Home » Life & Style » Secretul banal al celei mai bune rețete de mămăligă. Ce ingredient e bine să adaugi în plus

Secretul banal al celei mai bune rețete de mămăligă. Ce ingredient e bine să adaugi în plus

Manolică Anca / 20.02.2022, 12:53
Secretul banal al celei mai bune rețete de mămăligă. Ce ingredient e bine să adaugi în plus

Deși este foarte populară în România, mămăliga este consumată și în alte țări din Europa. Nu este deloc greu de făcut și nu necesită multe ingrediente, fiind totodată un înlocuitor perfect pentru pâine. Totuși, hai să vedem ce ingredient secret ar trebui adăugat, pentru a obține cea mai bună rețetă de mămăligă dintre toate.

Ingredientul secret al celei mai bune rețete de mămăligă

Cu siguranță, mămăliga este unul dintre cele mai importante preparate din bucătăria românească, pe care o consumăm de obicei alături de diferite mâncăruri. Iar rețeta este cât se poate de simplă. Se face din doar câteva ingrediente pe care toată lumea le are la îndemână în cămară.

Ingrediente pentru cea mai bună rețetă de mămăligă:

  • mălai (de calitate superioară)
  • lapte
  • o bucată de unt
  • sare

Mod de preparare

Deși nu trebuie să fii maestru în arta culinară pentru a face o mămăligă, există totuși câteva lucruri importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când o prepari, pentru ca aceasta să îți iasă perfect, fără cocoloașe. Dar hai să vedem totuși, ce ingredient secret ar trebui să folosești pentru o rețetă cu totul specială.

Știm deja cu toții că rețeta clasică de mămăligă implică să fierbem mălaiul în apă, însă, de data aceasta vom alege să folosim doar lapte! Pune într-o oală laptele și untul într-o oală și asteaptă până ce dă în clocot. Pune apoi puțină sare și începe să presari mălaiul, având grijă să amesteci fără oprire, pentru a evita formarea cocoloașelor.

În funcție de cât de moale și pufoasă sau cât de tare vrei să îți iasă, mai poți adăuga lapte sau mălai. Când este suficient de fiartă, mămăliga se pune într-o farfurie și se servește după placul fiecăruia.

Laptele este ingredientul secret al celei mai bune rețete de mămăligă
Laptele este ingredientul secret al celei mai bune rețete de mămăligă

Cine a inventat mămăliga

Mămăliga este în esenţă un terci de consistenţă mai groasă, un fel de mâncare care este din cele mai vechi timpuri. Inițial, aceasta se prepara din mei sau alte cereale şi avea o consistenţă mai apoasă. În prezent, versiunea clasică se face prin gătirea făinii de porumb în apă clocotită cu sare, având o consistență mai groasă.

Fiind uşor de preparat, aceste terciuri din cereale au o istorie foarte îndelungată. Ele substituiau foarte bine pâinea pentru care este nevoie de un cuptor pentru a fi coaptă. Așadar, mămăliga este unul dintre cele mai vechi preparate culinare din toate timpurile, datând de pe vremea vechilor sumerieni.

Locuitorii Romei Antice pregăteau un fel mai moale de mămăligă făcută cu speltă (o specie de grâu) măcinată și purta numele de „pultem”. Porumbul a luat locul speltei după ce a fost adus din America de Sud în Europa. Conform datelor istorice, acest lucru s-a întâmplat abia în secolul al XVI-lea, de către exploratorul Hernán Cortés. Era nelipsit din meniul mayașilor și al olmecilor (civilizația antică pre-columbiană).

Adus în Europa, la început, porumbul a fost cultivat în Spania, dar, mai apoi, a fost răspândit pe întreg teritoriul. La italieni a ajuns în jurul anului 1550 d.Hr., fiind numit „granoturco” (bob turcesc), pentru că în limbajul comun tot ce venea de departe se numea „turc”.