Home » Life & Style » Timp liber » Ce cadouri nu e bine să oferi de Moș Nicolae. Aceste obiecte aduc ghinion

Ce cadouri nu e bine să oferi de Moș Nicolae. Aceste obiecte aduc ghinion

Alexandru Cazacu / 03.12.2021, 18:15
Ce cadouri nu e bine să oferi de Moș Nicolae. Aceste obiecte aduc ghinion

Sfântul Nicolae este prăznuit în fiecare an, pe data de 6 decembrie. Cunoscut în popor ca Moș Nicolae, el este considerat ca fiind atât ocrotitorul copiilor, dar și al celor nedreptățiți, al marinarilor, soldaților, brutarilor și al văduvelor. De obicei, în dimineața zilei de 6 decembrie, copiii cuminți găsesc în ghetuțe dulciuri și alte surprize, din partea Sfântului. Află în continuare ce cadouri nu trebuie să oferi de Moș Nicolae. Se spune că aceste obiecte aduc ghinion.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

Potrivit tradiției populare, ziua Sf. Nicolae marchează începutul iernii. Se spune că în această zi, moșul își scutură barba gri și așa își face apariția și prima ninsoare din iarna respectivă. Cu toate acestea, dacă în acea zi nu ninge, se spune că Moșul a întinerit, iar astfel iarna va fi una blândă.

O vorbă din popor spune că, cerurile se deschid și pentru oameni în nopțile Sfintelor Sărbători, iar pentru o clipă Moș Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu. De asemenea, se mai spune că el este cel care păzește Soarele care încearcă să se furișeze pe lângă el, pentru a ajunge pe tărâmul de miază-noapte. Dacă Soarele va reuși să treacă de Moș, lumea va rămâne fără lumină și căldură.

Tot cu ocazia zilei de Sf. Nicolae, în unele zone din România, oamenii pun într-un vas cu apă lângă icoane crenguțe de pomi fructiferi. Se spune că dacă aceste ramuri vor înflori până la sfârșit de an, pomii vor fi roditori în anul care vine.

Ce cadouri nu e bine să oferi de Moș Nicolae

În Ajun de Moș Nicolae, copiii își curăță încălțămintea și o pregătesc pentru dimineața zilei de 6 decembrie, deoarece Moșul le va umple cu daruri. Se spune că Moș Nicolae se uită prin ferestre și află imediat dacă copiii au fost cuminți, iar cei care au fost neascultători vor primi în loc de dulciuri o nuielușă. Ei bine, dacă nuielușa este pusă în apă și începe să înmugurească, înseamnă că Moș Nicolae i-a iertat pe copiii năzdrăvani, iar dacă vor fi cuminți, în anul care vine vor primi și ei cadouri.

Potrivit unui alt obicei legat de această sărbătoare, de Sfântul Nicolae nu trebuie să oferi în dar anumite obiecte. Mai exact, se spune că aduce ghinion posesorului dacă oferi drept cadou obiecte de culoare neagră, obiecte ascuțite, bijuterii și produse de machiaj.

Ce cadouri nu e bine să oferi de Moș Nicolae
Ce cadouri nu e bine să oferi de Moș Nicolae

Despre Sfântul Nicolae

Potrivit scrierilor istorice, Sfântul Nicolae a trăit în secolul al III-lea, pe vremea domniei împăraților Dioclețian și Maximilian. El s-a născut în provincia Lichia, din Turcia. Ei bine, datorită credinței și bunătății de care a dat dovadă, Sf. Nicolae a fost prins și întemnițat alături de alți creștini ai vremii respective.

Cu toate acestea, el a fost eliberat din temniță, după ce împăratul Constantin cel Mare a ajuns conducătorul romanilor și a poruncit eliberarea tuturor creștinilor. Conform legendelor istorice, el a fost unul dintre Sfinții Părinți care au luat parte la Sinodul de la Niceea.