Home » Life & Style » Timp liber » Culisele discuțiilor dintre Putin și Macron pentru a preveni războiul Rusia-Ucraina. De ce au eșuat

Culisele discuțiilor dintre Putin și Macron pentru a preveni războiul Rusia-Ucraina. De ce au eșuat

Alexandru Cazacu / 06.07.2022, 15:15
Culisele discuțiilor dintre Putin și Macron pentru a preveni războiul Rusia-Ucraina.  De ce au eșuat

Un documentar din culise, despre eforturile diplomatice ale președintelui Franței de a preveni războiul Rusia-Ucraina, expune eșecurile diplomatice ale lui Emmanuel Macron și ale abordării hipercentralizate a politicii sale externe. Haideți să vedem de ce au eșuat discuțiile dintre Putin și Macron. Acestea au avut loc cu patru zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Culisele discuțiilor dintre Putin și Macron pentru a preveni războiul Rusia-Ucraina

Pe data de 20 februarie 2022, cu doar patru zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, într-o ultimă încercare de a reporni negocierile, președintele Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin, scriu cei de la Politico.

La momentul respectiv, președintele Macron și echipa sa de consilieri credeau că l-au convins pe Vladimir Putin să se întâlnească cu Joe Biden la Geneva. Cu toate acestea, în loc să confirme întâlnirea, liderul de la Kremlin începe să schimbe subiectul și transformă conversația într-una despre sport.

„Este o propunere care merită să fie luată în considerare”, spune președintele Putin, cu o voce monotonă, iar apoi îi propune lui Emmanuel Macron ca discuțiile între consilierii lor să continue.

„Foarte bine, deci confirmați că sunteți de acord în principiu și sugerez ca echipele noastre să încerce să lucreze la o declarație comună după acest apel?” răspunde președintele francez.

„Pentru a fi perfect sincer cu tine, am vrut să merg la hochei, pentru că acum sunt la sală. Dar înainte de a începe antrenamentul, promit că îmi voi suna consilierii”, a spus Putin care a conchis mulțumindu-i în franceză lui Macron.

Întrevederea dintre Biden și Putin care nu a mai avut loc

Apoi, președintele Franței a închis telefonul râzând. Ei bine, după încheierea apelului, Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic a lui Macron, a fost filmat în timp ce dansa de bucurie. Un alt consilier al președintelui francez spune: „Sincer, asta este foarte bine” . După respectiva convorbire telefonică, Palatul Elysée anunța faptul că Joe Biden se va întâlni cu Putin, după ce au fost de acord să participe la un summit cu privire la Ucraina.

Conform sursei citate, acel summit nu a mai avut loc. Astfel, la doar o zi după convorbirea dintre cei doi președinți, Vladimir Putin a recunoscut oficial independența celor două provincii separatiste din Ucraina, iar pe 24 februarie a ordonat invazia.

Scene precum cea menționată mai sus apar în documentarul „Un președinte, Europa și războiul”. Acesta a fost difuzat la finele săptămânii trecute și arată tactica eșuată a președintelui Emmanuel Macron de a folosi diplomația în contextul prevenirii conflictului.

Culisele discuțiilor dintre Putin și Macron
Culisele discuțiilor dintre Putin și Macron pentru a preveni războiul Rusia-Ucraina

Emmanuel Macron: „Nu ne pasă de propunerile separatiștilor”

În documentarul menționat apar și scene în care Macron îi răspunde aspru liderului de la Kremlin, spunându-i: „Nu ne pasă de propunerile separatiștilor”, iar apoi îi vorbește despre nepriceperea experților juridici care îl consiliază.

Mai important de atât este faptul că, documentarul „Un președinte, Europa și războiul” scoate în evidență deficiențele eforturilor diplomatice ale lui Emmanuel Macron pentru a preveni declanșarea războiului din Ucraina. În plus, filmul arată că președintele francez conduce politica externă a Franței cu ajutorul unei mici echipe de consilieri.

Emmanuel Macron, despre Vladimir Putin

Într-un din scene în care Macron discuta cu consilierii săi, Emmanuel Bonne îi atrage atenția președintelui francez despre posibilitatea ca inițiativa diplomatică să eșueze, mai ales că americanii raportau desfășurări de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Cu toate acestea, Macron îi spune că ar trebui totuși să anunțe că summitul va loc deoarece „asta arată că noi am făcut tot ce-am putut” și că Franța „nu a fost târâtă în conflict de aliații săi”.

„Cred că îl va pune pe Vladimir Putin într-o poziție mult mai dificilă dacă o dă în bară, în ceea ce privește credibilitatea sa dacă se opune (summitului – n.red.)”, a spus Macron, precizând că el este „foarte coerent” și poate să spună că Putin l-a mințit, iar aceasta este dovada.