Home » Life & Style » Timp liber » 11 plante care pot crește în vase cu apă. Ce trebuie să știi despre îngrijirea lor

11 plante care pot crește în vase cu apă. Ce trebuie să știi despre îngrijirea lor

Ileana Mladinoiu / 28.05.2022, 09:36
11 plante care pot crește în vase cu apă. Ce trebuie să știi despre îngrijirea lor

Florile tăiate se pun în apă, plantele într-un ghiveci. Acesta este cel mai comun mod. Dar unele plante pot crește și în vase cu apă. Metoda este la modă și vă permite să arătați o altă latură a plantelor. În plus, există plante de apartament care cresc în apă fără prea multă întreținere. Le puteți crește în vase și ghivece transparente pentru a le folosi ca piese centrale.

Plante care pot crește în vase cu apă

Dacă doriți să aveți plante de interior care sunt foarte ușor de cultivat în apă, aflați că ele nu au nevoie de pământ pentru a crește. De fapt, aceste tulpini se dezvoltă cu ușurință inițial în apă, fără a folosi măcar o bucățică de pământ. Vreți să știți ce plante cresc în apă și cum funcționează? Vă explicăm în acest articol.

1. Filodendronul

Filodendronul cu frunze de inimă este destul de adaptabil să crească în apă. Păstrați o tăietură de 15 cm lungime într-un borcan sau un bol de sticlă transparentă într-un loc cu lumină indirectă puternică. Nu uitați să schimbați apa o dată la 3-4 zile și filodendronul va continua să crească, ajutând la purificarea aerului din casă.

2. Bambusul norocos/Dracaena sanderiana

Bambusul norocos este una dintre cele mai bune plante de apartament care cresc în apă. Vazele înguste sunt ideale pentru această plantă, în funcție de mărimea lor. Asigurați-vă că rădăcinile sunt scufundate în apă și adăugați pietriș în jurul lor pentru o plasare fermă.

Bambusul norocos/Dracaena sanderiana
Bambusul norocos/Dracaena sanderiana

3. Planta păianjen/Hlorophytum comosum

Plantele păianjen sunt foarte interesante cu frunzele lor înguste, arcuite. Puteți fie să le creșteți permanent într-un ghiveci de sticlă, fie să schimbați butașii într-un ghiveci nou după ce au prins rădăcini. Schimbați apa la fiecare 2 sau 3 zile. Se adaptează destul de bine la condiţii variabile de mediu.

Deşi preferă semiumbra, planta păianjen tolerează  şi soarele direct. Temperatura optimă din timpul sezonului cald este de 18-20 de grade C, dar suportă bine şi temperaturile mai ridicate. Iarna se recomandă ca plantele să se treacă printr-un repaus relativ, când se menţin în spaţii răcoroase cu temperatura de 10 grade C, bine luminate.

4. Dracaena

Multe soiuri de dracaena de interior se pot adapta la creșterea în apă. Urcioarele de sticlă și borcanele înguste sunt perfecte pentru ele. Nu uitați să folosiți apă fără clor sau fluor. Nu lăsați niciodată apa din borcan să devină tulbure și schimbați-o de două până la trei ori pe săptămână.

5. Croton/Codiaeum variegatum

Croton are cel mai îndrăzneț frunziș dintre oricare plante de apartament. Este posibil să nu crească permanent în apă, dar puteți folosi această metodă pentru a-și înrădăcina butașii.

Croton/Codiaeum variegatum
Croton/Codiaeum variegatum

6. Impatiens/Impatiens walleriana

Plantele pot prospera în apă destul de mult timp. Scoateți toate frunzele inferioare și scufundați capetele tăiate în apă. Odată ce au format rădăcini lungi, transplantați-le în ghivece.

7. Begonia

La fel ca impatiens, este posibil să creșteți și begonii în apă. Le puteți păstra într-un bol transparent timp de aproximativ două luni înainte de a începe să se ofilească. Nu uitați să schimbați apa săptămânal pentru a preveni putrezirea butașilor de begonie.

8. Narcisa albă de hârtie/Narcissus papyraceus

Puteți crește bulbi de narcisă albă de hârtie în apă și îi puteți forța să înflorească ușor. Pentru aceasta, obțineți un terariu de sticlă și umpleți un sfert din el cu scoici și pietriș. Acum aranjați becurile strâns împreună și acoperiți jumătate dintre ei cu aceste pietrișuri pentru a le fixa la locul lor. Apoi, umpleți terariul cu apă, până la baza bulbilor, fără să-i ude. Le veți ține într-un loc luminat și vor începe să înflorească dupa 4-5 săptămâni.

9. Cartofi dulci ornamentali/Ipomoea batatas

O viță ornamentală de cartofi dulci într-un borcan de sticlă va adăuga o notă tropicală pe pervazul bucătăriei voastre. Tăiați câteva tulpini lungi de 6-8 cm chiar sub nodul frunzei, îndepărtați frunzele inferioare și scufundați-le pe jumătate în apă. Continuați să schimbați apa și planta va crește spectaculos.

10. Iedera englezească/Hedera helix

Iedera englezească poate fi următoarea plantă de grădină cu apă de interior. Îi puteți crește butașii în vaze pentru o lungă perioadă de timp. Tăiați toate frunzele inferioare dintr-o tulpină de iederă și transferați-o într-un borcan de sticlă pentru a le savura pe un pervaz luminos.

Iedera englezească/Hedera helix
Iedera englezească/Hedera helix

11. Ierburi comestibile/aromatice și legume care se pot cultiva în apă

Ierburile și legumele pot fi plante de apartament cultivate în apă. Unele dintre cele mai bune includ menta, ceapa verde, feniculul și țelina, varza, busuiocul, rozmarinul, morcovul, usturoiul.

Umpleți un borcan sau un pahar cu gură largă cu apă simplă de la robinet sau îmbuteliată. Dacă utilizați un recipient din sticlă transparentă, va trebui să schimbați apa mai des, deoarece algele se vor forma mai repede într-un pahar transparent. Sticla opacă este cea mai bună. Dacă sunteți hotărâți să utilizați un vas transparent, lipiți hârtie de construcție pe o parte a vasului pentru a ține lumina soarelui departe de apă.

Ierburile care se înrădăcinează în apă fac acest lucru parțial prin absorbția umidității prin partea inferioară a tulpinii, așa că tăiați fiecare capăt al tulpinii într-un unghi pentru a crește suprafața utilizabilă a tulpinii. Puneți tulpinile de plante în borcanele pline cu apă și așezați-le într-un loc în care să primească cel puțin șase ore de lumină solară pe zi.

Tăiați fiecare frunză pe măsură ce crește. Acest lucru va încuraja tulpina să producă mai multe frunze în vârf. Tulpina va crește astfel luni de zile, suficient de mult pentru a vă menține bucătăria în ierburi proaspete, până când următoarea generație de plante încolțește primăvara.

Ileana Mlădinoiu