Home » Life & Style » Timp liber » Cele mai bune cărți de citit atunci când te plictisești și nici nu ai chef de tehnologie

Cele mai bune cărți de citit atunci când te plictisești și nici nu ai chef de tehnologie

Ileana Mladinoiu / 06.06.2021, 13:06
Cele mai bune cărți de citit atunci când te plictisești și nici nu ai chef de tehnologie

Întrebați-vă când v-ați găsit timp pentru a citi o carte sau un articol lung dintr-o revistă preferată. Pentru mulți, obiceiurile de lectură se învârt mai degrabă în jurul rețelelor sociale sau a listelor de ingrediente folosite la gătit rapid.

Dacă faceți parte dintre cei care nu sunteți obișnuiți să citiți în fiecare zi, aflați că nu vă puteți bucura de multe beneficii ale acestei activități. Stimularea creierului, îmbogățirea vocabularuui, reducerea stresului, îmbunătățirea memoriei, dezvoltarea abilităților analitice, o mai bună capacitatea de concentrare, corectarea scrisului sunt doar câteva dintre ele.

Cele mai bune cărți de citit atunci când te plictisești și nici nu ai chef de tehnologie

Cele mai bune carti de citit atunci cand te plictisesti
Cele mai bune carti de citit atunci cand te plictisesti

1. „Pamantul făgăduinței”, de Barrack Obama

O relatare captivantă, profund personală, a istoriei în devenire făcută de către președintele care ne-a inspirat să credem în puterea democrației.

„Am petrecut ultimii ani reflectând asupra președinției mele și în A promised Land (Pământul făgăduinței) am încercat să ofer o contabilitate sinceră a campaniei mele prezidențiale și a timpului meu în funcție: evenimentele cheie și oamenii care au modelat-o; părerea mea despre ceea ce am înțeles și greșelile pe care le-am făcut; și forțele politice, economice și culturale cu care echipa mea și cu mine a trebuit să ne confruntăm atunci – și că, ca națiune, încă ne luptă” a spus fostul președinte într-o declarație.

În primul volum al memoriilor sale prezidențiale, Barack Obama ne dezvăluie povestea odiseei sale improbabile de la tânărul care își căuta identitatea până la liderul lumii libere, descriind în detalii izbitoare atât educația sa politică, cât și momentele de referință ale primul mandat de președinție istorică.

Obama poartă cititorii într-o călătorie convingătoare de la primele sale aspirații politice până la victoria esențială a caucuzelor din Iowa, care a demonstrat puterea activismului de bază în noaptea de 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite, devenind primul afro- american deținător al unui mandat dat de națiune.

Reflectând asupra președinției, el oferă o explorare unică și atentă a limitelor puterii prezidențiale, precum și o perspectivă singulară asupra dinamicii politicii partizanilor americani și a diplomației internaționale.

Mai mult, Obama aduce cititorii în biroul oval, în oficiul destinat întrevederilor cu teme importante de la Casa Albă, apoi în Moscova, Cairo, Beijing etc. Suntem la curent cu gândurile sale în timp ce își asamblează cabinetul, luptă cu o criză financiară globală, ia atitudine împotriva lui Vladimir Putin, depășește șansele aparent insurmontabile de a asigura adoptarea Legii privind protecția pacienților și îngrijirea accesibilă, se ocupă de strategia SUA în Afganistan, abordează Wall Reforma stradală, răspunde la explozia devastatoare Deepwater Horizon și autorizează Operațiunea Neptun’s Spear, care duce la moartea lui Osama bin Laden.

“Pământul făgăduinței” este povestea pariului unui om cu istoria, credința unui organizator comunitar testat pe scena mondială. Obama este sincer în ceea ce privește  candidatura sa la funcția de președinte, purtând așteptările unei generații susținute de mesaje de „speranță și schimbare” și răspunzând provocărilor morale ale luării deciziilor cu mize mari.

El este la fel de sincer cu privire la forțele care i s-au opus acasă și în străinătate, deschis despre modul în care viața la Casa Albă i-a afectat soția și fiicele și nu se teme să dezvăluie îndoiala de sine și dezamăgirea. Cu toate acestea, el nu se oprește niciodată din credința sa că în marele experiment american în curs de desfășurare, progresul este întotdeauna posibil.

Ceea ce surprinde este convingerea lui Barack Obama că democrația nu este un dar de sus, ci ceva întemeiat pe empatie și înțelegere comună și construit împreună, zi de zi. E o carte scrisă cu eleganță, care-ți oferă posibilitatea să vezi lumea prin ochii celui mai puternic om al planetei.

Cartea „Pământul Făgăduinţei”, de Barack Obama, a fost vândută în peste 3,3 milioane de exemplare, în doar prima lună de la lansare, în SUA şi Canada. A primit Premiul Goodreads Choice pentru cele mai bune memorii şi autobiografii în 2020 şi a fost desemnată una dintre cele mai bune cărţi ale anului 2020 de către „The New York Times Books Review”, „The Washington Posts”, „The Guardian” şi „Marie Claire”. Cartea conține și un playlist, cu piesele preferate ale lui Barack Obama (sursa Agerpres).

2. „Cele 5 limbaje ale iubirii”, de Gary Chapman

Vândută în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume, cartea prezintă limbajul interior al fiecărui tip uman, atunci când este nevoie să interacționeze cu sexul opus. De multe ori relaţiile merg spre eșec, nu pentru că partenerii nu s-ar simţi atraşi unul de celălalt, ci pentru că nu vorbesc “aceeași limbă”. Motiv puternic de neînţelegeri şi frustrări. Mai exact, putem vorbi de o greșeală de comunicare.

