Home » Life & Style » Sf. Ioan Botezătorul – 6 lucruri neștiute despre Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

Sf. Ioan Botezătorul – 6 lucruri neștiute despre Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

Manolică Anca / 07.01.2022, 10:17
Sf. Ioan Botezătorul – 6 lucruri neștiute despre Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

În fiecare an, pe 7 ianuarie, în calendar ortodox este Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Sfântul Ion. În această zi îl prăznuim pe Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în râul Iordan. Află mai multe lucuri despre Sf. Ioan Botezătorul şi ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în această zi.

Lucruri neștiute despre Sf. Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului. Predicator și botezător pe malurile Iordanului, Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus, a fost numit de Acesta „cel mai mare dintre cei născuți din femei”. Iar Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți.

Sf. Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) a venit pe lume în familia preotului Zaharia și a Elisabetei, cea care era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, el pregătind poporul pentru  primirea Mântuitorului şi făcându-l cunoscut. Iată câteva lucruri pe care poate nu le știai despre Sf. Ioan Botezătorul.

Lucruri neștiute despre Sf. Ioan Botezătorul

1. Ioan Botezătorul este singurul sfânt din calendar care este cinstit de mai multe ori și a cărui zi de trecere la cele veșnice este prăznuită prin post.

2. Potrivit Doxologia, Sfântul Ioan este veriga de legătură dintre Vechiul și Noul Testament (Legământ). Este ultimul proroc și, de asemenea, cel care l-a arătat pe Iisus din Nazaret ca fiind Mântuitorul Cel îndelung așteptat de poporul ales. După trecerea sa la cele veșnice, a mers cu sufletul în locuința morților, Raiul fiind închis. L-a propăvăduit în continuare pe Iisus, pregătind venirea Acestuia în iad.

3. Cuvântul Ioan însemna, la origine, „Dumnezeu S-a milostivit”. În greacă, „Înaintemergătorul” are echivalentul Prodromul ‒ „cel care deschide calea”. În Muntele Athos, Schitul românesc Prodromul este, așadar, pus sub ocrotirea Sfântului Ioan.

4. Sf. Ioan Botezătorul s-a născut printr-o minune, din părinți înaintați din vârstă. Mama lui Ioan, Elisabeta, era sora Anei, cea care a născut-o, tot la bătrânețe, pe Fecioara Maria. Deci, Ioan și Iisus erau rude, Elisabeta fiind mătușa Maicii Domnului.

Sf. Ioan Botezătorul
Sf. Ioan Botezătorul

5. Pentru a se feri de mânia lui Irod, care voia să îl omoare pe pruncul Ioan, Elisabeta a fugit cu el în pustie. Fiindcă preotul Zaharia nu a vrut să spună unde era fiul său, el a fost ucis pe când slujea la Ierusalim, „între templu și altar” (Matei 23, 35). La scurt timp a murit și Elisabeta. De la vârsta de trei ani și până când s-a arătat „celor ce ședeau în latura și în umbra morții” (Matei 4, 16) Ioan a stat în pustie.

6. Cu toate că nu a înfăptuit minuni miraculoase, Sf. Ioan Botezătorul a impresionat prin viața lui ascetică și prin puterea cuvântului: „Ioan n-a făcut nici o minune, dar toate câte Ioan a zis despre Acesta erau adevărate” (Ioan 10, 41). După trecerea la cele sfinte, sunt însă consemnate multe minuni săvârșite, de-a lungul secolelor, de Dumnezeu prin intermediul său.

Tradiții și superstiții pentru 7 ianuarie

Biserica îi atribuie lui Ioan Botezătorul șase sărbători: Zămislirea (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

La fel cum și de restul sărbătorilor cu cruce roșie din calendar se leagă o mulțime de superstiții și obiceiuri, la fel este și în cazul zilei de 7 ianuarie, când îl prăznuim pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. Așadar, se spune că în dimineața acestei zile este bine să se stropească casa cu Agheasmă, astfel vom fi feriți de boli tot timpul anului.

Conform credințelor populare, se spune că după Sfântul Ion se botează gerul, temperaturile începând să crească.

Sfântul Ioan este considerat protectorul pruncilor, astfel că, cei care țin cu sfințenie această sărbătoare speră să aibă copii sănătoși.

De asemenea, se spune că în această zi trebuie să ne veselim cu toții, altfel vom fi triști tot anul. Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc, iar animalele de fiarele sălbatice.

În unele zone din țară exista un obicei numit udatul Ionilor. De exemplu, în Transilvania, cei care poartă numele de Ion sau alte derivate erau plimbați prin sat până la râu, unde erau botezați.