Home » Life & Style » Tarot: Simbolistica Arcanei Majore Lumea – idei practice pentru 2021

Tarot: Simbolistica Arcanei Majore Lumea – idei practice pentru 2021

Astrolog D. Mădă / 15.02.2021, 15:20
Tarot: Simbolistica Arcanei Majore Lumea – idei practice pentru 2021

Când vei fi cucerit lumea, misiunea ți se va încheia? Drumurile se vor fini? Sau vei descoperi că undeva, mai ai de străbătut un drum, unul pentru care nu s-a inventat „capătul lumii”, cel pe care ne parcurgem călătoria către sine.

Când vei fi cucerit lumea, misiunea ți se va încheia?

Când vei fi cucerit lumea, vei realiza că de fapt, nu e nimic de cucerit, doar mult, mult spațiu pentru a crea, a te bucura de existență, a fi bogat fără nevoia de posesie, a fi înțelept prin modul cum decizi să îți petreci timpul. Precum Magicianul (prima Arcana Majora) din Tarot trecem prin diferite etape de cunoaștere, cu privire la mediul din jur, și cel mai important cu privire la sine, cine suntem de fapt, dincolo de pronume personal, naționalitate sau forma feței.

Lumea ta, e universul pe care îl creezi cu mâna ta, cu potențialul imaginației tale, și cu ce gânduri investești în acest proces. Lumea ta de acum se apropie de lumea ta, cea spre care ai tânjit toată viața? (în copilărie – urmărind visul lui „când voi fi mare”, în liceu – căutând răspunsuri la cine ești, în anii de studenție – visând poate la o carieră strălucitoare, în lunile din urmă – meditând la ce îți lipsește, ce îți priește acum, ce vrei cu adevărat).

Dacă da, felicitări, continuă să ai încredere în intuiția ta…dacă nu, e în regulă… întreabă-te de e mai bine venită schimbarea sau cum te poți ajuta, nu te lăsa.

Arcana Majoră Lumea
Arcana Majoră Lumea

În tarot, Lumea sau Universul este catalogată drept Arcana Majoră, ultima Lamelă care indică faptul că Magicianul a ajuns în etapa Realizării, în punctul în care trăiește din plin atingerea unui obiectiv. A ajuns la destinație, doar pentru a se pregăti de următoarea, setată de această dată cu o treaptă în plus pe scala evoluției personale.

Lumea nu are un început sau un final

Lumea de fapt nu are un început sau un final. Înainte vreme mergeai pe jos zile întregi, pe un drum care părea să nu se mai termine vreodată, când după multe nopți sub cerul liber, ajungeai la o mare întindere de apă.

Lumea. Arcana Majoră
Lumea

Din neștiință credeai că acolo este capătul lumii. Până au apărut formele mai complexe de a naviga pe mare. Noi teritorii au apărut de nicăieri, iar drumul care se spulberase inițial în valurile spumoase de la mal, de fapt se continua pe fundul mării, doar să se ivească din nou, pe o altă bucată de pământ, într-o lume nouă. Cu timpul, această lume nouă prinde greutate, ajunge să fie parte integrantă din cea inițială.

Dacă îți e greu să mă urmărești până aici, te invit să luăm o pauză scurtă, în care să facem un exercițiu de destindere. Important înainte de a începe este să iei câteva guri de apă, hidratarea este la fel de importantă pe timp de iarnă și frig, ca în zilele caniculare de vară.

Bun, acum trage aer în piept. Cea mai mare gură de aer pe care o poți lua. Dacă ai căscat e foarte bine, continuă să mai respiri de câteva ori, până când, cu fiecare pereche de inspirație+expirație, simți că fruntea ți se descrețește, umerii sunt pregătiți să se destindă, zâmbetul să îți urce pe chip. Eu voi fi tot aici, aștept să termini cele rugate. Știi la fel de bine ca și mine, sunt lucruri simple care fac mult bine.

Hai să ne jucăm, să descoperim „lumea” proprie. Ultima carte din Tarot ne amintește de diversele etape pe care le parcurgem, descoperind că încheierea uneia este de fapt începutul următoarei.

Mereu ancorați în procesul lui „a fi”, de fiecare dată cu lecții noi de învățat, la fel cum testăm pe cele deja parcurse. Nu sunt mare fan al noțiunii de „lecție” în contextul dat, nu e ca la școală, nu suntem obligați să le învățăm. E doar o parte din natura firească a lucrurilor, să le numim oaze de cunoaștere de sine mai bine.

