Home » Life & Style » Rugăciune către Sfânta Filofteia. Cuvintele care alungă orice supărare

Rugăciune către Sfânta Filofteia. Cuvintele care alungă orice supărare

Ileana Mladinoiu / 07.12.2021, 09:20
Rugăciune către Sfânta Filofteia. Cuvintele care alungă orice supărare

De multe ori ne întrebăm ce este rugăciunea, de ce ne rugăm, când și cui ne rugăm. Răspunsurile vin din tratatele de învățătură creștină, din Sfânta Scriptură sau din alte surse pe care le avem la îndemână. Rugăciunea este darul ceresc de la Dumnezeu. După ce o primim și dacă o primim cu adevărat, dar mai ales dacă o păstrăm, vom înțelege mai bine că devine calea sigură a izbăvirii omului într-o lume atât de tulburată de valuri mai mult decât o corabie în stare de naufragiu.

7 decembrie, Sfânta Filofteia

Părintele Nicodim Măndiță, un iscusit apărător al Ortodoxiei şi un călugăr misionar fără egal în monahismul nostru contemporan, spune:

 „Să învățăm să ne rugăm-e vremea împăcării cu sine, e vârsta când avem nevoie de acest echilibru spiritual, pe care numai credința ni-l poate da”.

Rugăciunea către Sfânta Filofteia este o rugăciune particulară, făcută de fiecare credincios în parte, sau împreună cu ai săi sau cu alți credincioși citită sau spusă pe de rost dintr-o carte de rugăciuni, așa cum a fost ea alcătuită.

Astăzi, 7 decembrie, se face celebrarea uneia dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, deoarece ea a trecut la cele veșnice pe când avea doar 12 ani. Potrivit crestinortodox.ro, numele Filofteia sau Filoteia este de origine grecească și semnifică “iubitoare de Dumnezeu”.

S-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Târnovo din Bulgaria într-o familie de țărani. A fost crescută în dreapta credință și evlavie de către mama sa, care moare când sfânta era încă mică.

De la ea a învățat că dragostea față de Dumnezeu și aproapele tău aduce multă bucurie. Sfânta Filofteia este ocrotitoarea copiilor, a tinerilor și a fetelor pe care le ajută să se căsătorească, un exemplu adevărat de smerenie, bunătate și iubire față de oameni.

Sfânta Filofteia dă celor care se îndreaptă cu credință către ea leacuri de boli, izbăvire celor supărați de duhuri necurate sau de necazuri.

Pentru a alunga orice supărare, rostind Rugăciunea către Sfânta Filofteia, este bine să aprindeți o lumânare, să stați în fața unei icoane, să respirați adânc pentru a vă relaxa și să vă deschideți larg inima, astfel încât să aibă putere dobândită.

Racla cu moaștele Sfintei Filofteia
Racla cu moaștele Sfintei Filofteia

Rugăciune către Sfânta Filofteia. Cuvintele care alungă orice supărare

Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filofteia, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la nașterea întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El Însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor, și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire în supărările ce ne cuprind. Căci știm, sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele, și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică, stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala, și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Că Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia se găsesc în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, acolo unde credincioșii de pretutindeni practică pelerinajul.

Ileana Mlădinoiu