Home » Life & Style » Timp liber » 6 peisaje spectaculoase din România, unice pe Glob. Nu mulți știu de existența lor

6 peisaje spectaculoase din România, unice pe Glob. Nu mulți știu de existența lor

Manolică Anca / 26.07.2022, 12:57
6 peisaje spectaculoase din România, unice pe Glob. Nu mulți știu de existența lor

Țara noastră are peisaje absolut superbe de care mulți străini s-au îndrăgostit și au mărturisit că par desprinse din povești. Așadar, dacă ești în căutarea unor locuri spectaculoase pe care să le vizitezi, nu ar trebui să le ratezi pe cele din lista de mai jos. Hai să le descoperim.

Peisaje spectaculoase din România, unice pe Glob

1. Satul Rimetea

Satul Rimetea, din județul Alba, a fost propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO. La est de Rimetea există numeroase creste ale Pietrei Secuiului, din Munții Trascău, dar două au înălțimi ceva mai mari decât restul.

Astfel, locuitorii de aici pot observa de două ori răsăritul soarelui. Datorită înălțimii celor două creste, soarele răsare după prima creastă, „se ascunde” apoi după cea de-a doua, urmând să răsară din nou.

2. Peisaje spectaculoase din România. Lacul fără fund din România, un loc de legendă

Lacul fără fund din România
Lacul fără fund din România

Lacul Vulturilor sau „Lacul fără fund” se regăseşte pe partea estică a versantului Mălâia, la aproximativ 1.420 de metri, în Munţii Siriului. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafaţa comunei Chiojdu, judeţul Buzău, într-o zonă puţin cunoscută de turişti.

În ciuda numelui, lacul are o adâncime de doar 2.5 m. Drumul din localitate până la Lacul fără fund din România are 27 de kilometri și este accidentat, motiv pentru care mașinile sunt puse la grea încercare. Citește AICI despre legenda acestui lac.

3. Peștera Topolnița

Este a doua ca mărime din România și a 17-a din lume, și se află la cca. 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin. Este opera râului Topolnița și a pâraielor Găurinți și Ponorăț, care au dat naștere unor forme carstice unice și extrem de spectaculoase, printre care și „Pădurea cu lumânări” și „Lacul de cleștar”. Aici se păstrează fosile unice în lume.

4. Parcul Natural Porțile de fier

Pe Dunăre se află cele mai mari hidrocentrale din România, iar prima dintre ele este Porțile de Fier I. Aceasta a fost construită în anii ’60 și are o putere de 1080 de MW. După acest mega-proiect a urmat construcția hidrocentralei Porțile de Fier II, în anii ’80. Însă aceasta are o putere instalată de doar 250 MW.

5. Peisaje spectaculoase din România. Lacul de acumulare Vida

Lacul de acumulare Vida
Lacul de acumulare Vida

Situat în apropierea localității bihorene Luncasprie, comuna Dobrești, acesta mai este supranumit și „Paradisul de smarald”. În mijlocul său există un „vârtej”  spectaculos  care este, de fapt, un deversor de tip pâlnie, unic în lume, ce a fost contruit pentru evacuarea apei, atunci când plouă din abundență.

6. Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu, așa cum îl numesc localnicii, se află în comuna Ponoarele, județul Mehedinți. A luat naștere în urma prăbușirii tavanului Peșterii Ponoarele, fiind singurul pod natural din lume deschis traficului. Vechi de peste 200 de ani, acesta este un monument natural protejat, care măsoară aproximativ 30 de metri lungime.

Potrivit legendelor, se spune că Diavolul locuia în Peștera Ponoarele, iar localnicii I-au cerut lui Dumnezeu să îi scape de el. Astfel, Dumnezeu a bombardat tavanul peșterii, care s-a prăbușit și a bocat intrarea.