Home » Life & Style » Timp liber » Cinci proiecte top-secrete ale Statelor Unite. Ce detalii șocante au ieșit la iveală

Cinci proiecte top-secrete ale Statelor Unite. Ce detalii șocante au ieșit la iveală

Alexandru Cazacu / 09.07.2021, 12:51
Cinci proiecte top-secrete ale Statelor Unite. Ce detalii șocante au ieșit la iveală

Fiecare țară are informații clasificate care sunt considerate confidențiale și trebuie protejate. Ei bine, din când în când, guvernele acestora decid ca unele dintre informațiile secrete să fie declasificate. Printre aceste țări se află și Statele Unite, iar noi vă vom prezenta o serie de proiecte top-secrete ale acestora, care au ieșit la iveală.

Proiecte top-secrete ale Statelor Unite care au fost declasificate

După cum spuneam, de-a lungul timpului mai multe dintre proiectele secrete ale Statelor Unite au fost declasificate de guvernul american. Haideți să vedem care sunt cele mai șocante proiecte top-secrete ale americanilor.

Experimentul Tuskegee

Unul dintre cele mai șocante experimente ale americanilor a fost între 1932 și 1972, când Guvernul Statelor Unite a pretins că tratează problemele de sănătate ale bărbaților afro-americani din Tuskegee, Alabama. Se pare că aceștia erau infectați intenționat cu sifilis pentru a putea fi studiate efectele acestei boli în rândul bărbaților de culoare. Din nefericire, experimentul s-a soldat cu mai multe drame în comunitate din Tuskegee.

Proiectul MK Ultra

Printre secretele declasificate de americani se numără și cel al proiectului MK Ultra, care a funcționat oficial de la începutul anilor ’50 până în anii ’70. În acea perioadă, CIA a încercat să dezvolte metode de control al minții, experimentând efectele LSD-ului. Se pare că mulți dintre subiecți nu știau la ce sunt supuși, ba chiar unii din ei s-au sinucis din cauza efectelor adverse.

Operațiunea LAC (Local Area Coverage)

Timp de aproximativ 3 ani de zile, din 1950 până în 1953, armata Statelor Unite a desfășurat operațiunea LAC, când au fost eliberate unele substanțe chimice periculoase deasupra unor orașe, precum New York sau Los Angeles. Se pare că totul a fost pentru a studia modul de răspândire și zonele afectate. Cu toate că armata SUA a spus că substanțele au fost diluate pentru a nu fi dăunătoare oamenilor, exercițiile au dus la reacții alergice și chiar decese, potrivit atlas-geografic.net.

Cinci proiecte top-secrete ale Statelor Unite care au fost declasificate
Cinci proiecte top-secrete ale Statelor Unite care au fost declasificate

Operațiunea Underworld

Ei bine, această operațiune demonstrează că unele organizații criminale au încheiat la un moment dat alianțe. Mai exact, Operațiunea Underworld a fost un fel de contract între FBI și șefii mafiei, din perioada dintre cel de-Al Doilea Război Mondial și până în anii 1970, în timpul mandatului lui Nixon. Ce presupunea această înțelegere? Se pare că mafia își putea desfășura activitățile fără ca federalii să intervină, cu condiția de a oferi informații prețioase și de a efectua furturi și asasinate comandate de guvern. Ba chiar mai mult de atât, mafioții au încercat de câteva ori să-l omoare pe Fidel Castro, însă nu au reușit.

Operațiunea Northwoods

La începutul anilor 1960, serviciile secrete din Statele Unite au propus o campanie de manipulare a populației, care avea ca scop ca cetățenii SUA să fie atât de revoltați încât să fie de acord cu invadarea Cubei. Mai exact, planul presupunea organizarea unor atacuri teroriste împotriva civililor și a țintelor militare, puse pe seama cubanezilor. Cu toate acestea, planul a fost respins de către John F. Kennedy, care era președintele Statelor Unite la acea vreme.