Home » Life & Style » Timp liber » Ce înseamnă când se uită câinele direct în ochii tăi. Mesajul cu o profundă semnificație

Ce înseamnă când se uită câinele direct în ochii tăi. Mesajul cu o profundă semnificație

Violeta Badea / 30.03.2021, 14:01
Ce înseamnă când se uită câinele direct în ochii tăi. Mesajul cu o profundă semnificație

Ce înseamnă când se uită câinele direct în ochii tăi. Mesajul cu o profundă semnificație. Ai un cățel acasă și te fixează des cu privirea? Ei bine, știi deja că vrea ceva. Din păcate, patrupezii nu pot vorbi, dar folosesc contactul vizual pentru a comunica cu stăpânii lor. În continuare veți afla ce înseamnă când se uită câinele direct în ochii tăi.

Ce înseamnă când se uită câinele direct în ochii tăi

Chiar dacă nu iubești animalele de companie, totuși privirea înduioșătoare a cățelușilor nu te poate lăsa indiferent. Dacă ai deja un patruped acasă, atunci cunoști deja sentimentul. Probabil ai observat că pentru câini contactul vizual este o metodă de a-ți transmite anumite informații și de a înțelege cum vrea omul să acționeze.

Astfel, dacă dorești să-i oferi o recompensă, îi poți cere să se așeze sau să se calmeze înainte de a savura mâncarea, contactul vizual înseamnă că atenția lor e îndreptată către tine și este gata să te asculte. Dar, mai este o variantă pentru care te poate privi în ochi. Probabil nu sunteți pe aceeași lungime de undă. Contactul vizual nu reprezintă întotdeaua o dovadă de iubire, mai ales când e vorba de un câine de pe stradă.

„Câinii folosesc contactul vizual pentru a se asigura și întelege în moduri similare cu oamenii pentru a pricepe conexiunea interpesonală și reacția. Asta ne ajută și pe noi să avem o conexiune cu ei.”, a spus Philip Tedeschi, profesor și cercetător în legătura om-animal, citat de Reader’s Digest.

De ce ne fixeaza cu privirea cainele
De ce ne fixeaza cu privirea cainele

Mesajul cu o profundă semnificație

Câinii mai folosesc contactul vizual pentru a-și arăta dragostea și recunoștința pentru stăpânul lor. „La fel cum oamenii se privesc unul pe celălalt pentru a arăta dragoste și afecțiune, la fel procedează și câinele tău”, a mai spus Philip Tedeschi. De asemenea, există și un studiu care a demonstrat faptul că hormonul oxitocină se dezvoltă în oameni și în câini, atunci când fac schimb de o privire înduioșătoare.

Profesorul atrage atenția că patrupedul poate învăța în timp că contactul vizual poate duce adesea la atenția sau hrană de la stăpânii lor. Tedeschi spune că câinii se vor uita adesea când stăpânul face ceva care le stârnește curiozitatea. De exemplu, desface un ambalaj care miroase frumos sau deschid dulapul unde se găsesc alimente. Se agită și privesc pentru a vedea dacă pot participa și ei la distracție.

Alte semnale pe care le transmit câinii

  • Câinii își mai folosesc coada pentru a-și arăta emoțiile, bucuria sau agresivitatea. Coada ridicată arată agresivitatea sau dacă ține coada între picioare înseamnă că este speriat;
  • Căscatul poate însemna că patrupedul este speriat, nu neapărat obosit. Specialiștii spun că prin căscat, câinele își reduce temperatura corpului și presiunea arterială, calmându-se;
  • Un alt lucru interesant este faptul că patrupedul nu întelege ce este lesa cu adevărat, el nu știe că este modul prin care noi îi controlăm, nelăsându-i să fugă sau să se ia la ceartă cu ceilalți câini. Atunci când îl plimbi trebuie să-i arăți că tu ai controlul. Astfel, atunci când trage de lesă și fuge înaintea ta nu o face pentru că este fericit, ci pentru că are impresia că el te plimbă pe tine.