Home » Life & Style » Timp liber » 10 lucruri mai puțin știute despre București. De unde provine de fapt numele orașului

10 lucruri mai puțin știute despre București. De unde provine de fapt numele orașului

Alexandru Cazacu / 27.07.2021, 08:52
10 lucruri mai puțin știute despre București. De unde provine de fapt numele orașului

Nu mulți știu acest lucru, însă Bucureștiul avea în al XIV-lea doar 160 de metri pătrați. Cu o populație de peste 2 milioane de locuitori, Capitala României a fost menționată pentru prima oară ca oraș în 1459, iar în 1659 a devenit oficial capitala Țării Românești.

Lucruri mai puțin știute despre București

În următoarele rânduri, vei descoperi câteva lucruri despre București pe care, cel mai probabil, nu le știai. Mare și aglomerată, Capitala României este un loc plin de istorie. Cu toate acestea, de unde vine numele Bucureștiului? Ei bine, acest lucru îl vei afla în continuarea acestui articol.

  • Printre lucrurile mai puțin  știute despre Capitală este faptul că prima și cea mai veche gară din București este gara Filaret. Aceasta a fost construită în 1869.
  • De asemenea, Bucureștiul a fost primul oraș din lume care a introdus iluminatul cu petrol lampant, în 1857.
  • Primul semafor din Capitală a fost montat în 1929, în dreptul Cercului Militar de pe Calea Victoriei.
  • Totodată, în 1979, Bucureștiul era împărțit în 8 sectoare. Cu toate acestea, după reforma administrativă au rămas doar 6.
  • Din nefericire, Capitala României are cel mai mare grad de poluare fonică din Europa.
  • Prima femeie care a pedalat pe străzile din București a fost Mița Biciclista.
  • Cea mai veche clădire din București este Muzeul Theodor Pallady. Aceasta se află pe Strada Spătarului nr.22 și a fost construită în anul 1750.
  • Drumul de Lemn (Calea Victoriei de astăzi) a fost primul drum construit în București. Însă la vremea respectivă, strada era pavata cu trunchiuri de copaci.
  • Potrivit publicației “Sunday Times”, confuzia dintre București  și Budapesta ocupă locul al cincilea într-un astfel de clasament.
  • De asemenea, Bucureștiul a fost printre primele orașe din Europa în care a apărut ca mijloc de transport omnibuzul cu cai.
10 lucruri mai puțin știute despre București
10 lucruri mai puțin știute despre București. De unde provine numele Capitalei României

De unde provine numele de București

Potrivit unei legende, numele Capitalei pleacă de la un cioban care își păștea oile pe meleagurile Bucureștiului. Cu toate acestea, nu este tocmai ușor de verificat o astfel de sursă, însă legenda ar putea avea un sâmbure de adevăr. Prima consemnare a legendei lui Bucur se regăsește în monografia istoricului brașovean sas, Johann Filstich, ”Tentanem Historiae Vallachicae”.

”(…) numele acestui oraș, cum i se zice în Țara Românească, se trage de la un schit, așezat pe un muncel, în calea Dunării, ridicat de un cioban care hălăduia acolo și avea numele de Bucur, nume dat mai apoi întregului târg, care se umplu de locuitori, adică București (…)”

Pe de altă parte, o ipoteză spune că numele Bucureștiului ar proveni de la vegetația din preajma orașului. Într-o lucrare apărută în jurul anilor 1800, la Viena, apare ipoteza că denumirea orașului de pe Dâmbovița ”se trage de la pădurile de fag ce se numesc Bukovie”. Însă, istoricul român Nicolae Iorga susține și el ipoteza ciobanului Bucur.

În concluzie, este greu de specificat exact de unde provine numele Bucureștiului, însă din punct de vedere etimologic, termenul provine dintr-un nume vechi românesc, ”Bucur”, care face parte din familia cuvintelor bucurie, bucuros, a (se) bucura, potrivit shtiu.ro.