Home » Life & Style » Timp liber » Arcul de Triumf din București: ce inscripții cuprinde acest monument simbol și de ce este trecut și numele Budapestei

Arcul de Triumf din București: ce inscripții cuprinde acest monument simbol și de ce este trecut și numele Budapestei

Alexandru Cazacu / 02.06.2021, 12:42
Arcul de Triumf din București: ce inscripții cuprinde acest monument simbol și de ce este trecut și numele Budapestei

În România există mai multe monumente istorice care marchează participarea țării noastre la Primul Război Mondial, dar cel mai cunoscut dintre acestea este cu siguranță Arcul de Triumf din București. Mai departe veți afla ce mesaje se pot vedea pe fațadele acestui monument, dar și care este motivul pentru care se menționează și numele Budapestei.

Arcul de Triumf din București și istoria acestui monument

După cum spuneam, unul dintre cele mai cunoscute monumente din România, Arcul de Triumf a fost ridicat pentru a celebra participarea țării noastre la Primul Război Mondial. Monumentul similar cu cel din capitala Franței are o înălţime de 27 de metri şi a fost inaugurat la 18 ani de la Unirea transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1936. La ceremonia de inaugurare a monumentului simbol au participat regele Carol al II-lea, mam  sa, regina Maria, prințul moștenitor Mihai, dar și membrii guvernului României de la acea vreme.

Odată cu instaurarea regimului comunist în România, monumentului i-au fost scoase de pe părțile laterale cele două texte ale proclamațiilor regelui Ferdinand către țară, cu ocazia intrării României în războiul de întregire și cu prilejul încoronării de la Alba Iulia din anul 1922. De asemenea, au fost scoase și distruse și efigiile regelui Ferdinand și ale reginei Maria, care au fost înlocuite cu două flori de piatră.

Cu toate acestea, după căderea regimului comunist, florile de piatră au fost date jos și înlocuite cu două medalioane din bronz care înfățișează chipurile regelui Ferdinand și a reginei Maria, însă inscripțiile originale de pe fațadele laterale nu au fost reinstaurate.

Ce inscripții cuprinde Arcul de Triumf din București
Ce inscripții cuprinde Arcul de Triumf din București

Ce mesaje apar inscripționate pe fațade și de ce apare și numele Budapestei

În afară de cele două efigii ale suveranilor, există și unele simboluri care reprezintă eroismul ostașilor români din Primul Război Mondial, dar și sacrificiul de care l-au făcut toți românii pentru înfăptuirea Marii Uniri. Pe de altă parte, există unele inscripții care întăresc rolul acestor simboluri pentru a reaminti generațiilor viitoare de aceste evenimente foarte importante pentru istoria românilor, susține Titus Bazac, inspector de specialitate, potrivit digi24.ro.

Așadar, pe fațada nordică a monumentului sunt două efigii de aceeași mărime (”Bărbăție”, realizată de Ion Jalea, și ”Credință”, realizată de Constantin Barascu). De asemenea, pe ambele faţade ale Arcului de Triumf sunt simboluri stilizate ale victoriei, iar deasupra acestor simboluri, sunt nişte inscripţii care amintesc de semnificaţia evenimentelor tragice şi eroice petrecute între anii 1917 -1918.

Curios este faptul că la capătul estic, pe o decorație a unei arcade este înscris numele Budapesta. Cu toate acestea, potrivit specialiștilor, nimeni nu ştie care este semnificaţia acestui nume.

”Totuşi, este vorba de un adevăr istoric şi anume, după ce practic se eliberase teritoriul României, nu chiar în întregime, dar în cea mai mare parte, au venit ştiri alarmante din Ungaria, unde puterea fusese acaparată de o facţiune de orientare comunistă, sprijinită de Moscova şi condusă de Béla Kun.

Pe de o parte, din cauza faptului că Béla Kun a primit poruncă de la Lenin să înceapă ofensiva de atacare a României, evident în scopul viitor al comunizării României, iar pe de altă parte, apelurile disperate ale aristocraţiei maghiare de a se face ceva pentru a preîntâmpina comunizarea Ungariei, au făcut ca armatele române să continue lupta şi după eliberarea teritorială, pătrunzând în Budapesta şi eliberând-o de comunism”, a spus Titus Bazac, potrivit sursei citate.