Home » Când, unde, cum » Comoara extraordinară a regelui Decebal. Locul din România unde s-ar afla ea

Comoara extraordinară a regelui Decebal. Locul din România unde s-ar afla ea

Balan Daniel / 10.02.2022, 16:41
Comoara extraordinară a regelui Decebal. Locul din România unde s-ar afla ea

De-a lungul anilor a circulat o legendă, potrivit căreia, Decebal ar fi ascuns marea comoară a dacilor. Se spune că regele dacilor ar fi săpat o groapă în care a ascuns multe metale și pietre prețioase. Cu toate acestea, care este locul din România un s-ar afla comoara extraordinară a regelui Decebal? Ei bine, acest lucru îl veți afla în continuare.

Locul din România unde s-ar afla comoara regelui Decebal

Mulți sunt de părere că înainte ca Dacia să fie cucerită de armatele romane, Decebal ar fi ascuns o mare parte a comorilor dacice. Mărturiile și descoperirile din vremuri demult uitate ne-ar putea da indicii importante asupra locului unde este ascunsă comoara regelui Decebal.

Se pare că locul despre care vorbim este albia râului Strei (Sargeția în antichitate), care curgea în apropiere de Sarmizegetusa Regia. Acesta izvorăște din Munții Șureanu, iar după ce parcurge aproximativ 90 de kilometri se varsă în râul Mureș. Unii istorici îl descriau ca locul unde Decebal ar fi ascuns comori extraordinare, în timpul războaielor cu romanii.

„Decebal abătuse râul cu ajutorul unor prizonieri și săpase acolo o groapă. Pusese în ea o mulțime de argint și de aur, precum și alte lucruri foarte prețioase, așezase peste ele pietre și îngrămădise pământ, iar după aceea aduse râul din nou în albia lui. Tot cu oamenii aceia Decebal pusese în siguranță, în niște peșteri, veștminte și alte lucruri la fel. După ce făcu toate acestea, îi măcelări, ca să nu dea nimic pe față”, spunea istoricul latin Dio Cassius, potrivit Adevărul.

Locul unde s-ar afla comoara regelui Decebal
Comoara extraordinară a regelui Decebal. În ce loc din România s-ar putea afla

Comoara lui Decebal, ascunsă în albia râului Strei

Autorul latin mai scria că romanii au descoperit o parte din comorile ascunse, atunci când un get pe nume Biciclis a fost capturat și forțat să își trădeze regele. Conform legendei, tezaurele au ajuns la Roma și ar fi totalizat 300 de tone de argint și 160 de tone de aur.

Cu toate că de-a lungul timpului, locul comorii lui Decebal nu a putut fi indicat, unii istorici au arătat că acesta ar putea fi chiar în apropiere de Sarmizegetusa Regia. Izvoarele râului Strei se află la aproximativ 10 kilometri de fosta capitală a dacilor, în sălbăticie.

Ba chiar mai mult de atât, aceste izvoare sunt în munți, în mijlocul unei zone acoperită cu mii de hectare de pădure, care a fost aproape neatinsă în ultimele decenii. După cum indică unele hărți militare austro-ungare din ultimele secole, aici nu au fost așezări ale oamenilor.

În zona respectivă se află foarte multe peșteri, iar acestea ar fi putut foarte ușor să fie utilizate ca ascunzători pentru comoara regelui Decebal, menționată de Dio Cassius. Potrivit unor istorici, în secolului al XVI-lea, niște pescari au găsit în albia râului Strei o comoară foarte valoroasă, iar cea mai cunoscută relatare i-a aparținut cărturarului Gheorghe Șincai (1784 0 1816). Însă, cercetătorii sunt de părere că acest tezaur ar fi fost găsit mai degrabă în apropiere de cetățile dacice.