Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost Brukenthal și unde se află statuia sa în România

Cine a fost Brukenthal și unde se află statuia sa în România

Alexandru Cazacu / 14.09.2021, 11:51
Cine a fost Brukenthal și unde se află statuia sa în România

Samuel von Brukenthal s-a născut la data de 26 iulie 1721, în Norich, județul Sibiu. El a fost jurist și guvernatorul Transilvaniei. Fiind și un mare pasionat de artă, el a fondat muzeul din Sibiu, care este cel mai vechi muzeu din România și care îi poartă numele și în zilele noastre.

Cine a fost Samuel von Brukenthal

Nu mulți știu că la naștere, Samuel von Brukenthal a avut numele de familie Brekner. Cu toate acestea, după 3 ani de la naștere, tatăl său a fost înnobilat, iar familia a primit numele de Brukenthal. De asemenea, mama sa provenea dintr-o familie de aristocrați.

În ceea ce privește educația lui Samuel von Brukenthal, ei bine, el a studiat dreptul, filosofia și științele politice la universitățile din Halle și Jena. Cu toate acestea, nu a reușit să obțină un titlu academic. Pe vremea când studia în străinătate, Samuel a ajuns să fie inițiat în francmasonerie și făcea parte din Loja Zu den Drei Adler din capitala Austriei. Ulterior, el a devenit membru al Lojei Majonice din Magdeburg.

Mai târziu, devine cancelar provincial în Viena, iar în acea perioadă a început să colecționeze opere de artă. În toamna anului 1745, revenit la Sibiu, Samuel von Brukenthal s-a căsătorit cu Sofia Katharina, fiica unui primar din zonă, iar începând de atunci viața lui a cunoscut o ascensiune incredibilă, mai ales datorită zestrei soției sale și a proprietăților imobiliare a acesteia. Așadar, Samuel a ajuns să fie unul dintre cele mai importante personaje din Transilvania acelor vremuri.

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal

Ei bine, ascensiunea lui Samuel nu s-a oprit aici. În anul 1753, el a pornit într-o călătorie spre Viena, unde trebuia să fie primit în audiență de Împărăteasa Maria Tereza a Austriei. Așadar, în anii următori el a primit funcția de secretar al națiunii săsești, iar în 1762, a fost înălțat la rangul de baron.

Ba chiar mai mult de atât, ascensiunea acestuia a continuat și în anii ce aveau să vină. În 1765, Samuel von Brukenthal a a devenit șeful Cancelariei Curții de la Viena, iar în anul 1777 și până în 1787 el a fost guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei. La un an după retragerea din funcție, el decide să construiască la Sibiu un palat, în stilul baroc, unde și-au găsit adăpostul o bibliotecă impresionantă și colecții de artă deosebite. Din nefericire, Samuel von Brukenthal a decedat la data de 9 aprilie 1803, însă a lăsat prin testament dorința sa ca palatul să devină muzeu public, lucru care s-a și înfăptuit în 1817.

Cine a fost Samuel von Brukenthal
Cine a fost Samuel von Brukenthal și unde se află statuia acestuia / Foto: turnulsfatului.ro

Unde se află statuia lui Samuel von Brukenthal

Sâmbătă, în Piața Mare din Sibiu a avut loc ceremonia de dezvelire a statuii lui Samuel von Brukenthal. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea acestuia. Monumentul are o înălțime de 3 metri, este realizat din bronz și cântărește împreună cu soclul peste 4,5 tone.

”Anul 2021 este dedicat Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu același nume din Sibiu și una dintre personalitățile marcante în dezvoltarea orașului de la a cărui naștere se împlinesc trei secole. Amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal este o inițiativă a Muzeului Brukenthal. Samuel Von Brukenthal este personalitatea cea mai importantă pe care a dat-o Comunitatea Sașilor din Sibiu“, au declarat reprezentanții Ministerului Culturii, potrivit Mediafax.