Home » Life & Style » Timp liber » Ce face și cum arată Sharbat Gula, fetița afgană cu ochii verzi, la 36 de ani de la apariția pe coperta National Geographic. FOTO

Ce face și cum arată Sharbat Gula, fetița afgană cu ochii verzi, la 36 de ani de la apariția pe coperta National Geographic. FOTO

Alexandru Cazacu / 03.12.2021, 15:00
Ce face și cum arată Sharbat Gula, fetița afgană cu ochii verzi, la 36 de ani de la apariția pe coperta National Geographic. FOTO

Pentru cei care nu știu acest lucru, Sharbat Gula este o femeie de origine afgană. Ea a devenit celebră în 1985, după ce chipul său a apărut pe coperta revistei Național Geographic. Ei bine, au trecut nu mai puțin de 36 de ani de atunci, iar fetița afgană cu ochi verzi este femeie în toată puterea cuvântului. Ce face și cum arată Sherbat Gula acum, veți afla în rândurile de mai jos.

Ce face și cum arată fetița afgană cu ochi verzi, după 36 de ani de la apariția pe coperta National Geographic

După cum vă spuneam, în anul 1985, pe coperta revistei Național Geographic a apărut fotografia unei fetițe afgane cu ochi verzi și pătrunzători. Ei bine, Sharbat Gula are acum 49 de ani, însă și-a păstrat strălucirea din priviri, chiar dacă viața ei nu a fost tocmai bună în Afganistan, o țară unde femeile trec prin cele mai grele clipe.

Nu de mult timp, renumita ”fetiță afgană” cu ochi verzi a ajuns în Italia, ca parte a evacuării afganilor, după ce talibanii au preluat conducerea țării, a anunțat guvernul italian, potrivit The Guardian. Autoritățile italiene spun că Sharbat Gula a cerut să fie ajutată să părăsească Afganistanul, iar acum guvernul italian o ajută să se integreze în Italia.

Celebra fotografie ”Fata afgană” a fost realizată pe când Sharbat Gula avea 12 ani

Renumita fotografie a fost făcută de Steve McCurry, un fotograf de război, în anul 1984. La vremea respectivă, Sharbat avea doar 12 ani și trăia într-o tabără de refugiați din partea de nord-vest a Pakistanului. Ei bine, fotografia cu pricina a devenit rapid foarte cunoscută în toată lumea.

Câțiva ani mai târziu, în 2002, McCurry a găsit-o din nou pe fetița cu ochi verzi. Însă ea era deja o femeie în toată firea, locuind împreună cu familia sa într-un sat afgan. Ulterior, fotograful s-a ocupat de finanțarea unui proiect cu privire la îndeplinirea unei mari dorințe a lui Sharbat Gula, adică un pelerinaj la Mecca.

Până în 2002, când McCurry regăsit-o, identitatea ei a rămas necunoscută. În toți anii care trecuse până atunci, Gula nu a știut cât de celebru a devenit chipul său. Se pare că acea fotografie, este singura imagine care a fost folosită de trei ori pe coperta celebrei reviste. Un articol al celor de la National Geographic din 2002, care vorbea despre fetița afgană devenită adultă spunea că: ”Timpul și greutățile i-au șters tinerețea. Pielea ei arată îmbătrânită. Geometria maxilarului ei s-a schimbat, însă ochii încă mai strălucesc”.

Ce face și cum arată fetița afgană cu ochi verzi, la 36 de ani de la apariția sa pe coperta National Geographic
Ce face și cum arată fetița afgană cu ochi verzi, la 36 de ani de la apariția sa pe coperta revistei National Geographic

Sharbat Gula a fost arestată în Pakistan

În 2014, ea a ajuns în Pakistan, a fost arestată după ce autoritățile au acuzat-o că avea o carte de identitate pakistaneză falsă, fapt pentru care a fost deportată înapoi în Afganistan. Ajunsă cu avionul la Kabul, președintele a găzduit o recepție pentru ea la palatul prezidențial și i-a înmânat cheile unui apartament nou, potrivit sursei citate.

Italia a fost una dintre numeroasele țările din Occident care au transportat pe cale aeriană sute de refugiați afgani, după ce trupele americane au părăsit Afganistanul, iar talibanii au preluat puterea în stat.