Home » Life & Style » Timp liber » Câte proprietăți are Regele Charles în România. Locul din țara noastră care l-a cucerit pe monarh

Câte proprietăți are Regele Charles în România. Locul din țara noastră care l-a cucerit pe monarh

Ileana Mladinoiu / 04.10.2022, 14:01
Câte proprietăți are Regele Charles în România. Locul din țara noastră care l-a cucerit pe monarh

La 73 de ani, Charles Windsor, Prinț de Wales, iar acum Carol al III-lea intră în istorie ca cel mai bătrân monarh britanic care, în așteptarea urcării pe tron, s-a dedicat pasiunilor și angajamentelor sale privind arhitectura, pictura, ecologia, vânătoarea, polo și alte sporturi. Însă, mulți s-au întrebat, și, pe bună dreptate, de unde interesul moștenitorului Coroanei Britanice pentru România. De vreme ce în 1987 a creat o fundație pentru a ajuta intelectualii români să intre în contact cu universitățile occidentale, în special Oxford și Cambridge, am putea răspunde parțial la o astfel de nedumerire, de fapt, întrebare. Apoi,  în aprilie 1989, la Londra, a ținut un discurs despre situația dramatică a satelor românești distruse pentru a face loc terenurilor agricole sau a caselor demolate, ca să se construiască mulțimea de blocuri comuniste.

Câte proprietăți are Regele Charles în România. Locul care l-a atras pe monarh

În România, potrivit rri.ro, Prințul de Wales a pus pentru prima dată piciorul în 1998 și s-a îndrăgostit de Transilvania, această regiune din centrul țării, cu natura, habitatul, tradițiile și oamenii locului. De atunci, a venit în fiecare an, chiar de câteva ori pe an, pentru că-i place să se plimbe în mijlocul naturii, să întâlnească sătenii, promovându-le produsele tradiționale. Așa se face că șosetele tricotate de femeile din Viscri sunt exportate în Germania și de acolo în alte părți ale Europei de Vest.

În numeroase documentare despre România, Prințul Charles, acum Rege, i-a îndemnat pe români să-și petreacă vacanțele în România și să descopere „bogățiile incredibile” ale acestei țări. Adesea recunoaște că de la prima vizită făcută în țara noastră „se simte ca acasă aici” și sentimentul rămâne același la fiecare vizită.

„România este o țară surprinzător de diversă, spune el, de la Delta Dunării, cea mai mare și mai sălbatică zonă umedă din Europa, până la pădurile, izvoarele și mănăstirile Bucovinei, Moldovei și Maramureșului, până la dealurile Apuseni sau întinderile nelocuite ale Harghitei, prețioasele colecţii ale muzeelor ​​din Bucureşti sau frumuseţea sălbatică a trecătoarei Porţilor de Fier, castelele, munţii, văile îndepărtate ale Banatului şi Crişanei. O astfel de bogată diversitate naturală și culturală unită sub același steag este remarcabilă și este una dintre caracteristicile care fac din România un colț special al Europei”.

Potrivit majorității observatorilor, sensibilitatea pentru natură a Regelui Charles vine din pasiunea lui pentru botanică și grădinărit, moștenită de la regretata sa mamă Regina Elisabeta a II-a. De multe ori repetă, când i se ivește ocazia, că prietenii săi români, patrimoniul cultural și natural al țării, tradițiile acesteia se numără printre motivele care îl aduc în România. „Este rar, poate unic în Europa, să găsești un peisaj productiv atât de bine conservat și funcțional, la o scară atât de mare”, a spus Prințul de Wales, subliniind bogăția naturală a României, unde există 200 de specii de fluturi, față de doar 40 în Marea Britanie. Reamintim că pe 29 mai 2017 prințul s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Babeș-Bolyai, după ce cu trei ani în urmă i s-a acordat același titlu de la Universitatea din București la aniversarea a 150 de ani de la înființare, pentru interesul arătat faţă de România şi tradiţiile de aici.

