Home » Life & Style » Timp liber » Ce înseamnă și cum îți dai seama că ai cununiile legate. Există o slujbă de dezlegare? Sfaturi duhovnicești

Ce înseamnă și cum îți dai seama că ai cununiile legate. Există o slujbă de dezlegare? Sfaturi duhovnicești

Bucur Ioana / 24.11.2020, 10:06
Ce înseamnă și cum îți dai seama că ai cununiile legate. Există o slujbă de dezlegare? Sfaturi duhovnicești

Pentru mulți tineri, a întemeia o familie este singurul scop real în viață. Cu toate că muncesc din greu pentru a-și vedea visul transformat în realitate, nu reușesc să construiască o relație de durată, cu un partener alături de care să facă marele pas. Cu toate variantele epuizate, un gând „neortodox” apare…Află ce înseamnă și cum îți dai seama că ai cununiile legate. Duhovnicii vorbesc deschis despre fenomen și dezvăluie dacă există o slujbă de dezlegare.

Ce înseamnă și cum îți dai seama dacă ai cununiile legate

După ce îți cauți ani în șir perechea, acea persoană în care să ai încredere deplină și alături de care să poți întemeia o familie și construi un viitor, dar te lovești doar de eșecuri în dragoste și despărțiri dureroase, te poți gândi că adevărata cauză a nefericirii poate fi una…bizară. Cu toate că teoria pare desprinsă din povești, tot mai mulți tineri ajung să creadă că au cununiile legate.

Ce înseamnă, de fapt, să ai cununiile legate? Potrivit credinței populare, există trei modalități prin care se pot lega cununiile cuiva:

  • prin păcatele personale
  • prin vrăji sau blesteme
  • prin blestemul părinților
Se spune că există trei modalități prin care se pot lega cununiile cuiva
Se spune că există trei modalități prin care se pot lega cununiile cuiva

Se spune că o persoană poate avea cununiile legate din cauza păcatelor proprii. De aceea, mulți tineri ajung la biserică și cer ajutorul preoților pentru a-i scăpa de povară, pentru a fi dezlegați de blestem. În credința populară, blestemul părinților, în special cel al mamei, este unul foarte puternic, aproape imposibil de dezlegat fără spovedanie.

Însă, poți să ai cununiile legate de persoane care îți vor, pur și simplu, răul. Îți poți da seama dacă ai cununiie legate dacă, atunci când plănuiești să te căsătorești, apar piedici după piedici, dacă evenimentul se amână de mai multe ori, dacă în relația de cuplu apar, din senin, conflicte și probleme sau dacă reușești, orice ai face, să îți găsești persoana potrivită. Este recomandat ca în mmentele dificile, să apelați la sfatul unui duhovnic.

Ce spune biserica despre legarea cununiilor. Există o slujbă de dezlegare?

Întrebat dacă există o slujbă de dezlegare a cununiilor, protoiereu Gheorghe Colțea a dezvăluit că nu există nicio rugăciune pentru așa ceva, însă „avem rugăciuni de dezlegare pentru viața oamenilor”. Duhovnicul a mărturisit că întâlnește mulți tineri împliniți pe plan profesional, dar care nu reușesc să își întemeize o familie.

Nu există o slujbă de dezlegare a cununiilor
Nu există o slujbă de dezlegare a cununiilor

„Este adevărat că nu avem o rugăciune pentru dezlegarea cununiilor, pentru că biserica nu se ocupă de vrăjitorie. În schimb, avem rugăciuni de dezlegare pentru viața oamenilor. Biserica nu trece cu vederea necesitățile acestora. În zilele noastre, tinerii se căsătoresc foarte greu. Este un paradox să trăim într-o lume cu peste șapte miliarde de oameni, în care băieții să nu își găsească o fată pereche sau fetele, un băiat pereche. (…)

Pentru că eu am în biserică o rânduială legată de cinstirea sfinților, marți seara,  la care vin foarte mulți tineri pe care îi cunosc și despre care știu că nu căsnicii, în ultima vreme m-am gândit, ca mângâiere pentru ei și ca încurajare, să citesc o rugăciune pentru ca Dumnezeu să îi binecuvânteze să se poată căsători. Nu ascund faptul că am căutat pe internet o asemenea rugăciune și am găsit câteva variante. Am ales una care mi-a plăcut foarte mult. Citesc, marți seara, o singură dată, rugăciunea pentru cei care doresc să se căsătorească. Aceasta nu înseamnă că „dezleg cununii” care au fost legate de cineva. Atenție, există această înclinare păcătoasă în a gândi că cineva „ți-a legat cununiile”. Părinții, preoții și pedagogii trebuie să fie atenți ce îi învață pe tineri, să fie limpede: căsătoria se întemeiază la tinerețe și atunci când trebuie întemeiată. Toate celelalte se vor adăuga, dar căsătoria nu trebuie să fie ratată”, a explicat Protoiereu Gheorghe Colțea, Protopopiatul de Bran-Zărnești, Arhiepiscopia Sibiului, pentru Trinitas TV.