Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost Sfântul Gheorghe. Traditiții și superstiții. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 23 aprilie

Cine a fost Sfântul Gheorghe. Traditiții și superstiții. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 23 aprilie

Violeta Badea / 22.04.2021, 17:19
Cine a fost Sfântul Gheorghe. Traditiții și superstiții. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 23 aprilie

Cine a fost Sfântul Gheorghe. Traditiții și superstiții. Ce e bine și ce e interzis să faci pe 23 aprilie. Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine, 23 aprilie, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă. Acesta a fost unul dintre cei mai iubiți sfinți, iar povestea sa de viață este incredibilă. În acest material veți afla ce e bine și ce e interzis să faci în această zi.

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în secolul al al IV-lea, în Capadocia. Părinții săi erau cu frică de Dumnezeu, iar acesta a avut aceleași convingeri religioase.

După ce a ajuns la maturitate, Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armată și s-a remarcat imediat, deoarece avea o abilitate foarte bună de a mânui armele. În anul 303, Dioclețian a emis un decret împotriva creștinilor. Cu toate acestea, Purtătorul de Biruinţă  a ales să-și mărturisească public credința creștină.

Însă, acest curaj imens pe care l-a avut avea să-l coste libertatea și nu numai. Hotărât să nu refuze la convingerile sale, Sfântul Gheorghe a fost întemnițat, torturat și umilit. În cele din urmă, creștinul a fost decapitat pe data de 23 aprilie, iar această zi este ziua sa de prăznuire.

Datorită vieții sale, Sfântul Gheorghe a rămas în amintirea creștinilor drept un model de curaj în lupta contra diavolului. De asemenea, acesta apare în icoane îmbrăcat într-o manta roșie, aceasta fiind culoarea tradiţională pentru un martir. În unele imagini este îmbrăcat precum un conducător militar și ține o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă.

Sfantul Gheorghe in iconografie
Sfantul Gheorghe in iconografie

Traditiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

Pe data de 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, este bine să decorăm casa cu plante specifice anotimpului de primăvară. De exemplu, putem alege crengile de stejar, de păr sau puteți alege chiar leușteanul. De ce e bine să facem acest lucru? Ei bine, se spune că aceste plante au capacitatea de a alunga spiritele rele și bolile.

O altă tradiție spune că oamenii trebuie să se scalde într-o apă curgătoare, dar să facă asta înainte de răsăritul soarelui. Astfel, vor fi sănătoși pe tot parcursul anului, iar problemele îi vor ocoli. Obiceiul mai spune că pe data de 23 aprilie nu este bine să aruncăm gunoiul, ci să-l punem la rădăcina pomilor, deoarece aceștia vor da roade bogate.

În plus, cei care seamănă busuioc înainte de răsăritul soarelui sunt priviți cu ochi buni de toată lumea, sunt lăudați și vor avea parte de mult succes. De asemenea, nu trebuie să dormi în această zi, deoarece se spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul va rămâne somnoros.

Pe vremea bunicilor noștrii, fetele obișnuiau să împletească cunune verzi pe care le împrăștiau pe ulițele din sat. Dacă băieții pe care îi plăceau călcau pe aceste cunune, atunci acesta era un semn că fetele urmau să se mărite în anul acela. Femeile mai bătrâne din sat scoteau afară sculele de țesut, deoarece se spunea că e bine să răsară soarele peste ele. Dacă se întâmpla acest lucru, femeile aveau spor tot anul.