Home » Life & Style » Timp liber » 7 lucruri uimitoare despre Pământ pe care nu multă lume le știe

7 lucruri uimitoare despre Pământ pe care nu multă lume le știe

Voicu Costin / 02.01.2021, 13:06
7 lucruri uimitoare despre Pământ pe care nu multă lume le știe

Planeta albastră este locul unde aproape 8 miliarde de oameni trăiesc zilnic și care respiră oxigenul acestui corp ceresc. Terra reușește să susțină viața omenirii chiar dacă condițiile de trai sunt mai precare de la an la an, iar încălzirea globală reușește să afecteze întreaga planetă. Sunt câteva lucruri care se întâmplă pe Pământ și sigur nu știai de ele. Aflăm în articolul de mai jos 7 lucruri uimitoare!

Pământul, casa noastră

Pământul este a treia planetă de la Soare și cea mai mare dintre planetele telurice ale Sistemului Solar, atât pentru masă, cât și pentru diametru. Este singurul corp ceresc despre care se știe că adăpostește viață. 29,2% din suprafața Pământului este pământ format din continente și insule. Restul de 70,8% este acoperit cu apă.

Atmosfera Pământului este formată în mare parte din azot și oxigen. Mai multă energie solară este primită de regiunile tropicale decât regiunile polare și este redistribuită prin circulația atmosferică și oceanică. Gazele cu efect de seră joacă, de asemenea, un rol important în reglarea temperaturii suprafeței.

Gravitația Pământului interacționează cu alte obiecte din spațiu, în special cu Luna, care este singurul satelit natural permanent al Pământului. Pământul orbitează în jurul Soarelui în aproximativ 365,25 zile. Axa de rotație a Pământului este înclinată în raport cu planul său orbital, producând anotimpuri. Interacțiunea dintre Pământ și Lună cauzează mareele, stabilizează orientarea Pământului în jurul axei sale și încetinește treptat rotația acestuia. Pământul este cea mai densă planetă din Sistemul Solar.

7 lucruri neștiute despre Pământ

Câți ani are Pământul?

Specialiștii spun că Terra ar avea aproximativ 4,5 miliarde de ani. Tot specialiștii spun că Pământul s-ar fi format la 10 milioane de ani după nașterea Soarelui.

Distanță între Lună și Pământ

În trecut Luna a fost mult mai aproape de Pământ decât este acum. Acum un miliard de ani, Luna avea o circumferință a orbitei mult mai mică și efectua o rotație completă în numai 20 de zile în jurul Pământului. Acum un miliard de ani, o zi pe Terra avea doar 18 ore. În timp ce rotația Pământului încetinește, Luna se deplasează mai repede, astfel încât ziua se mărește. În viitor, o zi poate ajunge și până la 960 de ore!

Câte persoane au fost ucise de erupțiile vulcanilor?

În ultimii 500 de ani, cel puțin 300.000 de persoane au murit în urma erupţiilor vulcanilor. Între 1980 și 1990 s-au înregistrat cel puțin 26.000 de victime.

Suntem apă

Embrionul uman conține 90% apă. La naștere, cantitatea de apă a organismului scade la 70%, iar la vârsta de un an ajunge la 65%. Odată cu înaintarea în vârstă, conținutul de apă continuă să scadă, dar se va menține între 66%-55%. La bâtrâneţe, organismul ajunge să aibă în jur de 50% apă.

Aproape 1,5 trilioane de litri de apă sunt consumați zilnic de întreaga omenire.

Cel mai călduros loc de pe Pământ?

În Arica, Chile, cad anual doar 0,76 mililitri de ploaie. Pentru a se umple o cană de cafea ar fi nevoie de un secol!

Terra, un pământ bătătorit

Numele planetei Pământ nu derivă din mitologia greacă sau romană, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte planete. Cuvântul “Pământ” provine din limba latină „pavimentum”, care înseamnă „pământ bătătorit” sau „nivelat”, „drum pietruit”, „loc neted”, „pavaj”, sau „bătătură”.

Pământul, cel mai bogat din lume

Nucleul Pământului conține atât de mult aur, încât ar putea acoperi întreaga suprafață a planetei cu un strat de aproape 45 de cm.