Home » Life & Style » Timp liber » Câți ani trăiesc papagalii. Secretul longevității lor, potrivit specialiștilor

Câți ani trăiesc papagalii. Secretul longevității lor, potrivit specialiștilor

Alexandru Cazacu / 24.06.2022, 17:33
Câți ani trăiesc papagalii. Secretul longevității lor, potrivit specialiștilor

Cu siguranță, cei care au papagali știu că aceste minunate păsări au o durată de viață foarte lungă. Potrivit cercetătorilor, la animale, longevitatea este de cele mai multe ori asociată cu o masă mare a corpului. Cu toate acestea, papagalii trăiesc la fel de mult ca păsările de dimensiuni mari și chiar mai mult decât cele similare ca mărime. Haideți să vedem câți ani trăiesc papagalii și care este secretul longevității lor.

Câți ani trăiesc papagalii. Care este secretul longevității acestor păsări

În caz că vă întrebați câți ani trăiesc papagalii, răspunsul vi-l dăm noi. În caz că nu știați, unele specii pot trăi chiar și 70 – 80 de ani. Bineînțeles, nu toate speciile de papagali trăiesc la fel de mult. De obicei, papagalii sunt recunoscuți pentru penele lor viu colorate, dar și pentru capacitatea de a imita diverse sunete și gesturi. Totuși, ar putea avea aceste abilități ceva de-a face și cu longevitatea papagalilor?

Potrivit unui studiu publicat în „Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences”, durata mare de viață a papagalilor este asociată cu o altă caracteristică a lor și anume cu inteligența pe care o posedă.

Inteligența ar putea fi secretul longevității papagalilor

După cum am menționat și anterior, papagalii trăiesc mai mult față de mamiferele de aceleași dimensiuni. Potrivit lui Simeon Smeele, ecologist la Institutul Max Plank pentru Comportamentul Animalelor din Radolfzell, „acest lucru se datorează probabil faptului că pot zbura și pot scăpa de prădători”.

„De exemplu, cacatua poate trăi până la 70 sau chiar 80 de ani în unele cazuri, dar cântărește doar 700-1000 de grame. Oamenii cântăresc de 100 de ori mai mult, dar trăiesc cu doar câteva decenii mai mult”, spune Smeele, potrivit Live Science.

Cu toate acestea, papagalii nu sunt păsări obișnuite. De ce spunem acest lucru? De exemplu, mierla americană, una dintre cele mai comune păsări din America de Nord, are o durată medie de viață de 2 ani. În schimb, papagalul din specia „Agapornis roseicollis” trăiește, în medie, 8 ani, însă este mult mai mic în dimensiuni ca mierla.

Câți ani trăiesc papagalii
Câți ani trăiesc papagalii. Care este secretul longevității lor

În medie, cei mai longevivi papagali trăiesc 20 – 30 de ani

Ecologistul spune că sunt și alte păsări care trăiesc mult, însă acestea sunt de dimensiuni mari. „Un flamingo cântărește aproape de patru ori mai mult decât cel mai longeviv papagal, dar are cam aceeași medie de viață”, explică Simeon Smeele.

Noile studii ale oamenilor de știință au scos la iveală o mare diversitate în speranța de viață la papagali. Aceasta variază între o medie de doi ani pentru papagalul de smochine, un grup cu două genuri, „Cyclopsitta” și „Psittaculirostris”, și până la 30 de ani pentru papagalul stacojiu, „Ara macao”.

Printre cele mai longevive specii se numără și „cacatua cu creasta de sulf din Australia”, care trăiește, în medie, 25 de ani. Ei bine, având un creier relativ mare, acest lucru a fost asociat cu o speranță mai mare de viață, în cazul papagalilor. „Se pare că un creier mai mare te poate ajută să trăiești mai mult timp”, adaugă Smeele.