Home » Life & Style » Superstiții din popor despre buze. Când se consideră semn bun

Superstiții din popor despre buze. Când se consideră semn bun

Voicu Costin / 02.03.2022, 20:00
Superstiții din popor despre buze. Când se consideră semn bun

Superstițiile provenite de la popoarele din întreaga lume au fost împrumutate și de români. Unele din ele au fost reinterpretate și înțelese într-un alt mod decât cel original. Adesea, când ni se întâmplă ceva rău ne gândim la o superstiție legată de acel lucru, pentru a explica cumva eșecul. Ce superstiții au ales românii să conceapă despre buze?

Ce înseamnă dacă zvâcnesc buzele?

Un spasm, o zvâcnire a buzelor este semn rău. Asta spun superstițiile despre buze concepute de români, chiar dacă psihologii spun că aceste semne sunt legate mai degrabă de trăirea emoțiilor. Iată câteva superstiții despre gură și buze pe care unii români le consideră adevărate.

Așa cum românii cred că este semn rău când ți se zbate o pleoapă, la fel spun și despre buze. Dacă îți tremură involuntar sau îți zvâcnește una din buze este semn că cineva te bârfește și vei avea probleme cu persoana respectivă. Ori dacă îți zvâcnesc buzele, te vei certa cu cineva și cearta va ține multă vreme, cel puțin, așa spun gurile rele din țară noastră.

Din punct de vedere medical, specialiştii spun totuși că tremurul involuntar sau spasmul buzelor are mai degrabă legătura cu o carență de minerale și vitamine sau cu afecțiuni neurologice care afectează buna funcționare a sistemului nervos. De reținut că este mai important să efectuați un consult medical, decât să credeți în superstiții.

Ce înseamnă dacă te mănâncă buzele?

Se întâmplă des să avem senzația neplăcută de mâncărime a buzelor. Românii spun că ne vom întâlni dragostea și că vom săruta pe cineva. Când te mănâncă buzele, este foarte posibil să te întâlnești în ziua respectivă cu un om care te iubește și vrea să te sărute sau cu o prietenă care te sărută pe obraz.

Este un semn bun și poate aduce și vești bune de la admiratorii tăi secreți!

Ce înseamnă dacă ți se crapă buzele?

De cele mai multe ori ni se crapă buzele din cauza deshidratării, din cauza vântului și a aerului rece. În special iarna apare acest fenomen. Produse de îngrijire pentru buze, precum balsamul de buze sau strugurelul ori rujul, sunt folosite pentru a îndrepta acest lucru. În folclor, se credea că buzele crăpate aduc vești rele. Superstițiile spun că fie ai sărutat o persoană fățarnică, prefăcută, care nu ține la tine și doar te amăgește. Fie cineva te vorbește de rău și își dorește să ai ghinion.

Superstițiile la români

Faptul că ne încredem în superstiţii este explicat pe de o parte de tradiţie, dar şi de un mecanism de apărare explicat de psihologi.

„Superstiţiile au la bază o tradiţie populată cum este la noi şi se transmit din gură în gură. Au fost dintotdeauna un mod de a da vina pe ceva. Dacă ai ghinion spui: Păi vezi ştiam eu de ce mă mănâncă. La fel dacă ai noroc dai vina pe altă senzaţie. Este un mod al oamenilor care au avut probleme în viaţă să treacă mai uşor peste ele. Este mai simplu să găseşti o scuză, să dai vina pe ceva din exterior decât să crezi că tu singur este vinovat şi tu eşti singurul care poţi schimba ceva. Din aceste motive a apărut şi ideea de ghinion. E mai simplu să spui că ai ghinion decât să îţi asumi anumite greşeli. Românii sunt un popor superstiţios. Chiar şi tinerii cunosc o parte dintre superstiţii şi chiar dacă nu cred total în ele nu spun că sunt de fapt o prostie“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Semnificația formelor buzelor

  • Buzele pline și roșii, îndeosebi cele de jos, reprezintă senzualitate, erotism, voluptate.
  • Buzele foarte subțiri indică încăpățânare, răceală și minte îngustă.
  • Buzele potrivit de înguste și rotunde denotă virtuozitate și secretomanie.
  • Asemeni purtării cerceilor, pe vremuri, colorarea buzelor, acoperirea lor cu ruj avea harul de a ține departe spiritele rele!