Home » Life & Style » Timp liber » 9 personalități care au câștigat Premiile Nobel. Pentru ce descoperiri au fost ei de fapt premiați

9 personalități care au câștigat Premiile Nobel. Pentru ce descoperiri au fost ei de fapt premiați

Toader Mihai / 06.10.2021, 09:03
9 personalități care au câștigat Premiile Nobel. Pentru ce descoperiri au fost ei de fapt premiați

Premiile Nobel sunt acordate anual dintr-un fond creat în acest scop de Alfred Bernhard Nobel (inventatorul dinamitei). Acestea sunt cele mai prestigioase distincții acordate pentru cele mai importante realizări din lume și sunt conferite în domenii precum fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură, pace și economie. Noi v-am pregătit astăzi o listă cu personalități care au câștigat Premiul Nobel și realizările pentru care au fost premiați.

Personalități care au câștigat Premiile Nobel

Realizările acestor oameni sunt cu adevărat extraordinare, iar câștigătorii premiului Nobel menționați în rândurile următoare se alătură unora dintre cei mai buni reprezentanți ai omenirii. Iată o listă de laureați ai premiului Nobel și ce au realizat aceștia.

Albert Einstein

Cu cine am putea să începem această listă dacă nu cu cel mai celebru om de știință din istorie. Albert Einstein a câștigat Premiul Nobel pentru fizică în 1921 pentru că a descoperit cauza „efectului fotoelectric”. Acesta a fost un fenomen nedumeritor în care atomii, atunci când au fost bombardați cu lumină, au emis electroni. De asemenea, el a venit cu teoria relativității și a descoperit că materia și energia sunt echivalente (așa cum sunt întruchipate în ecuația E = mc²).

Marie Curie

Marie Curie a fost prima persoană care a câștigat două premii Nobel, în două domenii diferite. Ea și soțul ei Pierre, împreună cu Henri Becquerel, au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 1903 pentru descoperirea radioactivității. Ulterior, în 1911, ea a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie, pentru descoperirea elementelor radiu și poloniu și pentru investigarea proprietăților acestora, potrivit livescience.com.

Sir Alexander Fleming

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 1945 i-a revenit lui Sir Alexander Fleming, Ernst Chain și Sir Howard Florey pentru descoperirea penicilinei, o ciupercă și utilizarea acesteia ca antibiotic.

Herman Muller

În anul 1946, Hermann Muller primea Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină pentru că a descoperit că radiațiile provoacă mutații. Biologul a petrecut anii 1920 investigând efectele razelor X asupra diferitelor organisme, iar în 1926 a găsit o legătură clară între expunerea la radiații și mutațiile letale. În anii următori, când munca sa a fost recunoscută de Comitetul Nobel, aceasta a atras atenția publicului asupra efectelor asupra sănătății ale impactului nuclear, mai ales după bombardamentelor atomice din 1945 de la Hiroshima și Nagasaki.

Maica Tereza

Maica Tereza a fost o călugăriță romano-catolică de etnie albaneză. În 1950, ea a fondat ”Misionarii Carității” în Calcutta, India, iar următorii 45 de ani i-a petrecut slujind celor săraci, bolnavi, orfani și muribunzi. Maica Tereza a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1979. După moartea sa, a fost beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea, primind titlul de Fericita Tereza de Calcutta.

Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre a fost una dintre cele mai importante figuri ale filosofiei franceze a secolului XX. El a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură în 1964, însă a refuzat această distincție, spunând că nu dorește să fie „transformat” printr-un astfel de premiu și că nu vrea să ia parte într-o luptă culturală est-vest prin acceptarea unui premiu de la un proeminent vestic instituție culturală.

Personalități care au câștigat Premiul Nobel
Personalități care au câștigat Premiul Nobel

Joseph E. Murray & E. Donnall Thomas

Celulele sanguine, care sintetizează în măduva osoasă, protejează corpul de boli precum leucemia. La mijlocul anilor ’50, Donnall Thomas a dezvoltat o tehnică pentru reaprovizionarea celulelor măduvei osoase prin transfuzie de sânge și în același timp, abilitatea de a transfera organe de la un pacient la altul. Murray a dezvoltat o tehnică pentru a descuraja tendința organismului de a respinge organele donatoare. Datorită descoperirilor lor, cei doi oameni de știință au împărțit Premiul Nobel pentru medicină în 1990.

Emil Theodore Kocher

O mărire anormală a glandei tiroide poate provoca dificultăți de respirație și distruge glanda. Ei bine, la sfârșitul anilor 1800, medicii puneau pacienții la un risc considerabil atunci când încercau să îndepărteze creșterile. Așadar, Kocher a explicat funcționarea glandei și relația acesteia cu metabolismul și a arătat cum igiena îmbunătățește siguranța chirurgicală și reduce pierderile de sânge. Cel mai important, munca lui Kocher a arătat că medicii trebuie să lase o parte importantă a glandei în loc în timpul intervenției chirurgicale. Acesta a primit Premiul Nobel pentru medicină în 1909.

Barack Obama

Comitetul Nobel norvegian a decis ca Premiul Nobel pentru Pace pentru 2009 să fie acordat președintelui american de la acea vreme, Barack Obama. El a fost premiat pentru ”eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea dintre state”. Comitetul a acordat o importanță deosebită viziunii lui Obama care spera la o lume fără arme nucleare.