Limbajul iubirii, deoarece de el este vorba, este văzut de Chapman sub diferite forme: darurile, cuvintele, atingerile, etc. Este lesne de înțeles că fiecare om doreşte să fie iubit, dar şi să iubească la rându-i.

În prim-plan se află celibatarii sau persoanele care au avut o relaţie ce a eşuat pe parcurs. Întrebarea este cum mai pot ei să se deschidă în faţa altui potenţial partener şi să aibă o relaţie mai bună.

Iată câteva soluții:

-Să te înţelegi mai bine pe tine şi pe ceilalţi;

-Să ai mai multă încredere în interacţiunea cu semenii tăi;

-Să creşti valoarea legăturilor tale sociale cu cei apropiaţi;

-Să înveţi lecţiile din relaţiile anterioare, astfel încât să nu mai repeţi aceleaşi greşeli în viitor;

-Să îţi sporeşti şansele de a găsi partenerul potrivit pentru tine şi să ai întâlniri mai reuşite.

Chapman ajunge la concluzia că fiecare om oferă şi primeşte iubire, precum şi alte emoţii, într-un anumit limbaj, iar secretul unei relaţii fericite este identificarea modalităţilor de exprimare ale partenerului şi acţionarea în consecinţă.

3. „Coco Chanel”, de Edmonde Charles-Roux

Editura Rao ne face o scurtă recenzie a acestei cărți. Misterioasă pentru apropiați, înversunată să șteargă orice urmă a trecutului, a originilor ei, a familiei înseși, Gabrielle Chanel a fost de-a lungul întregii existențe o femeie în afara tiparelor, o persoană în afara normelor într-o societate conformistă, și poate că nu trebuie să căutăm altundeva secretul prodigioasei ei reușite.

Edmonde Charles-Roux, editorul revistei Elle, laureată a premiului Goncourt, a fost nevoită să facă ordine și curățenie într-o întreagă viață de minciuni sau de mărturisiri subtil travestite, pentru a ne-o arata pe fetița unor negustori ambulanți din Cevennes, născută din întâmplare la Saumur, pe orfana uitată într-o mănăstire din Corrsze, pe mica elevă internă la călugărițele din Moulins, care avea să devină curând  figurantă într-o cafenea frecventată de garnizoana, unde cânta „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadero?“.

4. „Institutul”, de Stephen King

La miezul nopții, într-o casă de pe o stradă linistită din suburbiile orașului Minneapolis, părinții lui Luke Ellis sunt omorâți, iar el este aruncat într-o masină. Totul, în mai puțin de două minute.

Luke se trezeste la Institut, într-o cameră foarte asemănătoare cu cea din casa lui, însă fără ferestre. Dincolo de uși sunt alte uși, alți copii cu talente speciale, care au ajuns acolo la fel ca el. În această instituție sinistră, directorul urmărește să amplifice puterile supranaturale ale copiilor, ca ei sa devină arme guvernamentale. Pe măsură ce tot mai mulți dispar, Luke realizează că trebuie să evadeze. Dar nimeni nu a scapat vreodată din Institut.

King ne uimește cu cea mai înspăimântătoare poveste despre copiii care se confruntă cu răul de la IT încoace. Intrând în mintea personajelor-copii, King redă amenințarea și intimitatea fricii cu o intensitate extraordinară (Publishers Weekly).

Cum ajunge o fiintă umană să privească abuzul asupra copiilor mai întâi ca pe un rău necesar, apoi ca pe o rutina? King ridică această problemă cu relevanță politică de neocolit pentru lumea de azi (sursa The New York Times).

5. „De ce visăm”, de Alice Robb

În timp ce se afla într-o călătorie de studiu în Peru, Alice Robb (jurnalist) a ajuns să fie fascinată de visarea lucidă, fenomenul neobișnuit în cadrul căruia o persoană adormită își poate da seama că visează și chiar poate controla experiența visului. Aceste incursiuni pe tărâmul subconștientului i s-au părut misterioase, captivante, așa că Alice Robb s-a apucat să se familiarizeze cu știința viselor.

A făcut-o într-un moment extrem de oportun, chiar în perioada când cercetătorii începeau să înțeleagă de ce există visele. Acestea nu sunt doar evenimente întâmplătoare, ci au scopuri clare. Ne ajută să învățăm și chiar să ne depășim traumele psihice.

Până la urmă, cartea poate fi considerată un ghid care ne ajută să schimbăm viața pe care o trăim în vis, cu scopul de a ne-o face zilnic mai bogată, mai sănătoasă și mai fericită.

Opinii de la Editura Libra

„Studiind importanța istorică și socială a viselor și analizând cele mai recente cercetări științifice în domeniu, Robb încearcă să corecteze erorile comune în abordarea acestui fenomen al inconștientului nostru. Visele sunt niște interlocutori foarte interesanți, susține Robb în această carte convingătoare și plăcută.“ (Vogue)

„De ce visăm? este un discurs inteligent și antrenant care demontează ideea că somnul este o simplă pauză a conștiinței. Explorând misterul și utilitatea viselor, Alice Robb încearcă să ne convingă că somnul nu este doar «opusul» treziei, ci un alt tărâm al ființei, o a doua conștiință, plină de înțelepciune și de simțul aventurii. Prin celebrarea viselor ca artefacte poetice, Robb oferă un binevenit antidot la medicamentul pe care ni-l administrează majoritatea propovăduitorilor somnului.“ (New Yorker)

„Pentru oricine a ținut vreodată un jurnal de vise sau a fost obsedat de ideea visării lucide, iată o explorare aprofundată din punct de vedere științific a misterioaselor fenomene nocturne din timpul somnului.” (Elle).