Ce sunt ploșnițele și cum pot să-ți infesteze casa dacă nu ești atent. Odată cu sosirea căldurii în vegetație încep să-și facă prezența și dăunătorii. Acestea pot invada culturile, casele oamenilor și sunt un adevărat pericol pentru sănătatea noastră. Da, ai auzit bine! Mușcăturile produse de anumite insecte pot fi purtătoare ale unor boli extrem de grave. În acest material vom vorbi despre ploșnițe și cum pot acestea să-ți infesteze casa dacă nu ești atent.
În ultimii ani, România se confruntă cu o invazie de gândaci, care atacă atât culturile de pe câmpuri, dar invadează și locuințele oamenilor. Multă lume se întreabă cum au apărut aceste insecte? Ei bine, heteropterele reprezintă un subordin de insecte hemiptere, care cuprinde aproximativ 40.000 de specii terestre, unele de apă dulce. În țara noastră trăiesc nu mai puțin de o mie de astfel de specii.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Aceste viețuitoare deranjante sunt cunoscute sub denumirea populară de ploșnițe: ploșnița de câmp, ploșnița de pădure, ploșnița cerealelor, ploșnița de pat etc. Cea mai periculoasă pentru noi este cea din urmă, deoarece trăiește în locuințe și se hrănește cu sângele omului. O altă insectă care ne dă bătăi de cap este ploșnita cerealelor, deoarece se hrănește din seva plantelor indiferent de tipul lor. Aceasta poate afecta până la 120 de specii de plante, în special pomi fructiferi dar nu numai.
Insectele acestea le recunoaștem după culoarea brună-roșiatică, cu corpul oval, turtit dorso-ventral și miros urât caracteristic, care trăiește și își depune ouăle prin crăpăturile pereților sau ale mobilelor și iese noaptea pentru a se hrăni, iar în timpul zilei preferă să nu stea la vedere. Acești dăunători sunt foarte periculoși și lupta împotruva lor este foarte grea, deoarece se adaptează rapid la orice mediu și se înmulțesc foarte repede.
Pleoșnițele invadează locuințele oamenilor atunci când vor să hiberneze, în special când perioada de înmultire a ajuns la final. Problema este că acestea vin în grupuri foarte mari, iar împreună își caută locurile preferate pentru a hiberna. Deși la început avem tendința de a le trata cu indiferență, aceste insecte pot provoca pagube importante și ne pot aduce probleme de sănătate.
Au existat numeroase cazuri în care oamenii au fost mușcați de aceste insecte și au ajuns la spital. De exemplu, studenții au în fiecare an aceeași problemă, iar administrația pare să nu găsească soluții. Un tânăr a aflat pe propria sa piele că nu e de glumit cu aceste insecte, după ce a fost mușcat în camera de cămin.
„Muşcăturile s-au umflat destul de tare. S-au înroşit. Am fost la medic, mi-a prescris antialergice, nişte pastile, şi mi-a zis sub nicio formă să nu mai stau în camera aia”, a povestit studentul, citat de digi24.ro.
Ca să evităm asemenea neplăceri, ar trebui să luăm măsurile necesare pentru ca dăunătorii să nu pătrundă în casa noastră. Astfel, geamurile ar trebui să aibă plase, iar fisurile, crăpăturile sau orificiile din pereți ar trebui reparate. În plus, pe piață se găsesc mai multe insecticide care pot fi folosite pentru protejarea culturilor agricole, iar pentru protejarea casei poți folosi un aparat cu ultrasunete.