Charles, fan al Transilvaniei

Fan al României și al Transilvaniei, Charles deține mai multe proprietăți vechi, respectiv una în Viscri (județul Brașov), patru în Valea Zălanului (Covasna), una în Mălâncrav (Sibiu), și patru în Breb (Maramureș). În total, Prinţul Charles ar avea 10 proprietăţi în România, toate achiziţionate prin propria Fundaţie „Mihai Eminescu Trust”.

Charles a cumpărat casele din Transilvania, regiunea cunoscută ca patria lui Dracula. Le-a restaurat folosind metode și mobilier tradițional. Una a fost transformat într-o casă de oaspeți. În 2015, și-a lansat propria fundație caritabilă în România, care își propune să protejeze patrimoniul cultural și natural al țării și să promoveze dezvoltarea durabilă.

Charles se mândrește că este o rudă îndepărtată a unui prinț din secolul al XV-lea cunoscut sub numele de Vlad Țepeș sau Dracula și are, în propriile sale cuvinte, „Transilvania în sângele (lui)”. Preocupat de conservarea monumentelor istorice, în special ale celor din Transilvania, Prințul Charles s-a implicat în programul de reabilitare a mai multor sate săsești, fondate în secolul al XII-lea-o parte dintre acestea figurează în patrimoniul UNESCO-și chiar a cumpărat mai multe case în unele localități printre care Viscri și Saschiz.

Prin investiția sa, regele Carol al III-lea „a salvat de la uitare acest cătun de 400 de suflete, dominat de o biserică fortificată inclusă în patrimoniul UNESCO”, după cum explică un fost profesor de sport dintr-o localitate învecinată. De asemenea, a finanțat o stație ecologică de epurare a apelor uzate pe bază de stuf și un nou sistem de canalizare a apei pentru sat, fără a-i face publicitate, dezvăluie pentru AFP Caroline Fernolend, președintele Fundației „Mihai Eminescu Trust”.

De ce pentru Charles de România Viscri este locul preferat

În 1930 satul avea 787 de locuitori, dintre care 562 de sași de origine. După cel de-al Doilea Război Mondial, numărul sașilor Viscri a scăzut semnificativ în urma deportărilor în Germania și Uniunea Sovietică. După revoluția din ’89, satul se confruntă cu o puternică emigrație, sașii fiind înlocuiți în special de țigani. Viscri are astăzi vreo 150 de romani, 275 de țigani și doar 34 de sași. În Viscri mai trăiesc astăzi foarte puțin sași, deoarece după căderea comunismului, mulți locuitori de aici au plecat în Germania. Casele au fost abandonate, fiind în pericol de prăbuşire.

După prima sa vizită în 1998, Charles supranumit prinț de România,  iubitor de natură, a devenit un om obișnuit în regiune. Prima casă a fost cumpărată acolo în 2006. Inițial, era o reședință princiară ocazională, apoi a fost transformată într-un mic muzeu dedicat botanicii, o altă pasiune a acestuia. „Majestatea Sa Regele nu a stat aici de câțiva ani, dar a lăsat multe urme”, a mai declarat pentru AFP Caroline Fernolend.

Un alt loc preferat este Valea Zalanului, „satul de la capătul asfaltului”

Se află în județul Covasna, o altă regiune de care Prințul Charles s-a îndrăgostit nebunește și unde a decis să cumpere un domeniu în 2008. Inclus în topul „cele mai bune paradisuri private” de Vanity Fair, acest mic colț de vis merită să fie descoperit. La 70 de km de Sfântu Gheorghe, în Valea Zalanului, Printul de Wales alege să petreacă câteva zile pe an, în restul anului casa Domnească fiind deschisă publicului pentru cea mai mare plăcere a turiștilor.

Numit de locuitori „satul de la capătul asfaltului”, oferă priveliști spre munții Baraolt, păduri dese și dealuri presărate cu căți de fân. Casele proprietății, în număr de patru, au fost renovate cu grijă folosind metode și materiale tradiționale, Prințul Charles dorind să păstreze autenticitatea locului. De asemenea, dacă veți ajunge acolo, veți găsi o colecție de obiecte tradiționale și picturi alese prin grija Alteței Sale.