Home » Când, unde, cum » Ce semnificații speciale ascund plantele pictate în icoane. Apar rar și sunt alese cu mare atenție

Ce semnificații speciale ascund plantele pictate în icoane. Apar rar și sunt alese cu mare atenție

Alexandru Cazacu / 28.10.2021, 17:06
Ce semnificații speciale ascund plantele pictate în icoane. Apar rar și sunt alese cu mare atenție

Ți s-a întâmplat vreodată să observi pe unele icoane pictate plante precum flori de crin, viță de vie sau ramuri de finic? Dacă da, înseamnă că te-ai și întrebat care este semnificația lor. Hai să vedem ce mesaje uimitoare ascund plantele pictate în icoane. Ele nu apar foarte des și sunt alese cu mare atenție.

Ce semnificații speciale ascund plantele pictate în icoane

Ei bine, aceste plante care apar de obicei în icoane nu sunt alese la întâmplare atunci când sunt pictate, mai ales datorită semnificației lor în Biblie. De cele mai multe ori, în icoane apar vița de vie, crinul și ramurile de finic (curmal). Haideți să vedem ce mesaje ascund toate aceste plante.

Curmalul

În icoanele care ilustrează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim o să vedeți întotdeauna pictate crengi de finic. Potrivit Bibliei, foarte mulți oameni l-au întâmpinat pe Iisus Hristos la intrarea în orașul sfânt, iar toți țineau în mână ramuri de curmal și flori. La vremea respectivă curmalele erau considerate ”hrana pământului”, iar acest arbust reprezenta un simbol puternic pentru primii creștini.

Crinul, simbol al purității

Nu sunt multe plantele care apar pictate în icoane, însă florile sunt și mai rar întâlnite. De cele mai multe ori, acestea apar în icoanele cu Fecioara Maria sau a Maicii Domnului cu Pruncul Sfânt. Ei bine, crinul este adesea folosit de iconari.

Potrivit tradiției creștine, crinii reprezintă Buna Vestire, pe care Sfânta Fecioara Maria a primit-o când a fost chemată la Dumnezeu. Totodată, mirosul acestor minunate flori este asociat și cu dragostea Maicii Domnului pentru credincioși și cu puterea Sa de a veghea asupra celor care îi rostesc rugăciuni. De obicei, florile de crin sunt pictate în mâinile îngerilor sau chiar în mâna Sfintei Fecioare, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Ce mesaje ascund plantele pictate în icoane
Ce mesaje ascund plantele pictate în icoane

Vița de vie

Cel mai probabil, majoritatea icoanelor în care apar plante sunt cele în care este pictată vița de vie. Ei bine, una dintre cele mai cunoscute dintre acestea este ”Hristos euharistic”, icoană în care apare Mântuitorul cu vița de vie. Iconarii nu aleg vița de vie la întâmplare, deoarece ea apare în mai multe pilde și învățături ale lui Hristos, simbolizând credința pe care pe care Mântuitorul Iisus Hristos a sădit-o în cei care îi urmează învățăturile.

”Rămâneți în Mine și Eu în voi. Precum mlădița nu poate să aducă roada de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi, dacă nu rămâneți în Mine. Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic. Dacă cineva nu rămâne în Mine, se aruncă afară ca mlădița și se usucă; și le adună și le aruncă în foc și ard. Dacă rămâneți întru Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și se va da vouă” (Ioan 15, 4-7).

Adică, dacă nu este îngrijită de om, vița de vie nu face multe roade. Ei bine, așa și credința pe care a adus-o Mântuitorul, nu ar fi dat roade dacă nu rămânea în sufletul credincioșilor.