Home » Life & Style » Solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție. Ce se întâmplă în această zi și ce e bine să faci

Solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție. Ce se întâmplă în această zi și ce e bine să faci

Manolică Anca / 21.12.2020, 13:17
Solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție. Ce se întâmplă în această zi și ce e bine să faci

Solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție, două fenomene astronomice impresionante care au loc pe 21 decembrie 2020. Care este semnificația acestora și ce este bine să faci în cea mai scurtă zi din an, poți afla din materialul următor!

Solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție

Solstiţiul de iarnă 2020 are loc pe 21 decembrie și marchează începutul iernii astronomice. Deși iarna meteorologică începe teoretic pe 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de o dată precisă, cea a solstițiului de iarnă 2020. Acesta este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui, consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui. Este cea mai scurtă zi din an, iar de acum, vreme de trei luni, până la echinocțiul de primăvare, ziua va începe să crească treptat până va deveni egală cu noaptea.

În ziua solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă”, în conformitate cu latitudinea medie a țării noastre, de 45°, la numai 21° față de orizont. Drept urmare, durata zilei de astăzi are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții va avea valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București).

Solstițiul de iarnă 2020 este dublat în acest an de un fenomen astronomic spectaculos, numit „Marea Conjuncție”, o întâlnire foarte rară a planetelor Jupiter și Saturn. Este vorba despre conjuncția la grad zero între cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn. Acestea se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, încât vor părea un astru dublu. S-a spus că aceasta ar fi, de fapt, explicația pentru „Steaua Magilor”. „Este un moment de răsunet, un moment pe care îl așteptăm cu toții mai ales că acest aspect se formează odată la 20 de ani”, spun astrologii.

Solstițiul de iarnă, explicat grafic. Foto: www.astro-urseanu.ro
Solstițiul de iarnă, explicat grafic. Foto: www.astro-urseanu.ro

La ce oră se poate vedea Marea Conjuncție

Cele două planete nu au mai fost atât de aproape și de luminoase de 800 de ani. La Solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție din 21 decembrie, Jupiter și Saturn vor părea a fi o singură stea strălucitoare, pentru că orbitele de 12 și respectiv 29 de ani ale celor două planete se vor alinia.

Cele două planete au putut fi văzute deja în aceeași zonă de cer încă din luna iulie. Apropierea minimă și rară (care se se va mai întâmpla abia în 2080), va avea loc în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie, în jurul orei 18.00. Atunci, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer, cele două planete foarte apropiate, neputându-se distinge una față de cealaltă. Totodată, prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, alături de sistemele de sateliți ai planetelor, conform Observatorului Astronomic.

Marea Conjuncție - Întâșnirea dintre Jupiter și Saturn
Marea Conjuncție – Întâșnirea dintre Jupiter și Saturn

Solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție. Ce este bine să faci în această zi

La fel ca prima zi a Noului An, momentul în care ziua creşte din nou şi noaptea scade este privit ca un nou început, un nou drum, o nouă etapă din viaţa noastră. Conform tradiției populare, se spune că spiritele rele se sperie de lumină şi de zgomotele puternice. De aceea, încă din vremuri mai vechi, în unele locuri, se trosneşte din bici pentru a alunga spiritele rele din anul următor.

Se mai spune că de solstițiu nu este bine să fii singur, de aceea, noaptea de 21 decembrie trebuie să o petreci neapărat în compania unei persoane dragi. Nu uita ca în noaptea în care este solstițiul de iarnă 2020 și Marea Conjuncție trebuie să îți pui o dorinţă. Se spune că aceasta se va îndeplini dacă nu va fi spusă nimănui. De asemenea, în unele părți, există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi. Totodată, se obișnuiește să se dea de pomană oamenilor nevoiași.

Nu uita să aprinzi seara și o lumânare sau o candelă să o lași aprinsă până dimineaţă.