Home » Life & Style » Timp liber » Care sunt cele mai impresionante civilizații antice care au trăit pe pământ, dar au dispărut între timp

Care sunt cele mai impresionante civilizații antice care au trăit pe pământ, dar au dispărut între timp

Ileana Mladinoiu / 22.05.2021, 12:54
Care sunt cele mai impresionante civilizații antice care au trăit pe pământ, dar au dispărut între timp

Necunoscutul ne fascinează întotdeauna. Civilizațiile antice îngropate în țări de la sfârșitul secolelor și chiar mai mult. Fascinația noastră este adesea hrănită prin cunoaștere. Oricât de hrăniți suntem cu povești savante sau mai des populare, care ne spun despre destinul în general tragic al popoarelor de pe suprafața lumii, ne minunăm de rămășițele pe care ni le-au lăsat moștenire.

Care sunt cele mai impresionante civilizații antice care au trăit pe pământ, dar au dispărut între timp.

Unele sunt maiestuoase, precum Machu Picchu, altele misterioase, cum ar fi locul Stonehenge sau orașul Angkor.

Aztecii, celții, fenicienii, nubienii etc., de ce au dispărut aceste civilizații strălucitoare? De la naștere până la dispariția lor, ele au făcut istorie.

Imperiul Inca

În jurul anului 1100, câteva triburi au coborat din munți și s-au stabilit în valea Cuzco. Acest trib, care a coexistat cu alții în actualul Peru, și-a extins regatul până a devenit o mare putere în regiune. Vârful său a fost în 1471, cu o stăpânire peste Ecuador, Chile și întreaga coastă peruviană.

Mitologia incașă atribuie fondarea orașului Cuzco lui Manco Capac, pe care îl considera erou și totodată zeu. Dar succesiunea suveranului Huayna Capac, în jurul anului 1526, a dat naștere unui război civil în interiorul imperiului.

Debarcat la 15 noiembrie 1532, cuceritorul spaniol Francisco Pizzazo și cei 150 de soldați ai săi l-au prins pe noul împărat Atahualpa și l-au executat pe 26 iulie 1533. Cu complicitatea anumitor incași, spaniolii au jefuit comorile imperiului și au invadat treptat toate orașele sale. O mică porțiune de teritoriu, Vilcabamba, rămâne sub controlul incaș, dar cade în 1572 și odată cu acesta, ultimul împărat Tupac Amaru.

Civilizația aztecă

Stabiliți în Aztlan în secolul al II-lea, aztecii au întruchipat una dintre cele mai strălucite civilizații precolumbiene. În secolul al XVI-lea, imperiul avea o economie înfloritoare, marcată de opulența capitalei sale Tenochtitlan, acum Mexico City. La 18 februarie 1519, cuceritorul Hernan Cortez a aterizat pe coasta Yucatanului. După o primă întâlnire pașnică și schimbul de daruri cu împăratul Montezuma II, spaniolul începe ostilitățile. Ridicând alte triburi rivale, el organizează invazia. Moartea suveranului în iunie 1520 și masacrele au declanșat revolte în rândul aztecilor. În ciuda unei înfrângeri în timpul „tristei nopți”, invadatorii au zdrobit definitiv această civilizație la 13 august 1521, când capitala nu era altceva decât un câmp de ruine.

Care sunt unele dintre cele mai impresionante civilizații care au trăit pe Pământ
Cele mai impresionante civilizații care au trăit pe Pământ

Civilizația Khmer

Este reprezentată de situl arheologic din Angkor și a fost fondată de regele Jayavarman sau Yashovarman I în secolul al IX-lea, în Cambodgia actuală. Suveranul a stabilit cultul zeului-rege și și-a dezvoltat teritoriul cu o importantă politică de irigații. Situl Angkor Wat, dedicat zeului Vishnu și listat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre realizările sale incredibile.

Civilizația celtică

Originea celților este în mileniul II î.Hr., cu sate în apropiere de Rin și Dunăre. De la Irlanda la Marea Neagră, celții au cucerit un teritoriu vast fără a constitui un imperiu organizat. Societatea lor a fost marcată de arta războiului, de influența druizilor în viața orașului sau de invenția plugului cu roți. Dar cucerirea galilor, de la 58 la 51 de către Iulius Cezar, apoi invaziile barbare marchează declinul lor. Dominați, celții și-au pierdut treptat caracteristicile și s-au refugiat în Bretania, Țara Galilor, Scoția și Irlanda.

Civilizația nubienă

Situată în nordul actualului Sudan, Nubia a fost mult timp un regat autonom. Un trib nomad, Kush, s-ar fi stabilit acolo în secolul al XXV-lea înainte de Iisus Hristos. Bogată, cu o poziție geografică favorabilă de-a lungul Nilului și o mare varietate de materii prime, inclusiv aur și argint, regiunea este râvnită. Vecinul său egiptean a atacat-o din secolul al XVI-lea î.Hr. Faraonii au cucerit treptat Nubia inferioară și superioară.

Thutmose III este cel care își impune în cele din urmă dominația asupra regatului. Nubienii adoptă coduri, obiceiuri și legi egiptene. Apoi, confiscă produse rare și invidiate, cum ar fi pene de fildeș, abanos sau struț. Creștinizată din 379, Nubia a fost invadată de arabi în 640, când Egiptul a devenit musulman. Astăzi, nubienii ar fi 700.000, deși acest teritoriu nu există oficial.