Home » Life & Style » Timp liber » Când a fost înființat Muzeul Țăranului Român din București și ce se găsește de fapt aici. Scurt istoric

Când a fost înființat Muzeul Țăranului Român din București și ce se găsește de fapt aici. Scurt istoric

Alexandru Cazacu / 03.08.2022, 13:48
Când a fost înființat Muzeul Țăranului Român din București și ce se găsește de fapt aici. Scurt istoric

Situat în Capitală, Muzeul Țăranului Român este un muzeu național de arte și tradiții populare românești. Aici putem găsi nenumărate colecții de obiecte și monumente ale culturii materiale și spirituale românești. Dar când a fost înființat Muzeul Țăranului Român? Ei bine, puteți afla acest lucru în continuarea articolului curent.

Când a fost înființat Muzeul Țăranului Român din București

În forma s-a actuală, Muzeul Țăranului Român de pe șoseaua Kiseleff, din Sectorul 1, a fost înființat în anul 1990. Cu toate acestea, au mai existat și înainte încercări și începuturi ale muzeului. De exemplu, în anul 1864, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Muzeului Național de Antichități (precursorul Muzeului Țăranului Român).

După mai bine de patru decenii, în 1906, a luat naștere Muzeul de Etnografie, Artă Națională, Artă Decorativă și Industrială. Acesta este cunoscut sub denumirea populară „Muzeul de la Șosea”. La acea vreme, directorul muzeului era Alexandru Tzigara-Samurcaș. Istoric de artă cunoscut, el a contribuit mul la prestigiul instituției.

În 1912, după ce Carol I a semnat un document în acest sens, s-au început lucrările la construcția sediului actual al muzeului. Sub îndrumarea arhitectului Nicolae Ghica-Budești și a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș, construcția începea pe locul fostei monetării a statului. Cu toate acestea, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori, așa se face că muzeul a fost finalizat abia în anul 1941.

A avut mai multe nume de-a lungul anilor

În caz că nu știați, primul nume oficial al Muzeului Țăranului Român a fost „Muzeul de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă si Artă Industrială”. Ulterior, muzeul a fost numit „Muzeul de Etnografie si Artă Națională”, iar apoi „Muzeul de Artă Națională Carol I”.

În perioada comunistă, clădirea din Șoseaua Kiseleff a adăpostit Muzeul Lenin-Stalin, iar ulterior Muzeul Partidului Comunist Român. Ba chiar mai mult de atât, în ultimii ai regimului comunist, muzeul devenise un fel de omagiu muzeal adus lui Ceaușescu. La vremea respectivă, colecțiile muzeului au fost adunate în Palatul Știrbey din Calea Victoriei.

Aici, ele alcătuiau Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România. Tancred Bănăţeanu era directorul acestui muzeu. După 1990, toate bunurile au ajuns în depozitele Muzeului Satului.

Când a fost înființat Muzeul Țăranului Român
Când a fost înființat Muzeul Țăranului Român din București și ce se găsește de fapt aici

Ce puteți vedea în Muzeul Țăranului Român

Muzeul Țăranului Român este patronat de Ministerul Culturii și este, după cum spuneam, un muzeu de arte și tradiții populare românești. Aici sunt păstrate și expuse mai multe colecții de obiecte de obiecte țărănești, adăpostind peste 100.000 de piese. Printre acestea se numără colecții de ceramică, de haine tradiționale, țesuturi pentru interior, mobilier, feronerie, dar și obiecte religioase, din toate regiunile țării.

De asemenea, în Muzeul Țăranului Român există și o Arhivă de Imagine, unde puteți vedea fotografii vechi. Cu toate acestea, cea mai de seamă colecție este cea de ceramică. Cu un număr de circa 18.000 de piese, această colecție cuprinde obiecte, cum ar fi: oale de sarmale, oale de fiert magiunul, oale în care se punea laptele la prins, diferite cratițe și vase, dar și ulcioare de apă și forme pentru cozonac.