Home » Life & Style » Timp liber » Cele mai ciudate frici ale oamenilor. Cum se manifestă teama de propria reflexie

Cele mai ciudate frici ale oamenilor. Cum se manifestă teama de propria reflexie

Alexandru Cazacu / 11.08.2022, 11:46
Cele mai ciudate frici ale oamenilor. Cum se manifestă teama de propria reflexie

Cel mai probabil, toată lumea știe ce înseamnă o fobie și cum ne poate afecta aceasta. Frica este un răspuns natural la pericol, însă persoanele care au o fobie specifică vor experimenta teamă și anxietate intensă atunci când se confruntă cu sursa fobiei respective. Frica de înălțimi, de apă, de insecte sau de întuneric sunt unele dintre cele mai comune, însă nu sunt singurele fobii pe care le au oamenii. Haideți să vedem care sunt unele dintre cele mai ciudate frici ale oamenilor.

Care sunt cele mai ciudate frici ale oamenilor

În timp ce unele frici sunt destul de comune, există și fobii care pot părea ciudate pentru mulți dintre noi. Printre cele mai ciudate frici ale oamenilor se numără frica de baie, frica de oglinzi și chiar teama de a avea o fobie. Acestea fiind spuse, haideți să aflăm împreună care sunt cele mai bizare temeri ale oamenilor. Cu siguranță vei rămâne surprins.

Ablutofobia – Teama unei persoane de a se spăla

Deși poate părea incredibil, există oameni cărora le este frică să facă baie. Ablutofobia este frica anormală a unei persoane de a se îmbăia, spăla sau curăța. Această fobie neobișnuită se regăsește de cele mai multe ori în rândul femeilor și al copiilor, mai ales la persoanele foarte emotive.

Ablutofobia poate apărea din cauza unei traume suferită în trecut în legătură cu îmbăierea, spălarea sau curățarea. Catalizatorul original poate avea la bază o teamă reală, însă starea poate fi declanșată chiar și de un eveniment văzut la TV.

Trebuie să menționăm că această fobie este diferită de teama de apă, deoarece persoanei care suferă de ea nu îi este frică de apă, ci de procesul de spălare. Oamenii care suferă de Ablutofobie rămân fără aer, simt amețeală, transpiră mult, au palpitații, se simt rău, tremură sau își pierd controlul.

Spectrofobia – Teama de propria reflexie

Cei care suferă de spectrofobie sunt extrem de speriați de oglinzi și de propria reflexie. Această fobie este atribuită fricii de exhibiționism și autocunoaștere. Unii susțin că spectrofobia are legătură cu teama de fantome. Poate apărea ca frica unei persoane de a-și pierde percepția despre frumusețea personală.

Totodată, poate fi vorba despre un simptom al negării unor evenimente care au marcat persoana respectivă. Pe de altă parte, în cazul unor persoane, schizofrenia poate fi motivul pentru care apare această fobie, potrivit playtech.ro.

Nomophobia – Teama de a rămâne fără telefon

Nomofobia este teama unei persoane de a rămâne fără telefonul mobil. Cei care suferă de nomofobie se confruntă cu o anxietate excesivă atunci când că nu au telefonul la ei, bateria lor este descărcată sau telefonul nu este în funcțiune. Indiferent de circumstanțe, neputința de a folosi telefonul face ca persoanele cu nomofobie să intre în panică și să experimenteze simptome extreme de anxietate.

Fobofobia – Teama de fobii

Fobofobia este frică de fobii. Aceasta poate fi descrisă ca o stare de anxietate care plutește liber, în care o persoană intră din cauza fricii în sine. Această frică este de obicei co-diagnosticată cu alte tipuri de fobii specifice și este adesea asociată cu tulburări de anxietate. Persoanele cu fobofobie vor evita adesea situațiile sociale sau alte situații care pot duce la anxietate. Când este extrem de gravă, aceasta va interfera foarte mult cu viața de zi cu zi a unei persoane.