Home » Când, unde, cum » Câți bani a donat România pentru a sprijini Ucraina, în urma războiului cu Rusia. De 600 ori mai puțin decât Polonia

Câți bani a donat România pentru a sprijini Ucraina, în urma războiului cu Rusia. De 600 ori mai puțin decât Polonia

Alexandru Cazacu / 05.05.2022, 14:21
Câți bani a donat România pentru a sprijini Ucraina, în urma războiului cu Rusia. De 600 ori mai puțin decât Polonia

Multe state au donat fonduri pentru a sprijini Ucraina, în urma războiului cu Rusia, iar printre acestea se numără și țara noastră. Cu toate acestea, românii au donat mult mai puțin în comparație cu alte state europene. Află în continuarea acestui articol câți bani a donat România pentru a sprijini Ucraina. Se pare că polonezii au donat de 600 de ori mai mult.

Mai multe țări din lume au venit în sprijinul Ucrainei

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, atât marile puteri, cât și unele state europene care au granițe în apropierea conflictului armat au sărit în ajutorul Ucrainei. Dintre toate țările vecine, România a alocat cele mai puține fonduri. De fapt, statul român a donat de 50 de ori mai puțin decât Estonia și Letonia, iar Polonia a donat de 600 de ori mai mult decât țara noastră.

Potrivit jurnaliștilor de la Europa Liberă, multe state democratice au făcut eforturi destul de mari pentru a sprijini Ucraina, în urma invaziei ordonate de Vladimir Putin. Țări din G7 și Uniunea Europeană au donat s-au au promis că vor dona ucrainenilor, până la data de 23 aprilie, aproximativ 27 de miliarde de euro, arată o contorizare efectuată de Institutul Kiel pentru economia mondială.

Mai precis, statele membre UE, Banca Europeană de Investiții, dar și Consiliul și Comisia Europeană au acordat sau promis Ucrainei nu mai puțin de 12 miliarde de euro. Totodată, Statele Unite au promis peste 11 miliarde de dolari, însă suma ar putea deveni mult mai mare, dacă solicitarea președintelui american va fi aprobată de Congresul SUA.

Câți bani a donat România pentru a sprijini Ucraina, în urma războiului cu Rusia
Câți bani a donat România pentru a sprijini Ucraina, în urma războiului cu Rusia

Este important să menționăm că sumele reprezintă ajutorul financiar, umanitar și militar oferit Ucrainei de statele respective. De asemenea, sumele nu includ programele de ajutoare ale refugiaților sau ajutoarele ce vin de la organizații non-guvernamentale și persoane fizice, mai scrie sursa citată.

Câți bani a donat România pentru a sprijini Ucraina

După cum spuneam, dintre țările situate în vecinătatea conflictului, România a donat cel mai puțin. Mai exact, ajutorul acordat de statul român reprezintă un procent de 0,043% din PIB-ul său. Așadar, dacă ne raportăm la acest indicator, țara noastră a donat mai puțin chiar și decât Malta sau Portugalia, țări care sunt la foarte mare distanță de conflict. Conform datelor date existente, până la 23 aprilie, România acordase sau promisese ajutoare în valoare de circa 4 milioane de euro.

Dintre toate statele europene vecine cu Ucraina, cel mai consistent ajutor a venit din partea Poloniei. Indiferent că este vorba despre ajutoare militare, umanitare sau financiare, polonezii au acordat sau au promis până la sfârșitul lui aprilie ajutoare de aproape 2,4 miliarde de euro. Pe de altă parte, Estonia a donat Ucrainei ajutoare în valoare de 221 de milioane de euro, iar cele venite din partea Letoniei au fost de 226 de milioane de euro.

În schimb, țara noastră a fost gazdă a sute de mii de refugiați ucraineni, având în vedere că de la începutul războiului și până acum aproximativ 840.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România. Conform estimărilor, câteva zeci de mii de ucraineni au rămas la noi în țară, iar circa 10.000 au cerut protecție temporară.