Home » Life & Style » Testul simplu care te ajută să vezi dacă ouăle sunt stricate sau nu. E indicat să-l faci înainte de a le vopsi pentru Paște. VIDEO

Testul simplu care te ajută să vezi dacă ouăle sunt stricate sau nu. E indicat să-l faci înainte de a le vopsi pentru Paște. VIDEO

Voicu Costin / 21.04.2022, 09:23
Testul simplu care te ajută să vezi dacă ouăle sunt stricate sau nu. E indicat să-l faci înainte de a le vopsi pentru Paște. VIDEO

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, iar una dintre cele mai frumoase tradiţii din această perioadă este vopsitul ouălor roşii. Oul reprezintă viață, regenerare, fecunditate, simbol al echilibrului și reînnoirii. Obiceiul vopsitului ouălor datează de dinainte de jertfa Mântuitorului, dar aceasta le-a dat, pentru totdeauna, semnificația sacrificiului Său. Cum aflăm dacă ouăle sunt stricate sau nu, înainte sale vopsim?

Cum aflăm dacă ouăle de Paște sunt bune pentru vopsit?

Când vine vorba de ouă, trebuie să fii foarte atent deoarece, dacă sunt stricate, acestea pot provoca toxiinfecție alimentară. Tocmai de aceea este important să te asiguri că ouăle sunt proaspete înainte de a le consuma. Așadar, care este trucul pentru a afla dacă ouăle sunt proaspete sau nu?

  • Dacă oul se scufundă rapid și rămâne la fundul vasului în poziție orizontală, înseamnă că este încă proaspăt.
  • Dacă se scufundă încet și stă la fund în poziție diagonală sau verticală, oul nu este proaspăt.

Raționamentul este următorul: cu cât unghiul creat la fundul vasului este mai mare, cu atât oul este mai vechi. Însă acesta încă mai poate fi mâncat. Dacă oul nu se scufundă și plutește la mijlocul vasului, înseamnă că este stricat și nu ar mai trebui consumat. Dacă oul plutește la suprafața apei, înseamnă că este stricat în totalitate și trebuie aruncat.

Dacă trebuie să testăm prospețimea ouălor, le vom pune într-un pahar cu apă rece. Cu cât oul este mai proaspăt, cu atât el se va scufunda mai repede. Efectul de plutire este provocat de gazele pe care materialele organice le produc atunci când se descompun. Prin urmare, dacă oul plutește, nu ar trebui consumat.

Cum aflam dacă ouăle pe care vrem sa le consumăm sunt proaspete?

O altă modalitate simplă de a-ți da seama dacă un ou este stricat este să îl spargi într-o farfurie. Dacă oul nu se împrăștie prea tare și gălbenușul rămâne intact, atunci oul este proaspăt. Dacă albușul și gălbenușul se împrăștie pe toată farfuria, iar gălbenușul se dispersează complet, ar fi mai bine să arunci oul.

Un aspect de care trebuie să ții cont este și data la care găina a depus oul. Aceasta poartă denumirea de „săptămâna 0”. Începând cu săptămâna 3, ouăle nu ar mai trebui comercializate. Motivul îl reprezintă faptul că ouăle expiră în săptămâna 4, potrivit datei de pe ambalaj.

Pentru a menține ouăle în stare bună, este recomandat să le ții în cofrajul original, într-un loc uscat și răcoros. În acest fel, acestea se păstrează proaspete până la trei săptămâni. Dacă ouăle au fost gătite, ține resturile în frigider într-un recipient închis ermetic. În acest fel, ouăle se mențin comestibile încă 3 – 4 zile. Cu toate acestea, este indicat să verifici mirosul și alte aspecte pentru a-ți da seama dacă mai sunt bune.

Ciocnirea ouălelor în ziua de Paște

Dacă gospodinele reușesc să vopsească ouăle roșii în Joia Mare din Săptămâna Mare, acestea le duc la biserică pentru a fi binecuvântate, iar apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași. Dacă sunt vopsite de gospodine în Sâmbăta Mare, ouăle vor fi duse la biserică, binecuvântate și apoi împărțite tuturor participanților la slujba de Înviere.

Oamenii au tradiția ca în fiecare an, după finalizarea slujbei din ziua de Paște, să ciocnească un ou și să rostească următoarele propoziții: „Hristos a Înviat!”, iar cealaltă persoană va spune, „Adevărat a Înviat!”.