Home » Life & Style » Semnificație nume Roxana. De unde provine și ce mesaj ascunde

Semnificație nume Roxana. De unde provine și ce mesaj ascunde

Voicu Costin / 12.06.2022, 10:19
Semnificație nume Roxana. De unde provine și ce mesaj ascunde

Se spune că cele ce poartă numele de Roxana sunt persoane puternice care vor să fie mereu în centrul atenţiei. Se bucură de frumusețea dată de divinitate și se folosesc de acest lucru pentru a ieși în evidență. Ies mereu din casă aranjate, pentru a crea o impresie plăcută celor din jur și mai ales celor cunoscuți. Care este semnificația numelui Roxana?

Originea numelui

Originea numelui Roxana este una persană însă are și o oarecare influență grecească, la baza lui fiind situat prenumele grecesc R(h)oxane, care era numele soției lui Alexandru cel Mare. Roxana a fost fiica lui Oxyartes din Bactra, Bactria, născută în jurul anului 343 î.Hr.. Alexandru s-a însurat cu frumoasa bactriană în vârstă de 16 ani după cucerirea unei fortărețe în Sogdiana. Iubirea lui Alexandru pentru prințesa bactriană era nemărginită, conform surselor antice.

Aceasta l-a însoțit în campania împotriva Indiei. După moartea în anul 323 î.Hr. la Babilon a lui Alexandru, Roxana le-a ucis pe celelalte soții ale soțului său. De asemenea, aceasta l-a născut pe Alexandru al IV-lea Aegus. Mama lui Alexandru, Olympias, i-a adăpostit pe Roxana și pe fiul ei în Macedonia, amândoi fiind asasinați în 310 î.Hr. din ordinul lui Casandru

Cu toate acestea, chiar și acest nume, din urmă, este de origine persană, iar tradus în limba română înseamnă „strălucitoare”. In dialectul bactrian al limbii iraniene, „Roshanak” (Roxana) inseamna „frumusete luminoasa”, „zori de zi”, „stralucitoare”, iar majoritatea domnitelor si a sotiilor de domni purtau acest nume. Astfel, fiica lui Petru Rares, sotia lui Alexandru Lapusneanu, fiica lui Constantin Cantemir, fiica lui Basarab I, fiica lui Vasile Lupu, regina Spaniei si multe altele, toate au purtat numele de Roxana.

Vechi izvoare arheologice atesta si o forma masculina a acestui nume – Roxanes (un rege al Persiei) – nume care nu mai este folosit in zilele noastre. De la acest nume există și o serie de alte nume, de exemplu: Ruxandra, Ruxanda sau Sanda.

Caracterul persoanei Roxana

Cele care poartă numele Roxana își doresc să aibă mereu parte de iubire și afecțiunea celor din jur, dar nu se bazează pe frumusețe pentru a putea obține aceste lucruri, ci pe capacitatea și caracterul ei. Roxana iese mereu aranjată din casă, imaginea fiind un aspect foarte important. Consideră că imaginea ei este importantă și felul cum o percep oamenii, de aceea, își dorește să arate mereu bine, indiferent de circumstanțe.

Roxana își dorește mereu să iasă în evidență, vrea să socializeze cu lumea din jur, iubește mult viața și tot ceea ce-i oferă aceasta, astfel că nu îi va plăcea niciodată să stea într-un loc unde este privată de interacțiune.

Este o mamă devotată care îi pune pe primul loc pe copiii ei, chiar dacă se va gândi mereu la zilele în care „strălucea” oriunde mergea, iar acest lucru nu va fi niciodată uitat.

Semnificația numelui Roxana în funcție de cifra numelui

Cifra numelui Roxana este 1. Este reprezentativă pentru tot ceea ce are legătură cu începutul și creația. Probabil din acest motiv Roxana este mereu dornică să afle lucruri noi prin intermediul socializării, însă vrea să fie și ea văzută ca o creație minunată ce a fost făcută de divinitate și care are puterea de a „străluci” întotdeauna, iar unul dintre cele mai importante lucruri pentru ea, este să fie în centrul atenției.

Personalități cu numele de „Roxana”:

  • Roxana, soția Împăratului Alexandru cel Mare
  • Roxana Constantinescu, mezzosoprană
  • Roxana Zal, actrița americană
  • Roxana Cocoș, halterofilă româncă, vice-campioană olimpică la JO Londra 2012