Home » Life & Style » Timp liber » Biblioteca “gaură de vierme”. Unde se află construcția impresionantă și de ce este considerată un loc inedit

Biblioteca “gaură de vierme”. Unde se află construcția impresionantă și de ce este considerată un loc inedit

Nistor Alexandru / 15.10.2021, 11:24

Biblioteca ”gaura de vierme” este o construcție impresionantă din provincia Hainan din China. După cum spune și numele, pavilionul curbat pare a fi o „gaură de vierme” care transcende timpul și spațiul. Această clădire multifuncțională permite vizitatorilor să citească, să se bucure de vedere la mare și să asiste la spectacole în aer liber, îndepărtându-se temporar de agitația vieții de zi cu zi.

Unde se află biblioteca “gaură de vierme”

Situată în sud-estul Chinei, Haikou este capitala provinciei Hainan. Odată a servit ca un port important, iar astăzi a devenit o zonă cheie a inițiativei insulelor de liber schimb din Hainan. În 2019, guvernul local a lansat planul de întinerire a golfului Haikou, într-un efort de a spori utilizarea spațiului public de-a lungul coastei. Este vorba despre construirea mai multor pavilioane, la care vor lua parte mai mulți arhitecți interni și internaționali, iar Biblioteca ”gaura de vierme” este unul dintre acestea.

Cu vedere la Marea Chinei de Sud, numită inițial, Biblioteca ”gaura de vierme” și redenumită ”Cloudscape of Haikou”, clădirea este situată în Parcul Century de-a lungul coastei golfului Haikou. Structura este turnată din beton alb, iar pereții curbați din beton nu servesc doar ca structură arhitecturală organică, ci conectează și tavanul, solul și pereții. Găurile de diferite dimensiuni permit arhitecturii să respire și, între timp, lasă lumina naturală să inunde interiorul. Spațiile gri ale coridoarelor exterioare oferă locuri umbrite pentru trecători care se pot opri să se odihnească.

De ce este considerată inedită Biblioteca ”gaura de vierme” (Cloudscape of Haikou)

Biblioteca are o suprafață de aproximativ are o suprafață de aproximativ 700 mp și găzduiește mai bine de 10.000 de cărți. De asemenea, clădirea este acoperită cu o terasă pe acoperiș care are vedere la Marea Chinei de Sud, iar lână bibliotecă se află o piscină și o zonă plină de nisip alb.

Prin geometria impresionantei clădiri, arhitecții au vrut să creeze o formă de relief naturală. Cu arcurile și cavernele sale curbate, interiorul pare să fi fost sculptat și erodat de elementele naturii. Cu toate acestea, biblioteca a fost, desigur, realizată prin tehnici inovatoare semnificative și măiestrie practică.

Biblioteca “gaură de vierme”. Unde se află construcția impresionantă
Biblioteca “gaură de vierme”. Unde se află construcția impresionantă / FOTO: CreatAR Images

Deschiderile circulare ale clădirii par să fie găuri săpate de animale sălbatice sau ape, estompând granița dintre arhitectură și natură. Dimensiunile variate ale deschiderilor permit luminii naturale în interior și creează un efect de ventilație naturală pentru a răci clădirea în climatul cald pe tot parcursul anului. După cum spuneam, prin găuri, vizitatorii pot observa cerul și marea.

Zona de lectură este orientată spre mare și leagă primul și al doilea etaj. De asemenea, biblioteca nu este exclusiv pentru lectură, ci și un loc pentru activități de schimb cultural. Zona de lectură a copiilor este izolată de spațiul principal de lectură, unde luminatoarele, găurile și nișele stimulează dorința copiilor de a explora.

Forma inedită a structurii creează mai multe spații și platforme semi-exterioare, care servesc și ca spații excelente pentru ca oamenii să citească și să privească spre mare. Ca răspuns la climatul cald local, spațiul gri al coridorului exterior al clădirii este realizat pentru ca temperaturile din interior să fie confortabile, dar și pentru economisirea energiei.

Sursă FOTO: Facebook art4dMagazine