i elibera pe deținuții politici închiși acolo. Atunci, Raul Volcinschi a fost condamnat la 25 de ani de temniţă grea, dar a reușit o evadare ca în filme. Ulterior, a fost prins și condamnat la încă 20 de ani, apoi eliberat și, din nou, arestat pentru complot. Deţinuţii politici au fost graţiaţi în 1964, dar Volcinschi a continuat să fie supravegheat de Securitate.

Raul Volcinschi
Raul Volcinschi

Cum a plănuit să îl omoare pe Ceaușescu

În anul 1981, acesta a constituit un grup format din fostul primar al Clujului din perioada 1944-1948, Tudor Bugnariu, fostul profesor de Drept, Mircea Stoica, fostul decan al Facultăţii de Drept, Simion Pop. Doi ani mai târziu, împreună cu aceștia, Volcinschi a pus la cale un atentat la viața fostului dictator. Au convins trei tineri muncitori, pe Viorel Rovențu, Petre Năstase și Nicolae Stanciu, să îi ajute. Aflând că în data de 17 septembrie 1983 Nicolae Ceaușescu urma să efectueze una dintre celebrele „vizite de lucru” la un CAP din județul Giurgiu, au decis ca acolo să își aibă sfârșitul.

„Intrând în curbă, viteza de deplasare a coloanei oficiale se reducea considerabil la 30-40 km/oră; intraţi între cele două curbe erau prinşi strategic în capcană; cele două guri de foc automat erau de ajuns pentru a schimba mai din timp destinul acestei ţări.

Efectele previzibile ale gloanţelor pistoalelor mitralieră la un foc automat trăgînd asupra dictatorului Nicolae Ceauşescu – o ţinta între 20 m şi 50 m – arată că, în urma atentatului… nu ar mai fi existat supravieţuitori. Fuga de la faţa locului ne-o asiguram cu motocicleta mea Iawa de 350 cm cubi, ce ne permitea să dispărem foarte repede. Aveam sute de tripoduri cu cuie pe care urma să le aruncăm în spatele nostru pentru ca posibilii urmăritori să fie opriţi.”, a povestit Raul Volcinschi, românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu.

Numai că de această dată a fost descoperit de Securitate. Deşi au fost torturaţi, cei trei muncitori nu au dezvăluit numele complicilor, primind pedeapsa capitală, care, după căderea regimului comunist nu a mai fost pusă în aplicare.

Românul care a vrut să-l ucidă pe Ceaușescu s-a stins din viață în ianuarie 2011.