Home » Life & Style » Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce e bine să faci, pe 29 iunie, ca să îți meargă bine tot anul. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce e bine să faci, pe 29 iunie, ca să îți meargă bine tot anul. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Manolică Anca / 28.06.2022, 12:59
Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce e bine să faci, pe 29 iunie, ca să îți meargă bine tot anul. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cei supranumiți patronii spirituali ai penitenciarelor, sunt prăznuiți miercuri, 29 iunie 2022. La fel ca în cazul oricărei alte mari sărbători, creștinii ortodocși și catolici țin cont și de o serie de tradiții și obiceiuri din străbuni. Iată ce este bine să faci în această zi, ca să îți meargă bine tot anul.

29 iunie 2022 – Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este o sărbătoare liturgică dedicată martirilor de la Roma, Apostolii Sfântul Petru și Sfântul Pavel. Aceasta are origini străvechi, fiind celebrată în fiecare an pe 29 iunie.

Sfinții Petru și Pavel sunt considerați a fi ocrotitorii celor lipsiți de libertate, cei care ajung în penitenciare fiind oameni care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei. Petru s-a lepădat de Iisus Hristos în Joia Mare, iar Pavel a fost prigonitor al creștinilor.

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe cei doi apostoli, rânduind o perioadă specială de post. Acesta este unul dintre cele patru posturi de peste an, alături de cele ale Paştelui, Sfintei Maria şi Crăciunului. Dar față de celelalte, care au o durată fixă, postul Sînpetrului are o durată variabilă, în funcţie de data în care pică Paştele. Acest post începe luni, la o săptămână după Rusalii.

Unde au propăvăduit cei doi sfinți Evanghelia și cum au murit

Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, Iudeea şi Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini. Ulterior, a purtat cuvântul Domnului prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Potrivit tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo.

Acesta a sfârşit ca un mucenic în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos, la cererea sa, pentru a se diferenția de modul de răstignire a lui Iisus. Pe locul cu pricina se află astăzi Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

De partea cealaltă. Sfântul Apostol Pavel a propovăduit pe Hristos, în trei călătorii misionare, prin toată Asia, Spania, Britania şi Italia, înfiinţând comunităţi creştine şi hirotonisind episcopi, preoţi şi diaconi. A murit tot la Roma, în aceeaşi zi cu Petru, tot ca martir, însă prin decapitare.

Sfinții Petru și Pavel
Sfinții Petru și Pavel

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Petru și Pavel 2022

  • În această zi de sărbătoare, pentru a avea spor în gospodărie, gospodinele merg la Biserică pentru a sfinți pachete cu colaci și mere, ofrande care, mai apoi, sunt împărțite oamenilor nevoiași.
  • Se spune că oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, când cântă cocoșul, pentru că în felul acesta pistruii nu se vor mai înmulți.
  • Tot de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în unele zone, oamenii poartă usturoi și pelin în buzunare, pentru a fi feriți de rele.
  • Tot în această zi, în unele locuri se obișnuiește ca mamele să le dea fiicelor câte o punguță roșie în care se pune un cățel de usturoi și frunze de pelin. Aceasta se poartă vreme de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece și de iele, care le-ar fura norocul.
  • De asemenea, ca în orice zi de mare sărbătoare, nu se spală, nu se face curățenie și nu se muncește la câmp.
  • Conform tradiției populare, până pe 29 iunie nu se scutură merii. Se crede că, respectat acest obicei, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
  • Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
  • Sf. Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii sau cel răspunzător de recolte. Așadar, în această zi gospodarii calcă ceapa și usturoiul, pentru a avea roade bogate.