Deși în România sunt mulți oameni care trăiesc în fiecare lună cu un salariu minim pe economie, există și peroane care încasează lunar sume extraordinare. În ce domenii lucrează românii care câștigă lună de lună aproximativ 20.000 de euro sau mai mult, veți afla în continuare.
Până la data de 23 februarie 2021, nu mai puțin de zece români încasau lunar salarii nete cuprinse între 19.600 și 23.200 de euro, potrivit datelor de la Inspecția Muncii obținute de Ziarul Financiar. Mai mult de atât, cinci dintre aceste persoane câștigau un salariu net cuprins între 21.400 de euro și 23.200 de euro.
Se pare că cele mai mari salarii din țara noastră sunt câștigate în domenii precum editarea de produse software, comerțul de produse farmaceutice, activități sportive, activități ale sindicatelor salariaților și activități de consultanţă pentru afaceri și management.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]”Aici discutăm despre 10 salarii de peste 20.000 euro lunar net. Ar trebui să fie salariile unor CEO, din cele mai importante și bine plătite industrii ale României – așa cum sunt de exemplu industria IT, aici dezvoltarea de soft, dar și industria farmaceutică. Regăsim și consultanța în management (probabil Big4 sau similar), retail sau FMCG.
Putem observa că lipsesc industria auto, energia și sectorul financiar-bancar, acestea fiind industrii constant în vârful topurilor salariale. Nu înseamnă însă că liderii acestor organizații câștigă neapărat mai puțin, ci poate că remunerațiile lor sunt plătite în alte ţări, cu scopul optimizării fiscale. Este o practică frecventă în marile grupuri multinaționale”, a declarat pentru Ziarul Financiar Raluca Pârvu, bussines manager la BPI Group.
Deși unul din trei români încasează lunar salariul minim pe economie, chiar dacă au studii superioare sau nu, există și mulți români care sunt plătiți cu peste 10.000 de lei brut în fiecare lună. Cei mai mulți dintre aceștia se află în Capitală, unde sunt peste 127.000 de salariați care depășesc această sumă. De asemenea, salarii mari se încasează și în județele Cluj și Timiș. Potrivit datelor oficiale, în aceste județe peste 35.000 de salariați au astfel de câștiguri lunare. În acest top mai se mai află județele Ilfov și Iași.
Pe de altă parte, regiunea geografică nu garantează un venit mai mare. Unele județe învecinate pot fi un reper atât pentru salarii mai mari, cât și pentru salarii mici. Acest lucru este influențat și de numărul angajaților din județ. Un astfel de exemplu ar fi județele Iași și Vaslui. În județul Iași sunt peste 7.000 de angajați care câștigă peste 10.000 de lei lunar, în timp ce în județul Vaslui sunt de 13 ori mai puțini români care încasează acești bani.
Potrivit datelor de la Inspecția Muncii, la sfârșitul lunii februarie, aproape 237.000 de români câștigau un salariu lunar brut de 10.000 de lei. Aceleași cifre mai arată faptul că un astfel de salariu este regăsit în doar 4% din totalul contractelor de muncă înregistrate în România.