Home » Life & Style » Timp liber » Ce simbolizează salcia, de ce trebuie să avem salcie de Florii și ce scrie despre ea în Biblie

Ce simbolizează salcia, de ce trebuie să avem salcie de Florii și ce scrie despre ea în Biblie

Violeta Badea / 23.04.2021, 13:44
Ce simbolizează salcia, de ce trebuie să avem salcie de Florii și ce scrie despre ea în Biblie

Ce simbolizează salcia, de ce trebuie să avem salcie de Florii și ce scrie despre ea în Biblie. Salcia este unul dintre primii arbori care vestesc sosirea primăverii. Însă, puțini sunt ce care știu că povestea sa este strâns legată de câteva momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos. În acest material veți afla ce simbolizează salcia în Biblie și de ce trebuie să avem câteva ramuri de Florii.

Ce simbolizează salcia, de ce trebuie să avem salcie de Florii

Salcia este nelipsită de la sărbătoare de Florii. Tradiția spune că fiecare credincios trebuie să meargă la biserică cu câteva ramuri pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea se așează la geamuri,icoane sau uși pentru a alunga spiritele rele și pentru a ține bolile la distanță. Salcia apare și în mitologiile antice. În Grecia antică, femeile își făceau un pat din ramuri de salcie pe care stateau în timpul festivalului Thesmophoria. Acest arbore era considerat un copac ce-și distruge rodul, deoarece  florile îi cad înainte ca rodul să se lege.

Se spune că femeile făceau asta ca o dăruire spre o viață de castitate,dar unii spuneau că, de fapt, promovau fertilitatea. O altă tradiție spune că salcia este aducătoare de rod. În scrierile unor Sfinți Părinti, salcia este asociată cu Fecioara Maria. Aceasta deși alege fecioria, deci viața fără rod, până la urmă ajunge să-l nască pe Iisus Hristos.

Un alt obicei spune că vitelor din gospodării li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi. De asemenea, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, pentru a da roade bogate și pentru a aduce prosperitate oamenilor. În Bucovina este obiceiul ca ramurile de salcie să fie făcute coroniţă şi să se aşeze pe răsadurile din grădină, iar în Muntenia, coroniţele de salcie se pun în livezi, pe pomii fructiferi, pentru un rod mai bogat.

Ce simbolizeaza salcia in Biblie
Ce simbolizeaza salcia in Biblie

Ce scrie despre salcie în Biblie

Salcia apare în Vechiul Testament în timpul sărbătorii corturilor, eveniment care amintește de eliberarea evreilor din Egipt. În cadrul acestei sărbători salcia este un simbol al bucuriei, al sănătății și al vieții.

„În ziua întâi să luaţi ramuri de copaci frumoşi, ramuri de finici, ramuri de copaci cu frunzele late şi sălcii de râu şi să vă veseliţi înaintea Domnului Dumnezeului vostru, şapte zile.” (Lv. 23, 40)

Aici erau prezentați ramuri din pomi tineri, sănătoși și frumoși, a căror frunze sunt late, printre care se regăsesc și ramurile de salcie. Cu toate acestea, arborele își păstrează dualismul (viață – moarte) și în Biblie. La un moment dat, salcia amintește de neputința și de groaza prin care au trecut evreii aflați în robia babilonică.

„La râul Babilonului, acolo am şezut şi am plâns, când ne-am adus aminte de Sion. În sălcii, în mijlocul lor, am atârnat harpele noastre.”  (Ps. 136, 1-2).

Salcia este prezentă în tradiția Sfintelor Florii, deoarece amintește de moartea și de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, salcia mai apare are legătură și cu două momente: Sfintele Patimi ale Mântuitorului și durerea pe care Fecioara Maria a trăit-o în acele momente.