Home » Life & Style » Timp liber » Ce este SPF-ul, ce înseamnă SPF 15, SPF 30 și SPF 50, cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta

Ce este SPF-ul, ce înseamnă SPF 15, SPF 30 și SPF 50, cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta

Alexandru Cazacu / 10.06.2022, 12:04
Ce este SPF-ul, ce înseamnă SPF 15, SPF 30 și SPF 50, cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta

Odată cu venirea sezonului estival, mulți dintre noi ne facem deja planuri pentru vacanța la mare, când ne vom bucura de plajă în zilele însorite. Totuși, dacă vrem să ne bucurăm de razele soarelui trebuie să ne protejăm pielea. Există multe produse de protecție solară pe care le putem folosi, iar acestea au inscripționat pe ambalaj SPF-ul. Află în continuarea acestui articol ce este SPF-ul și cum îl alegi pe cel potrivit pentru pielea ta.

Ce este SPF-ul și cum îl alegi pe cel potrivit

După cum spuneam, în comerț există foarte multe produse cu factor de protecție, iar cu ajutorul acestora putem evita arsurile solare. Factorul de protecție solară (SPF) are capacitatea de a opri cantitatea de ultraviolete absorbite de piele.

Cifrele care sunt inscripționate pe ambalaj, în dreptul factorului de protecție, „reprezintă o valoare care ne arată de câte ori suntem protejați împotriva arsurii solare. Soarele este un astru natural care conține amestec de ultraviolete B și A. Teoretic ar mai exista în vid și C, dar sunt absorbite până să ajungă pe pământ”, spune dr. Olga Simionescu, medic dermatolog, potrivit DC Medical.

Potrivit specialistului, ultravioletele de tip B sunt cele care produc arsurile și toate afecțiunile de la nivelul pielii. Așadar, factorul de protecție ne arată de câte ori ne-am putea arde în absența aplicării acestuia.

Ce înseamnă SPF 15, SPF 30 și SPF 50

În cazul SPF 50, protecția este de aproximativ 97%, spune medicul dermatolog. Pe de altă parte, factorul 30 protejează 92%. În schimb, factorii mai mici protejează mai puțin. Evident, condiția este să aplicăm corect produsul respectiv. Mai exact, stratul trebuie „să fie generos, gradual și uniform pe suprafață mare și reînnoit la două ore”, mai spune prof. univ. dr. Olga Simionescu.

În concluzie, atunci când vine vorba despre un factor SPF 50, asta înseamnă că, în lipsa aplicării acestuia, ne-am arde de 50 de ori. Dacă factorul este 15, atunci el va proteja doar parțial, mai spune specialistul în dermatologie.

Ce este SPF-ul
Ce este SPF-ul și ce înseamnă SPF 15, SPF 30 și SPF 50. Cum îl alegi pe cel potrivit

Cum alegi produsul cu SPF potrivit pentru pielea ta

Atunci când alegem astfel de produse, trebuie să ținem cont de tipul pielii. De exemplu, în cazul persoanelor care au avut în familie rude cu afecțiuni grave ale pielii, este recomandat un produs cu SPF ridicat.

„Agentul ecran, adică produsul de foto-protecție, trebuie dat în funcție de cât de deschisă este culoarea pielii și de ce risc de cancer cutanat există. Dacă oamenii au sau nu în familie rude care au avut suferințe de acest gen. Însă există și protecție cu spectru larg, adică împotriva razelor A și scrie pe produs broad spectrum, adică spectrul larg. Acesta arată și protecția pentru tipul A de ultraviolente”, explic dr. Simionescu.

În plus, pentru atunci când mergem la plajă, medicul recomandă să ne protejăm și cu unele articole suplimentare. Mai exact, este indicat să ne acoperim capul cu o pălărie, să purtăm ochelari de soare și tricouri deschise la culoare. Conform profesorului universitar, toate aceste lucruri sunt protectori fizici parțiali.