Simbolistica Arcanei Majore Lumea

Privește imaginea cărții. Ce vezi? Elementele sale sunt numărul 21 (tema anului în curs 20(21) figura feminină, cununa de lauri, 4 elemente subtile (Taurul – pământul, focul prin leu, apa scorpionului prin vulturul semeț și îngerul/ Vărsătorul – aerul bine cunoscut) și realizările fiecăruia.

Bineînțeles, nu este de uitat faptul că în momentul în care cartea extrasă este înfățișată cu susul în jos, ea subliniază că nu s-a ajuns la rezultat, dar că nu trebuie să ne descurajăm ci să continuăm pe drumul nostru. Împlinirea nu va întârzia să apară.

Simbolistica Arcanei Majore Lumea
Simbolistica Arcanei Majore Lumea

Poate în acel moment e bine să îți amintești care îți sunt valorile, ce anume te ghidează în viață, ce te inspiră și ce te motivează. Când mă întâlnesc cu întrebări care îmi cer să spun cu voce tare care îți sunt valorile, în primă fază îmi spun că e un răspuns ușor, ulterior să descopăr că e un proces de cunoaștere constant. Lucrurile se mai schimbă, e bine de știut ce rămâne în picioare, ce mă susține în momentul de față. Nu strică să te întrebi acum care îți sunt valorile, și, eventual privind în oglindă, sau făcând un mesaj video pe care-l vei păstra pentru tine să vorbești despre cele de azi.

În cărțile de specialitate, arcana majoră Lumea este descrisă drept „o totalitate, o globalitate, un ansamblu închis, indivizibil, care este una cu elementele sale. Acesta este sensul imaginii, care înfățișează o tânără femeie, pură și grațioasă, armonios înconjurată de lauri și stabilizată prin manifestarea celor 4 elemente constitutive ale Universului.”

Până acum ai trecut prin tot felul de provocări, dacă ai ajuns la Cartea Lumii, și este deschisă în poziție corectă, înseamnă că îți meriți cununa de lauri (reprezentată în vizualul acestei cărți de tarot). Ai încheiat o etapă, un drum pe care ți-ai propus să mergi pentru că te ajuta, te aducea mai aproape de cine ești, îți permitea să trăiești viața pentru care te străduiești zi de zi.

Care este mantra ta?

Ca în carte, aruncăm o privire către trecut, însă ne orientăm către viitor. Pentru ce îți propui pe mai departe, e bine să știi deja ce anume te-a ajutat. Care este mantra ta? Ce ai descoperit recent la tine? Că tot iubirea plutește în aer mai mult zilele astea, tu ce iubești la tine?

Totodată, apariția cărții vorbește despre succesul din viața ta, sentimentul acela de împlinire pentru care ai fost serios, responsabil cu pașii pe care i-ai avut de urmat. Privește puțin la momentele tale când ai reușit să faci ceva. Oricât de greu ți s-ar fi părut, ai reușit. Ce ai învățat despre tine atunci, și poate că ai uitat recent?

Când participanții la Olimpiadă își termină numărul pentru care s-au pregătit în multe ore de antrenament, când își primesc medalia și urcă pe podium, le vezi bucuria strălucind în ochi. Sunt fericiți, se bucură de moment, își respectă corpul, reușita și intenția și acordă timp și celebrării. La întoarcere vor face doar exercițiile de rutină o perioadă. Setarea noilor obiective nu trebuie să fie automatizată, ca un robot uitat pe modulul „pornit” continuu.

Lumea nu are un început sau un final
Lumea nu are un început sau un final

Ce îți dorești să realizezi mai vine și natural, prin momentele de relaxare, de căutare a frumosului prin arta pe care o numești viața ta. Te premiezi, îți acorzi o vacanță bine meritată, faci lucruri care își tot așteptau rândul, dar ale căror tentații nu te-au mai ispitit, deoarece angajamentul față de ce îți doreai să obții a devenit real, vital aș spune.

Indiferent de direcția cărții, să vizualizezi viitorul, să te vezi trăind viața perfectă pentru tine este foarte important. Ai grijă să nu intri în pielea veșnicului visător, care doar asta face visează. În lipsă de acțiune, constanță și determinare nu ajunge să își vadă visurile și în realitate. Uită de sine, uită de ce potențial are și își pierde încrederea treptat.

Pentru a evita toate acestea, acceptă și partea de imprevizibil în conturarea lumii tale, îți poți propune să trăiești în lumea care îți este cel mai potrivită evoluției tale ca om. O lume care izvorăște din cine ești tu, nu dintr-o proiecție pe care o alimentezi visând mult prea idealist.

Când vei fi cucerit lumea, cum vei vrea să arăți?