Home » Life & Style » Timp liber » Calendar creștin ortodox mai 2021. Ce mari sărbători sunt în această lună

Calendar creștin ortodox mai 2021. Ce mari sărbători sunt în această lună

Violeta Badea / 26.04.2021, 14:08
Calendar creștin ortodox mai 2021. Ce mari sărbători sunt în această lună

Calendar creștin ortodox mai 2021. Luna mai, cunoscută și ca Florar, are 31 de zile și conține trei sărbători de cruce roșie și patru sărbători de cruce neagră. Prima sărbătoare este chiar Învierea Domnului! În acest articol vei afla care sunt celelalte sărbători care pică în această lună.

Calendar creștin ortodox mai 2021

Anul acesta, creștinii sărbătoresc în luna mai Învierea Domnului. Aceasta este și prima sărbătoare de cruce roșie din această lună, deoarece pică pe data de 2 mai, într-o zi de duminică. De asemenea, următoarele sărbători de cruce roșie sunt a doua și a treia zi de Paști. Apoi, urmează a treia zi de sărbătoare de cruce roșie: Izvorul Tămăduirii; Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim, care pică în data de 7 mai. Ultima sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii mai este pe data de 21 mai, într-o zi de vineri, și este vorba de Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Ce sarbatori sunt in luna mai
Ce sarbatori sunt in luna mai
  • Învierea Domnului, Sărbătoarea de Paște

Învierea Domnului sau Sărbătoarea de Paște este una dintre cele mai mari sărbători creștine ale anului și s-a sărbătorit pentru prima dată în jurul anului 1400 î. H. Paștele creștin provine din Paștele evreiesc, numit „Pesach”, cuvântul de origine al termenului Paști. Se spune că în jurul acelui an, evreii au abandonat Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu.

Cum au apărut tradițiile? Ei bine, Scriptura în cartea Exod din Vechiul Testament oferă informații importante cu privire la tradițiile sărbătorilor pascale. Cu ocazia ieșirii din Egipt, evreii erau nevoiți săia un mielși să-l sacrifice.  Apoi, cu sângele animalului erau unse marginile de lemn ale ușilor de la casele în care aceștia locuiau. Sângele era simbolul siguranței și credinței în Dumnezeu.

Cu siguranță, cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști. În prezent, oamenii vopsesc ouă și de alte culori, dar în folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.

Sărbătoarea Paștilor are loc după o lungă perioadă de post, în care se comemorează evenimentele premergătoare Învierii Domnului. Ultima săptămână din Postul Mare, numită Săptămâna Patimilor, începe în Duminica Floriilor, când se sărbătorește intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, și se sfârșește în Sâmbăta Mare. Este săptămâna în care au loc patimile lui Iisus, răstignirea și moartea Sa din Vinerea Mare.

  • Izvorul Tămăduirii

Această sărbătoare îi este închinată Maicii Domnului. Se spune că un orb și-ar fi recăpătat vederea spălându-se pe ochi cu apa unui izvor de lângă Constantinopol. Omul ar fi ajuns aici la recomandarea unui viitor împărat al Bizanțului Leon I (457- 474), după ce îi ceruse apă. Leon I a fost îndemnât, la rândul său, de glasul Maicii Domnului. După ce a ajuns la putere, Leon I a construit la locul respectiv o biserică din zid.

  • Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. Acesta s-a născut pe 27 februarue 272, în cettaea Naissus, iar după moartea tatălui lui, a fost numit împărat. Se spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscripția: „in hoc signo vinces”, în traducere „prin acest semn vei birui”. De asemenea, acestuia i s-a arătat în vis Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei.Constantin a urmat aceste mesaje și a obținut victoria.