Nicio masă festivă nu este completă fără una dintre mâncărurile preferate ale românilor: salata orientală. Există, însă, și o variantă ce poate fi savurată de pofticioși chiar și în Postul Crăciunului. Este gata într-un timp relativ scurt și poate fi făcută și de începători! Află cum poți prepara salată orientală de post cu ciuperci.
Sala orientală este unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele festive ale românilor. Fie că vorbim despre Crăciun, Paște sau momente importante din viață, castronul cu salată orientală pcupă loc de cinste printre platourile cu mâncare. Pentru pofticioși, există și o variantă fără carne, ce poate fi savurată și în timpul postului. Această rețetă de salată orientală de post cu ciuperci se prepară destul de ușor și cu ingrediente ce se găsesc în cămară oricărei gospodine.
Se curață cartofii, se spală, apoi se lasă la fiert într-o oală încăpătoare, cu apă rece și puțină sare. Între timp, se pregătesc celelalte ingrediente. Se scot ciupercile din conservă și se lasă la scurs. Se taie ceapa, gogoșarii și castraveții. Îndepărtați sâmburii de la măsline și tăiați-le mărunt.
Într-un bol, se adaugă uleiul, oţetul, muştarul, sarea şi piperul, care se amestecă bine. Adăugați ciupercile și continuați să amestecați. Cartofii fierți se scot pe o farfurie și se lasă la răcit, evitând astfel să se sfărâme la amestecat. Apoi, se taie cubulețe de dimensiuni potrivite, nici prea mari, nici prea mici, se adaugă legumele și amestecul de ulei. Pentru ca salata să fie mai gustoasă, este indicat să o lăsăm 10-20 de minute la frigider, pentru ca aromele să se pătrundă cât mai bine. Cei dragi vor adora această salată orientală de post cu ciuperci.
În anul 2020, Postul Crăciunului începe, potrivit calendarului ortodox, la jumătate lunii noiembrie, mai exact pe data de 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie. Cele 40 de zile sunt un omagiu adus postului pe care l-a ținut Moise, pe muntele Sinai, când aștepta să primească de la divinitate cuvintele care au fost scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Așadar, „creștinii se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria”. În această perioadă nu se organizează nici nunți, nici botezuri.
„Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți. Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea“, scrie calendarulortodox.ro.