Home » Life & Style » Timp liber » Ce sunt moaștele și cum se explică miracolele ce s-au petrecut după ce oamenii s-au rugat la racla sfinților

Ce sunt moaștele și cum se explică miracolele ce s-au petrecut după ce oamenii s-au rugat la racla sfinților

Alexandru Cazacu / 07.12.2021, 15:15
Ce sunt moaștele și cum se explică miracolele ce s-au petrecut după ce oamenii s-au rugat la racla sfinților

Mulți dintre cei credincioși se roagă la moaștele sfinților, fiind de părere că acestea sunt făcătoare de minuni. Având o încărcătură spirituală foarte mare, rămășițele pământești ale unor sfinți sunt considerate a fi un alt mod prin care oamenii sunt binecuvântați de Dumnezeu. În acest articol, veți afla ce sunt moaștele și cum se explică miracolele care au avut loc după ce oamenii s-au închinat la raclă.

Ce sunt moaștele. Care este explicația miracolelor petrecute după ce oamenii s-au rugat la raclele sfinților

De foarte multă vreme, oamenii încearcă să deslușească miracolele ce au loc în jurul sfintelor moaște. După cum spuneam, potrivit Bisericii, acestea sunt rămășițele pământești ale sfinților care arată puterea Lui Dumnezeu de a binecuvânta oamenii. Se spune că moaștele sunt înzestrate cu har de la Dumnezeu, deoarece sfinții cărora le aparțin au fost chiar ei însăși purtători de har pe parcursul vieții.

Conform datelor istorice, Biserica Ortodoxă consideră că prin închinarea la moaște aducem în acest fel și un omagiu sfinților martiri care au luptat pentru răspândirea credinței și propovăduirea învățăturilor creștine. Cu privire la această ipoteză, cele mai bune argumente îi aparțin teologului Ioan Damaschin. În lucrarea sa „Dogmatica”, el explică de ce Biserica propovăduiește închinarea la rămășițele sfinților.

„Trebuie să cinstim apărătorii neamului omenesc. Da, trebuie să-i cinstim, ridicând biserici în numele lor, aducând roade, prăznuind pomenirea lor (…)Stăpânul Hristos ne-a dat ca izvoare mântuitoare moaștele sfinților, care izvorăsc, în multe chipuri, faceri de bine și dau la iveală mir cu bun miros” scria teologul în lucrarea menționată, potrivit adevarul.ro.

Ce sunt moaștele. Care este explicația miracolelor petrecute după ce oamenii s-au rugat la racla sfinților
Ce sunt moaștele. Care este explicația miracolelor ce se petrec după ce oamenii se roagă la ele

Sfintele moaște nu sunt idoli sau zei

„Să nu-ți faci chip cioplit” spune cea de-a doua poruncă, pe care Dumnezeu i-a dictat-o lui Moise. Aceasta evidențiază o dispută foarte veche cu și în legătură cu sfintele moaște. De-a lungul timpului, mulți învățați au fost de părere că moaștele reprezintă un „chip cioplit”.

Totodată, autenticitatea și puterea miracolelor care se petrec în jurul moaștelor au fost de multe ori puse sub semnul întrebării. În lucrarea sa intitulată „Despre cinstirea sfintelor moaște”, părintele Cleopa răsturna aceste teorii. Iată ce spunea marele duhovnic român:

„Nici sfintele moaște nu sunt idoli sau zei ori asemănări ale lui Dumnezeu, și nici închinarea la ele nu este idolatrie. Căci dacă Însuși Dumnezeu le proslăvește prin puterea minunată ce le-o dă, și noi trebuie să le cinstim”.

Prin moaște, Dumnezeu își arată puterea harului Său

Tot în lucrarea sa, părintele Cleopa vorbește și despre importanța rămășițelor sfinților. Potrivit duhovnicului, „noi le cinstim ca pe niște obiecte în care Dumnezeu își arată puterea minunată a harului Său. Cât au fost pe pământ, sfinții au avut în ei harul Duhului Sfânt într-o măsură foarte mare, făcând – prin el – adeseori minuni”.

Chiar de la începuturile creștinismului, Eusebie al Cezareii spunea despre rămășițele pământești ale Sfinților că au o valoare mult mai mare decât cele mai scumpe pietre prețioase sau decât aurul. Se spune că sfintele moaște fac minuni în viața celor care se închină cu evlavie la ele.