Home » Life & Style » Secretele tinereții lui Michelle Morgan. O actriță admirată pe ecran, dar și în viața de zi cu zi care a trăit 96 de ani

Secretele tinereții lui Michelle Morgan. O actriță admirată pe ecran, dar și în viața de zi cu zi care a trăit 96 de ani

Ileana Mladinoiu / 14.12.2020, 09:34

Rujul roșu intens, părul strălucitor în bucle perfect ajustate, tenul de păpușă sau ochii de căprioară sunt câteva dintre atuurile icoanelor de la Hollywood din anii ‘30- 40, invidiate de oricare dintre femeile zilelor noastre.

Michele Morgan a fost una dintre cele mai admirate actrițe ale cinematografului francez și mondial, ca o recunoaștere firească a talentului și frumuseții. Ochii ei de neuitat au creat un adevărat mit la care și-a adus contribuția celebra replică a lui Jean Gabin, partenerul său din filmul “Les Quais des Brumes” (Suflete în ceață), din 1938, în regia lui Marcel Carne și Jacques Prevert.

Secretele tinereții lui Michelle Morgan

Michelle Morgan
Michelle Morgan

Cu vocea-i inconfundabilă, marele Gabin  i-a spus atunci lui Michele Morgan:  “T’as d’beaux yeux, tu sais!” (“Ai ochi frumoși, știi!”).

Potrivit rfi.ro, la numai 18 ani, Michelle Morgan devenea un adevărat simbol al cinematografiei franceze. O ascensiune fulgerătoare, începută cu doar doi ani mai devreme, cu primul său rol, din “Mademoiselle Mozart” (1935). A fost distinsă cu numeroase premii dintre care reamintim premiul pentru cea mai bună interpretare feminină de la Cannes, cu rolul Gertrude, din filmul “La symphonie pastorale”.

Roluri memorabile a mai avut în filmele “Les orgueilleux”, de Gerard Philipe și  “Le crime ne paie pas” de Gerard Oury, cel care ulterior i-a devenit soț. Începând cu anii ‘60 Michelle Morgan nu a mai avut decât apariții episodice pe ecran, iar din 2001 și-a încheiat definitiv cariera.

Am devenit o legendă așa cum mulți alți actori au devenit legende, niște imagini pe un ecran. Dar între imaginea de pe ecran și omul real, care trăiește în lumea reală, e o distanță de nedescris, poți să-ți pierzi mințile dacă te gândești”, spunea actrița într-un interviu din 30 noiembrie 1991.

Pe 20 decembrie 2016, Michelle Morgan a murit la vârsta de 96 de ani în Meudon.

Michelle Morgan, tipul femeii care și-a menținut tinerețea și după 50 de ani

Cu vârsta, Michelle Morgan a reușit să adauge la frumusețetea ei inițială echilibrul, înțelepciunea și distincția. O lume întreagă se întreba atunci, ca și acum, care au fost secretele tinereții ei, aceasta declarând, adesea, pentru presă că toate femeile din familia sa au avut pomeții proeminenți, ceea ce este un mare noroc, căci pielea este mai întinsă. Totuși, dacă ar fi fost nevoie, nu știe dacă ar fi apelat la o operație. “Prefer un rid unei cicatrice, chiar invizibile”.

Michelle Morgan nu încerca niciodată să pară mai tânără, să trișeze. Nu se îmbrăca sau machia precum nora sa. Dacă ar fi făcut asta, i-ar fi părut că e ridicolă. A ținut cont de epoca în care a trăit, ca să fie la modă. “Nimic mai trist ca o femeie care în loc să se adapteze la vârsta pe care o are imită tineretul”, mărturisea cea care a rămas iconul  glamour peste ani, “nici măcar nu e comic, este penibil”.

Se știe că, în general, femeile la orice vârstă simt nevoia să schimbe o rochie și întotdeauna Morgan s-a mirat de ce aceleași femei nu obosesc să-și adapteze moda după vârstă, mai ales atunci când sunt mai norocoase ca predecesoarele lor, căci, grație progresului în toate domeniile, par cu 15 ani mai puțin.

Michelle Morgan
Michelle Morgan

Considera, de asemenea, că secretul tinereții este sănătatea și în acest domeniu este de preferat să previi o boală. Credea că echilibrul unei femei depinde foarte mult de echilibrul ei hormonal. În ceea ce o privește, din tinerețe a consultat 2- 3 ani un endocrinolog, afirmând că multe lucruri depind de echilibrul hormonal, caracterul, tinerețea. Pentru ca o femeie să se mențină tânără trebuie ca totul să funcționeze bine în organism, ficatul, stomacul, circulația.

O femeie care suferă de constipație și are corpul plin de toxine neeliminate este nenorocită, obosită și îmbătrânește. “Îmi fac la câțiva ani analize medicale complete și nu aștept să fiu grav bolnavă ca să mă duc la doctor. Dorm 7 ore din 24, supraveghez regimul alimentar. Dacă am făcut exces la prânz, seara mânca doar o supă de zarzavat, iar dacă avea nopți nedormite, mă culc într-o seară de la ora 8”.

Pentru posesoarea celor mai frumoși ochi din cinematografia franceză, a nu te plictisi niciodată este un alt secret al tinereții. Ea picta. Referindu-se la necazurile inerente din viața omului, avea credința că ceilalți nu sunt  vinovați de necazurile tale. Pe ea, necazurile o obigau să analizeze cauzele și să-si dau seama că de multe ori este vina sa. “Ori am făcut o gafă ori am luat o hotărâre greșită. O greșeală trebuie plătită și înzecit câteodată. Este legea vieții, în mare majoritate ești raspunzător de ceea ce ți se întmplă”.

V-ați fi așteptat, poate, să descoperiți aici o cremă miraculoasă, o loțiune magică cu ajutorul cărora să vă păstrați tinerețea. Iată că respectarea riguroasă a unor reguli de igienă, că disciplina unei vieți care tinde spre echilibru sunt cele mai bune “arme” de combatere a bătrâneții.

Ce-i drept, mulțumirea că ați realizat o carieră frumoasă se poate “asorta” foarte bine cu ideile de dinainte.

Ileana Mlădinoiu